Segítség, túl vékony vagyok!
2014. november 14. írta: Perszonáltréner

Segítség, túl vékony vagyok!

Na nem én...én ilyen problémákkal nem küzdök. Viszont személyi edzőként találkozom vele elég gyakran.

Be kell hogy lássam, méltatlanul kevés figyelmet kapnak azok a hölgyek, akik nem fogyni szeretnének, hanem éppen ellenkezőleg, rettenetesen nehezen híznak, és bármit megadnának némi plusz domborulatért. Bár a problémával nehezen tudok azonosulni (mivel játszi könnyedséggel tudok plusz kilókat magamra pakolni), edzőként mégis tudom, hogy azoknak a nőknek, akik nehezen híznak, sokkal keservesebb az áhított alakot elérni, mint azoknak, akik súlyt szeretnének veszíteni. A túlsúly az esetek nagy százalékában a helytelen életmód következménye,  ez azonban orvosolható. A túlzott soványságért sokszor azonban egy külső tényező tehető felelőssé, és kevés kivételtől eltekintve, hiába jó étvágyú az illető egy deka zsír sem jön fel rá. Izom pedig annál is nehezebben. Azt hihetnénk, hogy a „gebeségre” a zabálás a megoldás, lehetőleg pizza, hamburger, csokihegyek, sütemények formájában. Ettől viszont óvva intenék minden hízni vágyót, ugyanis ezzel nem csak hogy nem lehet célt érni, de ráadásul még az egészségüket is kockáztatják. A gyorséttermi, vagy egyéb fehér lisztes, cukros műkaják azoknak is nagyon egészségtelen, akik vékonyak. Ne feledjük, nem csak túlsúlyosaknak kell életmódot váltani, az elhízás, csak az egyik tünete a helytelen étkezési szokásoknak. De rá is térek a lényegre. Lássuk, mi az az öt aranyszabály hízni vágyóknak, amit mindenképpen be kell tartani a siker érdekében.

1.Rendszeres étkezés


Ezzel persze nem mondok újat. A testet táplálni kell (arra is kitérek egy következő pontban, hogy mivel), mégpedig rendszeres időközönként, 2-3 óránként. Igen, úgy mint egy kisbabának. Nem is véletlenül, hiszen a növekedés egy anabolikus (felépítő) folyamat, ami lényegét tekintve ugyanaz egy kisbabánál, és egy testépítőnél is. A növekedéshez, az izmok fejlődéséhez energia kell, szénhidrátok és fehérjék megfelelő aránya. Egy gyors metabolizmussal rendelkező ember, ha nem eszik eleget, arra „kényszeríti” a szervezetét, hogy a saját szöveteiből táplálkozzon, és szépen elkezdi bontani az izmokat. Azt a maradékot is (az sem szép látvány, ha valaki vékony ugyan, de semmi izomzat sem lelhető fel a testén). A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, hiszen a szervezet hosszú órákon át volt tápanyag ellátás nélkül (alvás közben zajlik a felépítő, regeneráló folyamatok nagy része).

 

thin.jpg


2.Rendszeres testmozgás


Nem csupán esztétikai kérdés, hogy kin mennyi izom van. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a test formáját nem a zsír, hanem az izom adja meg. Attól való félelmedben, hogy esetleg lemozgod magadról a maradék „húst” is, bátran kezdj intenzív súlyzós edzésekbe (nem, nem fogsz úgy kinézni mint egy testépítő,az sokkal több meló, mint gondolnád). Javul tőle az anyagcseréd, optimalizálódik a tápanyagfelhasználásod, és nő az étvágyad is, nem beszélve arról, hogy mennyivel egészségesebb látvány egy atletikus test.

3.Fogyassz táplálék kiegészítőket


Sokan félnek a táplálék kiegészítők használatától, mondván, ki tudja mi van benne. Nos, semmi más sincs benne mint amúgy amúgy is a tányérodra raksz, csak éppen koncentrált formában. Amíg fogyni vágyóknak a szénhidrát mentes protein turmixokat szoktam ajánlani, addig azoknak akik híznának, kifejezetten a tömegnövelő termékeket, magas szénhidrát tartalommal. Hangsúlyozom, ezekben semmi káros anyag nincs, nem hormonok vannak benne, nem instant izom. Viszont olyan komplex formában tartalmazzák a makronutrienseket, hogy sokkal költséghatékonyabb, és kényelmesebb így táplálékot bevinni, mint ha egész nap azzal foglalkoznál, hogy valahol egyél. Egyébként nagyon finomak is. Lefekvés előtt fogyasztva hosszú órákig biztosítja a tápanyagellátást a szervezetednek anélkül, hogy az emésztésedet megterhelné. A különböző vitaminkészítmények fogyasztásával is optimalizálható a szervezet tápanyag felhasználása.


4.Nassolj egészségesen


Ahogy egy előző pontban már említettem, semmi értelme annak, hogy ha hízni akarsz, minden sarkon magadba tömsz egy kisebb cukrászdát. A cukrot, finomított szénhidrátokat akkor is kerüld, ha vékony vagy, neked ugyanúgy árt mint azoknak, akiken látszik is ezek mértéktelen fogyasztása. Fogyassz olajos magvakat (nem sózottat), szárított gyümölcsöket (nem cukrozottat), mogyoróvajat, magas kakaótartalmú keserű csokoládét. Ne feledkezz meg a folyamatos fehérje pótlásról sem, hogy ezzel „tartsd életben” az izomzatodat.

 

5.A minőségi táplálkozás


A fogyókúrázó étrendje csak mennyiségében különbözik egy hízókúrázóétól. Persze vannak még kisebb különbségek, de minden étrendre igaz kéne legyen, a táplálék arra van, hogy a szervezetedet táplálja. Fogyassz minőségi proteint, szénhidrátot, és zsírokat. Ezzel az optimális irányba tudnod mozdítani az anyagcseréd sebességét. Ha számolatlanul tömöd a mű hamburgert, és a gumicukrot, azzal csak azt éred el, hogy tested „állaga” sem lesz valami kívánatos, és még jobban belezavarsz a hormonháztartásodba, valamint az anyagcsere folyamatokba.
Bár a tömegnöveléshez ugye az kell, hogy több kalóriát fogyassz, mint amennyire a tesetdnek szüksége van, mégse kalóriákat számolj, hanem a makronutriensek (szénhidrát, fehérje, zsír) arányát. Ugyanis ha ezek megvannak, mindenképpen meglesz a megfelelő mennyiségű kalória is, míg ha csak a kalóriát számolnád, nem biztos, hogy fogyasztasz pl. elég fehérjét, ami pedig a tested (izomzat, haj, bőr, sejtek, enzimek) építőköve.
Ha már fehérje. Ebből bizony napi 1,5-2 gr / testsúlykilogramm a napi penzum, tehát ha 50 kg vagy, akkor napi 75-100 gr. Ezt nehéz „alap” étkezésekkel bevinni, bizony kelleni fog az a fránya táplálék kiegészítő.
Azt már nehezebb meghatározni, hogy szénhidrátból mennyi kell, mert ez egyén függő is, de körülbelül 5-7 gr / testsúlykilogramm az ideális mennyiség, minőségi, összetett szénhidrátokból. Rizs, teljes kiörlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök. A szénhidráttól lesz elegendő energiád az edzésekhez.

A zsírok fogyasztása „automatikusan” megoldódik ha figyelsz a fentiekre. Itt is arra kell vigyázni, hogy minőségi, esszenciális (tehát amiket a szervezet nem tud előállítani) zsírokat fogyassz. Olajos magvak, tengeri halak, extra szűz olivaolaj, avokádó a legyenek a legjobb barátaid.

Persze ugyanúgy, ahogy a kóros elhízás esetében, érdemes egy alapos orvosi kivizsgálásnak alávetned magad. A pszichésen leterhelt, stresszes élet, különböző lelki betegségek is komoly tényezők a testsúly alakulásában, ennek is érdemes utánajárni.

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr526896069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása