Miért élnek 100 évig Ikariában?
2014. november 04. írta: Perszonáltréner

Miért élnek 100 évig Ikariában?

Hááát...etttől a címtől nem várok túl sok kattintást. Nem elég botrányos, nem elég bulváros. Sehol egy cukiság, pucér nő, vagy beágyazott "Megdöbbensz ha meglátod mi lett a lánnyal aki kismink..." sejtelmes című videó nincs benne. Viszont a tartalma szerintem annál érdekesebb, és igazán megfontolandó. Már írtam erről e a Presztízs Style-nak is a Gasztrofitnesz rovatomban, és mivel sikert aratott a téma, úgy döntöttem, hogy átemelem a blogomba is :).greek.jpg

 

Miért élnek száz évig Ikariában?

Görögország gasztronómiájával kapcsolatban leggyakrabban a gyros, fetasajt, muszaka trió jut eszünkbe. Vannak szerencsések, akik ezeket az ételeket autentikus környezetükben kóstolhatták meg, a kevésbé szerencsések a körúti (török) gyrosostól szerezhetnek némi benyomást a görög ízekről. Nem mondok újat azzal, hogy a kettő között égbekiáltó a különbség. L

A mediterrán diéta jótékony élettani hatásairól is sokat lehet olvasni. Az is lerágott csont, hogy az ott lakók nem csak szép kort élnek meg, de utolsó éveikben is még aktívak, tevékenyek. Márpedig a hosszú életnek csak így van értelme, szellemileg és testileg épen, egészségesen, kiegyensúlyozottan.

Dan Buettner amerikai újságíró, írt egy könyvet az úgynevezett „Kék Zónákról”. Ezek olyan demográfiai és/vagy geográfiai területeket jelölnek, ahol az átlag életkor mérhetően, és jelentősen magasabb, mint máshol a világon. A meglepő az, hogy egy adott ország Kék Zónája is jelentős eltérést mutat az életkori, illetve egészségügyi adatokat illetően az ország többi részéhez képest. Míg Olaszországban Szardínia, Görögországban egy Ikaria nevű sziget tartozik a Kék Zónához (Dan Buettner öt ilyen zónát különböztet meg a világban). Ikariaban a világon a legmagasabb a százéves kort megélt emberek aránya, 3 emberből 1! De ami ennél is érdekesebb adat, hogy ezek a százéves emberek kitűnő egészségi állapotnak örvendenek, és a demencia messze elkerüli őket. Az ikariai lakosok körében elvétve fordul elő a rák, a szív és érrendszeri megbetegedés.

Persze ez összefüggésbe hozható a napfénnyel, vagy a tengerparti klímával is, és bár ezek szerepe kétségtelenül jelentős, de napfény és tenger sok helyen van a világban, ennyire kiugróan magas átlagéletkor, pedig még Görögországon belül sem figyelhető meg máshol.

Ikariaban, mint az Ikariaiak!

 De ha nem vagyunk olyan helyzetben, hogy a helyszínen élvezhessük az ikariai vendégszeretetet, ezzel hozzáadva néhány évet az életünkhöz, akkor néhány konyhai alapanyag beszerzésével sokat tehetünk azért, hogy majd öregkorunkban mi is a napágyat „nyomjuk”, és ne a kórházit.

1.    Tenger gyümölcsei

Nem egy meglepő dolog, ha azt mondom, hogy a tengeri halak (és egyéb kütyük) fogyasztása mennyire egészséges. A globalizációnak hála, már nálunk is elérhetőek a friss tengeri halak, kis utánajárással olyan árut is beszerezhetünk, amit aznap horgásztak valamelyik hozzánk közel eső tengeren. Ezek nagymértékben Omega 3 zsírsavat tartalmaznak. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav nem csak az agy- illetve izomműködésre van pozitív hatással, de a keringési rendszert is remekül karban tartja. Rántani azonban tilos! Az ikariai étkezés kvintesszenciája az ételek kíméletes konyhai feldolgozása, a párolás, illetve grillezés. Így lesz belőle tökéletes, zsírszegény proteinforrás.

2.    Olívaolaj

Az olívaolajat szokás „folyékony aranyként” is emlegetni, nem véletlenül. Olyan hasznos, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amik jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy szívünk még sokáig dobogjon. Viszont nagyon fontos, hogy az olívaolajon nem szabad, de egyébként nem is lehet spórolni, és hogy kizárólag extra szűz olívaolajat vásároljunk! Ez bizony nem olcsó, de a sansa, vagy pomace jellegűnek álcázott ipari hulladékokat nem érdemes megvenni, mert ennyi erővel az ablakon is kidobálhatjuk a pénzt.

3.    Mediterrán zöldségek

A spenót, padlizsán, cukkíni a legértékesebb zöldségek közé tartoznak, már ami az élettani hatásaikat illeti. Grillezve a legfinomabbak, de lehet belőlük különböző rakott, vagy ragu jellegű ételeket készíteni, ezzel is rengeteg rostot, illetve hasznos tápanyagot bevinni a szervezetbe. A spenót egyébként még a látásra is nagyon jó hatással van.

4.    Fűszerezés

Véletlenül se az előre bekevert „görög”, vagy „gyros” feliratú fűszerkeverékekre gondoljunk, ami lényegében drágán eladott ízesített só, tele ízfokozókkal. Az ikariai konyha rengeteg friss zöldfűszert használ. Petrezselyem, oregano, bazsalikom bőséggel kerül mindenfajta ételre. Rengeteg antioxidánst, és vitamint tartalmaznak, lényegében életelixírnek tekinthetőek. A bőrnek is sokkal hasznosabbak, mint a méregdrága kozmetikumok. Persze kizárólag frissen használva, jó nagy marékkal mérve.

5.    Hüvelyesek

A lóbab, csicseriborsó is minden nap asztalra kerülnek Ikariában. A hüvelyesek egyik legfontosabb jellemzője, hogy rengeteg növényi proteint tartalmaznak, tehát segítik a megfelelő izomtömeg megtartását, ami pedig alapfeltétele annak, hogy aktív, sportos életet éljünk majd öregkorunkban is. Rengeteg rost, és vitamin van bennük.

6.    Tejtermékek

Bár most divatos a tejtermékeket szapulni, és jómagam sem javaslom a literszámra való tejivást, vagy a zsíros sajtok fogyasztását, a kutatások azt mutatják, hogy az ikariai nők csontsűrűsége is átlag feletti, a csontritkulást nem ismerik. Ezt foghatnánk a sok napfényre, azonban a nap máshol is süt. A sűrű, magas protein tartalmú görög joghurt, illetve a fetasajt az egyik legfontosabb kalcium forrás számukra.

7.    Feldolgozatlan élelmiszerek

Ez talán a legfontosabb pont, hiszen leggyakoribb probléma a „nyugati”, városi ember táplálkozásával, hogy szinte csak feldolgozott, „műanyag” élelmiszereket fogyaszt, sokszor „egészséges” köntösbe csomagolva, ami igen félrevezető lehet. Egészséges élelmiszert nem lehet előállítani! Ami egészséges, azt a természet adja, minél nagyobb külső beavatkozáson esik át, annál kevésbé lesz egészséges. Írhatják rá, hogy vitaminnal dúsított, light, teljeskiörlésű, mégis fényévekre van attól a hétköznapi luxustól, amit a friss, feldolgozatlan élelmiszerek adnak. A zöldségek, gyümölcsök, natúr sült húsok megadják azt a szervezetnek, amire szüksége van, minden más felesleges.

Az ember folyamatosan keresi az örök fiatalság forrását. Időt és pénzt nem kímélve munkálkodik azon, hogy különböző kozmetikai kezelésekkel, krémekkel, wellness üdülésekkel, csodabogyókkal egészséges, és fiatal maradjon. Ezen valószínűleg jót mosolyog a természet, hiszen ő mindent megadott, hogy a minőségi életet válasszuk, hogy az egészséges külső egészséges szervezetet takarjon, hogy az öregkor ne kínszenvedést, hanem aktív, tevékeny időszakot jelentsen. Egyébkén, ha már Görögország, érdemes megemlíteni, hogy az első olimpikonoknak előírt étrend húsból, hüvelyesekből, friss zöldségekből állt, kemény edzések után kiegészítve magas cukortartalmú gyümölcsökkel.

Tudtak valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr516863211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2014.11.12. 10:43:23

Hat erre mit mondjak?? Semmi stressz. Elnek egy szigeten. Halasznak, soha nem sietnek..

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.12. 12:53:26

@Bicepsz Elek:

Igen, a lassu elet legalabb annyira fontos, mint a taplalkozas
Meg a fizikai aktivitas, minden hazhoz kert es gyumilcsos tartozott, amit muveltek.
Es a legfontosabb a genetika.
A masodik vilaghaboruban Ikaria lakossag nagy aranyban halt ehen, a gyengek igy kiszelektalodtak.
Az eletkepesebbek tovabb eltek, tuleltek, ok nemzettek utodokat.
Persze a taplalkozas is fontos faktor.
süti beállítások módosítása