Miért fontos a D vitamin pótlása?
2017. szeptember 12. írta: Perszonáltréner

Miért fontos a D vitamin pótlása?

Nagyon régen készülök már megírni ezt a bejegyzést, gyakorlatilag a blog születése óta. Aztán ezen a borús őszi reggelen ismét eszembe jutott a téma, ránéztem a naptáramra, és rájöttem, hogy nincs több kifogás, ma még időm is lesz írni róla két személyi edzés között. Szokásomhoz híven most sem a felszínt fogom kapargatni, nem csapom össze két mondatban, hogy milyen élelmiszerekben van D vitamin, hanem inkább a szerepét megmagyarázva próbállak majd meggyőzni titeket arról, hogy miért is nagyon fontos a D vitamin pótlása az őszi-téli időszakban (is).

vitamin-d.jpg

A D vitamin: 

Az első és legfontosabb tény a D vitaminról, hogy tulajdonképpen nem is vitamin, hanem számos életfunkcióban fontos szerepet játszó hormon, amit egyébként a szervezet képes szintetizálni. Testünk a napfény segítségét veszi igénybe az előállításához (ehhez UV-B spektrum szükséges, emiatt sajnos a szoláriumozás nem alkalmas a D vitamin pótlására, hiszen az nagyrészt UV-A spektrummal "dolgozik") illetve táplálkozással is be lehet vinni. 

Két fő formája van, a D2 és a D3 vitamin. A táplálkozással bevitt, vagy a bőrön képződött D vitamin önmagában még inaktív, először a vérrel a májba jut, ahol kalcidol keletkezik. További csodálatos enzimatikus folyamatok indulnak be a vesében, ahol létrejön a D vitamin legaktívabb formája, a kalcitriol.

Szerepe:

- Részt vesz a citromsav-ciklus szabályozásában (anyagcsere folyamatok)

- Kontrollálja a foszfát és a kalcium vékonybélből való felszívódását, így állítja helyre a csontok szerkezetét, segít megelőzni a csontritkulást (sokszor nem kalcium hiány áll a csontritkulás hátterében, csak valahogy az épült be jobban a köztudatba. Érdemes megnézetni a vér D vitamin koncentrációját is).

- Fogak, izületek megfelelő szerkezeti összetételéhez elengedhetetlen

- A hasnyálmirigy béta-sejtjeiben fokozza az inzulin termelődését.

- Szerepe van az ösztrogén-progeszteron egyensúly kialakításában, így családtervezés előtt érdemes belehúzni a D vitamin pótlásba mindét félnek (a spermium minőségére is hatással van). Egyébként a túl fájdalmas menstruációs görcsök hátterében is állhat D vitamin hiány, érdemes utána járni.

- Állítólag a rákos megbetegedések megelőzésében is szerepe van (emlőrák és vastagbélrák egyik komoly rizikófaktora a D vitamin hiány), de ebbe nem mennék bele, mert nehogy az legyen a vége, hogy azt állítom, ez gógyiccsa a rákot  (hiszen tudjuk, hogy a a C-vitamin, a fokhagyma, és a szódabikarbóna titkos elegye a rák elleni csodafegyver, amit ugyan a titkol a gonosz gyóccerlobbi, de én lerántom a leplet a blogomban, muhahaha).

- A legújabb kutatások szerint direkt összefüggés van a sportolók D vitamin ellátottsága, és a sportteljesítmény között. Ennek oka, hogy a 2-es típusú rostok számát és méretét is növelni tudja  (25-hidroxi-D-vitamin), illetve javítja az inak és csontozat állapotát, rövidíti a regenerálódási időt.

- Vírusos fertőzések esetén (pl. influenza, felső légúti megbetegedések) is kimutattak  (komolyan vehető kutatások) összefüggést D vitamin hiánnyal, ami a légúti nyálkahártya védőfehérjéinek alultermelődését eredményezi (régebben kifejezetten torokfájós voltam, aztán teljesen más okból elkezdtem nagy dózisban D vitamint pótolni, és elmúlt a rendszeres torokfájásom. Erre az összefüggésre jóval később döbbentem rá, amikor az adott kutatásáról olvastam, akkor állt össze a kép, hogy jééé nekem is akkor szűntek meg a tüneteim, amikor elkezdtem szedni a D vitamint. Disclaimer: Az én esetem kettős vakteszt és kontrollcsoport hiányában nem bizonyít semmit, tehát nem erősíti a hivatalos kutatás alapjait  :) ).

- Terhesség esetén az anya D vitamin szintje a magzatéval azonos, ezért áldott állapotban különösen fontos a D vitamin pótlása, hiánya csontozati, fogazati deformációt okozhat a magzatnál, valamint gyengül az immunrendszere, és idegrendszeri problémák is kialakulhatnak (később szoptatás alatt is nagyon fontos a pótlása).

 

Magyarországon az emberek 95 %-a (!!) szenved D vitamin hiányban. Ez egyrészt a borzalmas táplálkozási szokásoknak köszönhető, másrészt az emberek nincsenek eleget a napon, szabad levegőn. Ráadásul riogatják a népet a napsugárzás káros hatásaival (amelynek nyilván van alapja), ipari mennyiségben kenik az emberek magukat naptejjel, ami bizony szép kis akadályt képez a napsugarak előtt, így nem tud a bőrön szintetizálódni a a D vitamin. Naponta legalább 10-15 percet kellene ( a nem tűző) napon lenni, legalább 30-40 % ruha alól kikandikáló bőrfelülettel. Ez azoknak, akik irodában ülnek még nyáron is nehezen kivitelezhető, télen meg aztán egyenesen lehetetlen. Mivel táplálkozással is nehéz biztosítani a megfelelő D vitamin bevitelt (lazac, tojássárgája, tőkehalmáj olaj,shiitake gomba, sajt tartalmazza), így muszáj (!!) pótolni szintetikusan.A legjobb, ha a tabletta kizárólag D3 vitamint tartalmaz, tehát nincs még benne C, vagy A vitamin.

A napi szükséglet a régi, kb 70-es években megállapított 200 NE  helyett ma már a legalább 1500-2000 NE  az elfogadott, terhes nők esetében ez lehet akár 3000 NE is.

 Gyermekeknél 6 éves korig 600-1000 NE, serdülőknek 800-1000 NE a napi szükséglet. 

A legfontosabb azonban mindig a megfelelő táplálkozás, a tablettás kiegészítés ennek csak a "megkoronázása"..

Táplálékkiegészítőkről bővebben ITT írtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr3012823076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euratom 2017.09.14. 06:37:17

Egy vak BKK ellenôr bevonásával könnyen teljesíthetô a kettôs vakteszt és kontrollcsoport....
Amugy ez a torokfájás érdekes dolog, lehet, hogy van benne vmi.

Perszonáltréner 2017.09.14. 07:51:33

@euratom: váháháháááháhá nagyon nevetek, köszi :) :) :)
süti beállítások módosítása