Miért lassú az anyagcseréd?
2015. április 16. írta: Perszonáltréner

Miért lassú az anyagcseréd?

Amikor egy-egy új kliensemmel a konzultációra kerül a sor, biztos vagyok benne, hogy túlsúlyának nagy részét a lassú anyagcseréjére fogja fogni. Olyan ez, mint a "vastag a csontom". Najó, a lassú anyagcsere sokaknál egy valós, és létező probléma, de nem összekeverendő a "Napi 1 tábla csokit elmajszolok titokban , majd fogalmam sincs mitől hízok" című melodrámával. 

Az anyagcsere azon folyamatok összessége, amikor a bevitt tápanyagok hasznos része beépül, többi része pedig kiürül. A szervezet a homeosztázisra törekszik, tehát igyekszik ezt a legoptimálisabban lemenedzselni. Az anyagcsere gyorsasága egyrészről genetikailag szabályozott, másrészről pedig az életmóddal igen rendesen el lehet rontani, az amúgy tökéletesre hangolt folyamatot. 

Rengeteg rajongói (muhahahahaha) levelet kapok, amikben leírják, hogy alig esznek, naponta körbefutják a szigetet, és mégsem fogynak egy dekát sem, vagy ha fogytak is valamennyit, hónapok óta stagnál a súlyuk. Ilyenkor én persze egyből - igen rosszindulatúan- azt feltételezem, hogy körönként megáll enni egy lángost, majd elhiteti magával, hogy alig eszik. Erre jó az étkezési napló (te vezettél már étkezési naplót?Nagyon tanulságos, egyszer próbáld ki), azt szoktam kérni, hogy néhány napig írja le mikor/mennyit/mit eszik. Nagyon sokszor kiderül, hogy tényleg alig eszik, és tényleg körbefutja a világot napi kétszer. Kötekedő típus vagyok, így ha nem az a baj, hogy túl sokat eszik, akkor csak az lehet, hogy túl keveset, így ebbe vagyok kénytelen belekötni. Azt mindenki tudja, hogy a fogyáshoz kalóriadeficit szükségeltetik. Azonban ez sajnos mégsem annyira egyszerű történet, ugyanis ha túlzásokba esünk, akkor éppen ellentétes hatást fogunk elérni. Az anyagcserét szabályozó hormonok, mint pl. a leptin és a tiroxin (hormonokról bővebben itt olvashatsz) elkezd alultermelődni, ami bizony azzal jár, hogy az izomtömeg lelkes bontásába kezd a szervezet. Sokszor leírtam már, de az egyik legfontosabb tényező az anyagcsere szempontjából az IZOMZAT. Ő a legtutibb zsírégető kemence. Tehát ha elkezded bontani az izmaidat, akkor közvetlenül az anyagcserédnek adsz egy pofont, amitől azonban nem felébred, hanem beájul. Tehát egyrészről nem szabad túl keveset enni, másrészt amit megeszel, annak táplálnia kell a tested. 

Tehát ha túl keveset eszel az baj. Másik baj, ha túl sokat edzel. Azon belül is, ha túl sokat kardiózol (most nem térek ki külön arra, hogy ez most aerob, vagy nem aerob, ezen téma szempontjából mindegy is). Nekem ars poeticám, és becsípődésem, hogy zsírégetésre nem kardiózni kell. Erősítés, erősítés, erősítés! Ahogy fentebb említettem, az izom zabálja a zsírt a nap 24 órájában, ezért jó sok kell belőle (az izomból, nem a zsírból), a kardiózás az csak kiegészíti, és megtámogatja ezt a folyamatot, ám ezt is túlzásba lehet vinni, hogy a nem evést is. Ahogy a szervezet hozzá tud szokni az alacsonyabb kalóriabevitelhez, úgy hozzá fog tudni szokni ahhoz is, hogy adott intenzitást kevesebb kalórialeadással oldja meg, így egyre többet kell kardiózni ahhoz, hogy adott kalóriamennyiséget el tudjuk égetni. Tehát egyre kevesebbet kell egyél, és egyre többet kell edz ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérd, aztán jön a stagnálás...de mi nem ezt akarjuk, hanem azt, hogy pörögjön az az anyagcsere ezerrel. Mit tehetünk ezért?

1.

Izom,Izom.Izom. Gyakorlatilag erről szól az egész blog, hogy miért fontos, hogy erősíts, és miért attól leszel vékony, formás, feszes, egészséges, erős csontú, definiált, stb. stb. stb. Égess zsírt a nap 24 órájában izmaid segítségével, ne csak arra a néhány óra kardióra hagyatkozz.

2.

A kalóriabeviteled elég csak 10-20%-kal csökkenteni, és inkább minőségi változtatásokat eszközölni az étrendedben. Minimalizáld a finomított élelmiszereket, fogyassz elegendő tiszta fehérjét.

3.

A megfelelő mennyiségű tiszta víz sejtszinten fogja optimalizálni a tápanyag felhasználást, igyál anyit, amitől már béka nő a hasadba!

4. 

Ha minimalizálod a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, de rengeteg zöldséget fogyasztasz, megnöveled a rostbeviteledet. A jó sok rost pedig kisöpri a belecskéidet, javítva a tápanyag felszívódást

 

Vizsgáld meg mit/mennyit eszel (étkezési napló!). Ha szükséges, növeld a kalóriabeviteled, csökkentsd a kardió edzések számát, végezz minél több erősítő gyakorlatot. Időbe telhet, de ezzel meg tudod javítani az elromlott anyagcseréd, de megéri.

 

anyagcsere.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr77373534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása