3 ok, amiért az erősítő edzés a leghatékonyabb zsírégető módszer
2015. június 29. írta: Perszonáltréner

3 ok, amiért az erősítő edzés a leghatékonyabb zsírégető módszer

A törzsolvasóim (anyámék, a szerelmem, és 2 munkanélküli barátom), már jól ismerik a becsípődött mániámat, miszerint a zsírégetéshez el kell felejteni a hosszú-hosszú órákon át végzett alacsony, vagy közepes intenzitású kardiózásokat, és érdemes inkább súlyzókat (jó nagyokat ám!) a kézbe venni, mert igazi testformálást CSAK azzal lehet elérni. Egyrészről a test formáját - a menő közhiedelemmel ellentétben- az izmok adják meg, nem a zsírpárnák, amik egy szűk farmerban még valahogy mutatnak is, de kiszabadulva a "fűzőből", egy bikiniben már menthetetlenül elszabadulnak, szép (se) hepehupás kis gödröcskékben manifesztálódva. Aki így érzi jól magát, az lapozzon. Aki viszont változtatni szeretne, ideje egy-két szinttel feljebb lépnie ami a tudását illeti, elhajítani a Kiskegyed sztár rovatából kivágott edzéstervet, és jól figyelni. Ja és mielőtt valaki kardió rasszistának titulálna: a kardió nagyon fontos dolog ami az állóképességet, és a keringési rendszert illeti, és hozzásegítHET az alacsonyabb zsírszázalékhoz, de semmiképpen sem a fő módszer ennek elérésére.

1. Az erősítő, súlyzós edzés hatására több kalóriát égetünk nyugalmi helyzetben

Amíg a hagyományos kardio edzés eleve minimális zsírégető hatása véget ér, amint abbahagytad az adott mozgást, addig az erősítő edzésnek megvan az a jótékony hatása, hogy a testet gyakorlatilag egy zsírégető kemencévé változtatja. Az edzés után a szervezet még órákon át "dolgozik" azon, hogy szuperkompenzálja az edzést. Az anabolikus (felépítő) folyamatok rengeteg kalóriát igényelnek a szervezettől, amit zsírsavakból fog pótolni. A gyarapodó izomszövet pedig meggyorsítja az alapanyagcserét, mivel négyszer olyan aktív a metabolizmus szempontjából, mint a zsírszövet. Tehát ha arányaiban egy un. zsírégető kardio edzésen több zsírt is égetnél (ami nem fog bekövetkezni, mert valószínűleg az izmaid túl sok glikogént tárolnak, és mivel az az elsődleges energiaforrása szervezetednek edzés közben, nem nagyon jut el a zsírraktáraidhoz), az igen rövid időn belül lecseng a szervezetben, amíg egy intenzív erősítő edzés hatása órákon/napokon keresztül tart, így hosszútávon változtatja meg az alapanyagcserét, és ráadásul egy egészen más testképet eredményez, mint ha valaki csak kardiózással fogyna.

2. Buzognak a hormonok

Erősítő edzés hatására egyes zsírmobilizáló hormonok termelése fokozódik (hormonokról bővebben itt ). A tiroid hormon, növekedési hormon, tesztoszteron (nőkben is!), valamint a neurotranszmitterek (hírvivő molekulák), mint  a dopamin és epinefrin szint is jelentősen megnő erősítő edzés hatására. Kalória deficites étrenddel pedig tökéletes hormonális környezetet biztosítanak a szervezetnek, hogy mobilizálni tudja a zsírraktárakat. Persze nem elég csak a kalóriadeficit, tehát "a mindent eszem, csak kevesebbet" módszer, hiszen amint magas glikémiás indexű ételt eszünk, megnő az inzulin kibocsátás, az pedig bizony egy zsírtároló hormon, Hiába eszünk kevesebbet ha nem jut a szervezetbe elég fehérje, de túl sok a (finomított) szénhidrát, bizony nem érjük el a kívánt hatást, mert az inzulin ennek az ellensége.

 

3. Viszlát narancsbőr

Május környékén nem csak az edzőtermek forgalma nő meg, hanem szemmel láthatóan megnő az igény a különböző zsírégető készítményekre, krémekre, tablettákra, kozmetikai kezelésekre. Nem állítom, hogy ezek hatástalanok, de egészen biztosan semmit sem fognak érni, ha a helytelen életmód megmarad mellette. Bár a narancsbőr esetében a genetikai tényező nem elhanyagolható szempont, mégse érdemes azoknak hinni, akik legyintenek, hogy ez pusztán genetika kérdése, nem lehet mit tenni. Érdemes megnézni azoknak a nemzetközi fitnesz sztároknak az előtte-utána fotóit, akik nagy túlsúly leadása után lettek fitnesz versenyzők. Nincs rajtuk már narancsbőr! Lehetne ezt valami hálivúdi csodakezelésre fogni, de akkor felmerül a kérdés, hogy a tónustalan testű énekesnők, színésznők miért fodros combúak, miért nem járnak ilyen kezelésre? Hát mert nem nagyon létezik. Edzeni meg lusták, inkább rágcsálnak napi két zellerszálat, amitől vékonyak maradnak, de az eredmény nem igazán gusztusos. Lehet azon vitatkozni, hogy a fitneszversenyzők szépek-e vagy sem, de hogy a combjuk és a fenekük állaga kifogástalan, az vitathatatlan tény.És ez nem csak a színpadon, vagy fotózáson van így, higgyétek el,egy rossz megvilágítású öltözőben sem találhattok rajtuk túl sok hepehupát. Ez pedig nagyrészt a súlyzós edzéseknek, a nagy súlyokkal végzett, nagy izomcsoportokat megmozgató, 12-15 ismétléses gyakorlatoknak köszönhető, mivel jelentősen fokozzák az izomszövet lokális oxigén-, illetve vérellátását. Valamint a megerősödő izomszövet, de csökkenő zsírszövet "átrendezi" a különböző kötőszövetek elhelyezkedését, ezzel jelentősen halványítva a kis undi dudorok "kitüremkedését". Ez persze mit sem ér a tiszta étkezés nélkül. Tehát a lehető legkevesebb finomított élelmiszer fogyasztása, minőségi proteinbevitel, jó sok folyadék.

 

Szóval tessék menni, gyúrni (aki pedig attól fél, hogy túl izmos lesz, itt olvasgasson)!  Várlak szeretettel a Squat & More-ba! 

bogi_32.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr387582114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2015.06.30. 20:09:50

Azért arra figyelni kell, hogy azokat a maximális súlyokat az ízületeid is bírják. Meg a gerinced.

Melee 2015.07.05. 23:08:50

Addig rendben, hogy a kis- és közepes intenzitású kardió edzések eredménye kis- illetve közepes eredményt ad. De mi van a nagy intenzitású kardió edzésekkel szerinted? Tudtommal azok legalább olyan jó eredményt adnak zsírégetés terén, mint a nagy súlyzós edzések. Ha tévedek indokold meg légy szíves, köszi.

Perszonáltréner 2015.07.06. 08:02:23

@Melee: A nagy intenzitású kardio edzések már más tészta, annak is nagyon erős az utóégető hatása. Tehát edzés közben az izomglikogénból nyert energia aránya jóval magasabb lesz, viszont utána pörög a szervezet még nagyon sokáig. Ezt érdemes beiktatni az edzéstervbe. Az erősítő edzés még egy előnye, hogy közben ugye az izom is formálódik, tehát a zsírréteg alól izom tűnik elő. de ez nem zárja ki, a magas intenzitású kardio edzést, hanem inkább egymást erősítik, kiegészítik. Köszönöm a (jó!!) kérdést!!

Perszonáltréner 2015.07.06. 09:33:45

@ajuci: Egy pozitív komment. Te tutti valami rokonom vagy!! :)

Kerekmese 2015.07.12. 23:05:19

Nagyon tetszik,amiket írsz :) És nem!Nem vagyok a rokonod :D Én, csak egy nem eszek sokat, de azt velőset kategóriájú emberke vagyok :) Épp életmódot váltok és most kezdelek olvasgatni :) Remélem tudsz fogyasztani, ha szemtengelyizomlázam lesz a végén :D Na jó nem! Kivételesen a fejembe vettem, hogy tényleg megmozdulok, úgyhogy ötletet szerzek Tőled aztán hajrá . Hozzá teszem kőkemény túlsúlyosan pofán tudnám vágni Én is azokat, akik azt mondják a szél hordta össze a hájat! Lótúrót! Kőkemény munka ám ez :D
süti beállítások módosítása