Egy gyümölcsöző kapcsolat
2015. június 18. írta: Perszonáltréner

Egy gyümölcsöző kapcsolat

Ennél frappánsabb címet ki sem találhattam volna (de).

Az van, hogy ígértem többeknek egy cikket a gyümölcsökről, ha már aktualitása van így nyár elején. Hetek óta készülök leülni, de mivel mindenki júniusban döbben rá arra, hogy pohos, és írtó bénán néz ki fürdőruciban, így most rohantak le a last minute fogyózók. Hogy egy kedves külföldi ismerősömet idézzem: ami nem késik, nem múlik.

Szóval az volt a kérdés, hogy lehet-e gyümölcsöt enni, belefér-e egy testsúlycsökkentő étrendbe. Most sokan azt gondolják (és igazuk van),  na megint egy brit tudósok színvonalú cikk, már mér' ne lehetne gyümölcsöt enni, abban alig van kalória. A kérdés pedig korántsem ennyire egyszerű, és nem is fekete-fehér. 

fruit.jpg

Először is. Lehet gyümölcsöt enni. Sőt, kell is. Vétek lenne kihagyni ennyi vitamin bombát, majd eszel télen zacskós levest, most azt edd, ami friss. A gyümölcsök rengeteg fontos vitamint, és rostot tartalmaznak, erről unásig lehet olvasni, erre most nem is térek ki. Amire viszont fontos kitérni, az a gyümölcs cukortartalma, mert bizony van neki "olyanja".  Először térjünk ki arra röviden, hogy mi az a fruktóz (gyümölcscukor), illetve aki szeretne, az ismételhet szénhidrát témában itt.

A fruktózt a nádcukor (répacukor) elbontásával állítják elő. Mézben, valamint gyümölcsökben található meg természetes formájában. A vércukorszintet viszonylag lassan emeli meg, és 30-40 %-kal kevesebb kell belőle mint az asztali cukorból ugyanolyan édes íz eléréséhez. E két tulajdonsága miatt használták egy időben lelkesen fogyókúrás, illetve diabetikus termékekhez. VISZONT. Van egy nagyon fontos tulajdonsága a fruktóznak ami miatt fogyasztását csak igen mértékletesen ajánlom. A fruktóz lebontása a májban történik, ott alakul szőlőcukorrá. A lebontási kapacitása azonban véges, kb 50 gramm/ nap, ami marad az a harag, szépen zsír formájában tárolódik tovább. Tehát aki meg szeretne szabadulni néhány (vagy sok) kilótól zsír formájában, annak bizony nem mindegy, hogy mennyi gyümölcsöt eszik. A 90'-es években bizony nem csak a pop zene volt vállalhatatlan, hanem a fogyókúrás módszerek is (mondjuk speciel ezek ma sem jobbak), én is előszeretettel tartottam gyümölcsnapot, használtam fruktózt édesítésre, ettem diabetikus csokit, mert az majd jó lesz. Hát nem volt jó...

A fruktózt (pl. kukoricaszirup formájában is) örömmel használja az élelmiszeripar édesítésre, mert óccsó, így észrevétlenül is túl sokat fogyaszthatunk belőle, aztán nézünk, mint a kiszántott egér, hogy mitől nő a fenekünk. Persze fontos megjegyezni, hogy ha gyümölcs formájában fogyasztjuk a fruktózt, azért az egészen más formában fog felszívódni, tehát nem ugyanolyan rossz, mint mondjuk egy diabetikus lekvár, vagy nápolyi...

Na de térjünk a konkrétumokra. Mennyit lehet "büntetlenül" fogyasztani fruktózból? Nézzük néhány gyümölcs (+ méz) szénhidrát, illetve fruktóz tartalmát (grammban), így ki-ki be tudja illeszteni saját étrendjébe. Egy "normál", kiegyensúlyozott, sportos életmódba a magasabb cukortartalmú dinnye, vagy szőlő is belefér,csak azok számoljanak kicsit szigorúbban a szénhidrátokkal, akiken lóg némi zsír hasi-tasi...

Gyümölcs neve Teljes CH tartalom / 100 gramm Fruktóz tartalom / 100 gramm
Alma  13.8 5.9
Kajszibarack 11.1 0.9
Banán 22.8 4.9
Őszibarack 9.5 1.5
Ananász 13.1 2.1
Körte 15.5 6.2
Cseresznye 14.6 6.2
Görögdinnye 9 3.3
Narancs 9.2 2.5
Szilva 7.5 1.8
Szőlő 18.1 7.6
Málna 9.5 3.2
Eper 5.8 2.5
Kékáfonya 7.3 3.6
Mangó 14.8 2.9

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr37554406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása