Bűntudat mentes köretvariációk ínyenceknek (is)
2014. december 08. írta: Perszonáltréner

Bűntudat mentes köretvariációk ínyenceknek (is)

Az egyik blogbejegyzésemben említettem, hogy egy csomó olyan köret létezik, ami kiváló alakbarát alternatívája lehet a szokásos rizs/krumpli/tészta hármasnak, csak némi fantázia a kérdés. Néhányan -teljesen jogosan- zokon vették, hogy osztom az észt, de egy árva recept ajánlatot nem írtam. Hát legyen, úgyis el vagyok maradva a receptekkel, amiket hónapok óta készülök megfőzni/befotózni/megírni stb.

Ilyenkor télen, még megrögzött zöldségzabálóknak sem esik jól a hideg saláta (brrrrrrrrrr), így ezekkel a könnyen beszerezhető zöldségekkel egészséges, és tápláló ételeket tudunk kreálni, egyúttal a téli zöldségevés jelentős problematikáját is megoldva.

Számomra egy köret akkor tökéletes, ha fogyasztása közben nem érzem azt, hogy (túl nagy) kompromisszumot kell kötnöm az alakom érdekében, az ízek hátrányára.

Szeretem a jót, szeretek jókat enni, de ugyanakkor szeretem az egészségem, és szeretek(nék) jól kinézni, majd nyanya koromban is. Ez pedig kemény meló, minden egyes nap.

 

1. Édesburgonya

Az egyik kedvenc zöldségem, főleg így télen. Az íze olyan kicsit, mint ha egy mezei krumpli szerelemre lobbant volna, egy kerekded, mézédes sütőtök iránt. Emiatt nagyon jól illik sült húsokhoz is, de magában fogyasztva sem okoz csalódást. Rengeteg A-vitamin, C-vitamin, és rost van benne. Szénhidrát tartalma alacsonyabb a "normál" burgonyáénál, a glikémiás indexe viszont jóval alacsonyabb, tehát kedvezőbb. Elkészítése pont ugyanúgy történhet mint ahogy a krumplit elkészítenénk (rakott krumplit, és szilvás gombócot nem garantálom).

De van két tippem:

Püré

Fejenként egy jó nagy édesburgonyát számolva, meghámozzuk, felkockázzuk őket (a burgonyát, nem a fejeket), majd puhára főzzük. Leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, bátrak tehetnek bele egy csipet reszelt gyömbért, majd burgonyánként egy evőkanál kókusztejjel kikeverjük, végén adunk hozzá aprított koriandert (ha mindezt felengedjük húsleves alaplével, akkor leves lesz belőle).

edesburgonya.jpg

Hasábburi

Na ez nagy sláger szokott lenni, az egészséges ételektől zsigerből idegenkedő, pocakjukra indokolatlanul büszke barátaim is rajonganak érte, tipikus meccsnéző kaja.

Fejenként egy (nagy) édesburgonyát meghámozunk, hasábokra vágjuk őket. Olivaolajjal, vagy kókuszolajjal összeforgatjuk (kifóliázott tepsiben), sózzuk, borsozzuk, egy kis vizet öntünk alá, majd 200 fokon sütőben aranybarnára sütjük. Ha már a víz elpárolgott, lehet rá dobni néhány fokhagyma gerezded, lilahagymát, esetleg feta sajtot. Bónusz tipp: sűrű balzsamecetbe forgatva még ízletesebb lesz, és finoman rákaramellizálódik (bár ezzel nő a kalóriatartalma is).

hasab.jpg

2. Karfiol

A karfiolt legtöbben rakott karfiolként ismerik. Lehet persze ezt is fitneszesen elkészíteni (görög joghurttal tejföl helyett, prézli helyett darált dióval leszórva). Én magam nagy rajongója vagyok ennek a zöldségnek is, mert semleges íze miatt egy csomó mindenhez remekül passzol, szuperül lehet fűszerezni. Én még a fitnesz pizzámnak a tésztáját is ebből szoktam készíteni (bizony!!), ha valakit érdekel a recept, az visítson érte kommentben. A karfiolnak alacsony a kalória, és szénhidrát tartalma, viszont rengeteg rostot tartalmaz. Kéntartalmú vegyületei egy csomó megbetegedéstől megóvnak, és C vitamin is van benne bőséggel (ennek egy része főzés közben sajnos elillan). Legutóbbi piacolásom alkalmával beszereztem lila, és sárga karfiolt is, kifejezetten vicces színű körteket nyerve ezzel :)

Karfiolpüré

1 nagy fej karfiolt (kb. 3 főnek elég) megmosunk, rózsáira szedjük, puhára főzzük. A leszűrt karfiolrózsákat villával (vagy botmixerrel) pürésítjük, ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal, majd teszünk bele 3 ek light krémsajtot (Philadelphia), azzal is elkeverjük.

cauli.JPG

cauliflower-puree-2.jpg

3. Cékla

A cékla az ugye savanyúság.Hohhhohoóóó!Nem csak! Kár erre kárhoztatni szegény zöldséget. Csupa egészség, tele kálciummal, káliummal, C-vitaminnal, így remekül működik influenza ellen, és jó gyomorsav szabályzó is. Nem véletlen  rubinvörös szín sem, hiszen vastartalma révén kiváló vérképző, nyomelem tartalma miatt pedig a vörösvérsejtek regenerálódását is elősegíti. Májtisztító, és kiváló antioxidáns. Ha eddig még nem kísrleteztél vele, akkor ideje elkezdeni, mert tényleg zseniálisan finom. Pofonegyszerű, de látványos, így baráti vacsorákon is lehet vele villogni

"Mázos" sült cékla

A céklákat (fejenként kettőt) meghámozzuk, majd kockákra vágjuk ( a kezünk ilyenkor kb. úgy néz ki, mint ha megöltünk volna valakit, így ha valaki félti a mánikűrjét, illetve ujjlenyomatot sem akar hagyni a tett helyszínén, az húzzon védőkesztyűt). Fejenként 1 ek olivaolajat, 1 ek mézet, 2 csipet kakukkfüvet, sót, borsot, 1 ek citromlevet összekeverünk, majd ezzel összeforgatjuk a céklát, és kb. 180 fokon 20-30 perc alatt fényesre, pirultra sütjük sütőben. Magában is mennyei. Egyébként ez a recept működik paszternákkal, illetve répával is, de lehet lilahagymát is mellé dobni.. Ez a 3 zöldség gyönyörű, és színpompás köret, nagy kedvenc nálunk. Ja és tudtátok hogy a fitnesz brownie alapja is lehet cékla? Lehet vadul hangzik, de nagyon finom.

beetrout.jpg

 

Van amúgy még a tarsolyomban köret ötlet, bizonyítékul, hogy a fitnesz élet egyáltalán nem unalmas, csak egy kis konyhai kreativitás szükséges hozzá. De azokat majd legközelebb közre adom, most szigorú szemmel át kell néznem a klienseim étkezési naplóit.

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr786957519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bela 2014.12.08. 10:21:09

Jaj, a céklát mi is imádjuk :-)

Nand 2014.12.09. 10:34:59

Köszi!
Én öregségemre megszerettem a menzán megismert és esetenként megutált főzelékek házi változatait: lencse, bab, sárgaborsó. Teszek bele sárgarépát, hogy jobban telítsen. Indiai fűszerekkel is egy tök más ízt lehet elérni, vagy édes fűszerekkel (szegfűszeg/szegfűbors etc). Sőt rántást is teszek bele, de ezt csak halkan jegyzem meg itt... (7-10 gramm liszt és zsiradék)
Saját képek szerepelnek a cikkben? Egész jók a fehéregyensúlyok. A készítőt avagy a masinát illeti a dicsőség?
süti beállítások módosítása