Jajj túl izmos leszek
2014. szeptember 03. írta: Perszonáltréner

Jajj túl izmos leszek

Avagy mi is az az izom?

 

Jajj túl izmos leszek - ez az egyik leggyakoribb mondat, ami nálam elhangzik a teremben. Megérkezik az új vendég, persze évek óta nem sportolt semmit, össze vissza eszik. Általában heti két edzésre van ideje. A legelső edzés, legelső gyakorlatánál, amikor egy nagyobb súlyt adok a kezébe, kétségebe esve néz rám, hogy de ő nem akar túl izmos, és nagydarab lenni. Ilyenkor összetörik bennem az edző, zokogva sóhajtanék fel. De mivel azért vagyok a vendég mellé rajzolva, hogy segítsek neki jó útra térni, és megosszam vele mindazt amit tudok, ezért önmérsékletet tanúsítok, és elmondok neki mindent, amit az izmokról tudni érdemes.

Szóval.

Az alábbi képen Toldi Zsuzsi látható (a fotót is tőle nyúltam), egy világszinten is nagyon sikeres, profi fitnesz versenyző hölgy. Az most ízlés dolga, hogy ez kinek tetszik, kinek nem, most nem erről lesz szó. A képpel csak azt akartam érzékeltetni, hogy mennyire lesz izmos az, aki hosszú-hosszú éveken keresztül, a hét minden napján több órát edz, a mérnöki pontossággal kiszámolt étrend megtámogatásával. Nincs csalás, nincs "nincs kedvem edzeni". Kőkemény meló, elszántság, hidegvér. Az, hogy túl (?) izmos legyél, legalább 10 év, a fenti feltételek teljesülésével.

izmos.jpg

Van egy jó hírem. Illetve számomra, aki minden egyes nap végig küzdi az edzéseit igen rossz hír. A női szervezet borzasztóan nehezen épít  izmot. Ennek többek között hormonális okai is vannak, illetve az izomszövetük is kevesebb, mint a férfiaknak. 

De mi is az az izom?!

Minden egyes izomrost külön rostsejtekből, azaz myofibrillumokból  állnak. A myofibrillumokat hengerszerű szarkómák, a szarkómákat pedig az actyn és myosin nevű fehérjék alkotják. Na ezek a kis piszkok felelősek az izom összehúzódásáért, majd elernyedéséért (lényegében egymásra csúsznak). Az izomsejtek erőművei a mitokondriumok, ők szállítják az energiát terhelés hatására. Ekkor az izomsejtek kétségbeesve jeleznek a sejtriboszómáknak, hogy kezdjenek el új fehérjéket termelni, de izibe' (EZÉRT fontos a folyamatos fehérjepótlás azoknak, akik rendszeresen sportolnak, mert sem a levegőből, sem a testzsírból nem tud a szervezet fehérjét előállítani.). Tehát ennek következménye az új szarkómák keletkezése, és a myofibrillumok megvastagodása..

Ezek a folyamatok azonban mindent vagy semmit elv alapján működnek. Tehát ha az izomrostok el tudják látni a feladatukat anélkül, hogy a sejtmagnak hisztizzenek, akkor nem lesz sejtvastagodás. Ha valaki azt hiszi, hogy ha kis súllyal edz, nagy ismétlésszámmal, akkor kicsi, szálkás izmai lesznek, ha pedig nagy súllyal edz, kevés ismétlésszámmal, akkor nagy izmai, tévúton jár. Az izom vagy reagál a terhelésre, vagy nem. A szálkás izomzat nem a használt súly nagyságától  hanem az azt fedő zsírtól függ, amit pedig KIZÁRÓLAG megfelelő étkezéssel tudsz csökkenteni, NINCS olyan, hogy zsírégető, vagy szálkásító edzés (még ha oly sok fitneszterem órarendjén is szerepel sajnos). Tehát igenis kézbe kell venni azokat a nagy súlyokat, nem lesz tőle semmi bajod, csak annyi, hogy végre fejlődni is fogsz. Ha kis, rózsaszín plüss súlyokkal bohóckodsz, ezer ismétléssel, azt remélve, hogy az adott testtáj formásabb, vékonyabb lesz, csak feleslegesen pazarlod az idődet.

Ha azt mondom edzésen, hogy száz láb emelgetés helyett, guggolj 20 kg-mal, 5X12-őt, akkor nem kell sarlatánnak elkönyvelni. A farizom amúgy "orvosi ló" ebből a szempontból (mondjuk a hasizmot is felhozhatnám példának), mert ezen nemes testtáj edzésére szoktak a nők órákat fordítani. Ami nem is lenne baj, ha lenne haszna. A farizom, az egy baromi nagy izomköteg, sok sok izomsejttel, ennek következtében baromi nagy terhelésnek kell kitenni ahhoz, hogy reagáljon rá. Kerek popsid attól lesz, ha jól megdolgoztatod, nagy súllyal. Ahhoz hogy kisebb legyen, az étrendeden kel változtatni, a zsír csak úgy megy le.

De mi számít nagy súlynak?

Én általában úgy szoktam belőni, hogy 10-15 ismétlésre legyen a vendég képes, és már az első sorozat utolsó ismétlései is csak erőlködve sikerüljenek. Nem érdemes tartalékolni az erővel, hogy majd úgyis van még 4 sorozat majd elfáradok, hiszen az előbbi, mindent vagy semmit elv alapján, az a sorozat amiben nem fáradtál el, szinte felesleges volt.

Nagydarab nem a súlyzós edzéstől leszel, hanem attól ha zabálsz.

Van kérdés?

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr256665397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bela 2014.10.10. 10:53:05

Helló Bogi!

Először is sok sikert a blogodhoz. Viszont van kérdésem, és remélem, tudsz segíteni.

Nem annyira régen kezdtem el küzdősportolni, ahol (többek között) fekvőtámaszokat is kell csinálni, (számomra) nem is keveset. Kb. 15-20 fekvőtámaszt tudok megcsinálni, de a végét már eléggé a "mindent" állapotban, azaz elfáradva, kínlódva teszem meg.

A kérdésem az, milyen edzést javasolsz (ha ez egyáltalán lehetséges), hogy kb. 2 hónap múlva képes legyek ennek a duplájára? (Év végén lesz egy vizsga, amin egyhuzamban prezentálni kell 40 fekvőtámaszt).

Magamról annyit, hogy 40 éves férfi vagyok, 100 kg, és otthon, esetleg egy parkban tudok erősíteni, leginkább eszközök nélkül.

Előre is köszönöm a tanácsaidat!

_Wasp_ 2014.10.10. 18:35:08

@bela: szabályosan végrehajtott fekvőtámaszból 40 nem kevés, főleg nem egy száz kilós, negyvenes embernek.

Gyakorolni mindenképpen úgy gyakorolj, hogy teljesen engedd le magad, esetleg öklön csináld (az még ad pár centi mozgástartományt), lehetőleg ne pihenj két kinyomás között, és tartsd a tested egyenesen (ne nyeklődj, nyaklódj).

A vizsgán csalhatsz kicsit a fekvőtámaszok hosszával, illetve próbáld meg a leeresztési és a kinyomási fázist olyan gyorsra fogni, ahogy tudod, mert folyamatosan fáradsz, akkor is, ha csak tartod magad.

Picit könnyebb tapasztalataim szerint a fekvőtámasz, ha a kezedet aránylag szorosan a tested mellett tartod (hacsak nem értesz fekvőtámaszon a széles kéztartásban fejlengetést, amit néha láthatsz edzésen: a szabályos fekvőtámasz ugyanis az, hogy teljesen kinyújtott helyzetű kéztartásból, ahol kb vállszélességben vannak a tenyereid, teljesen leengeded magad, hogy a mellkasod szinte éríntse a földet, és onnan nyomod fel magad)

A fekvenyomás persze majdnem tökéletes erősítő gyakorlat erre, azonban fekvőtámasz közben más izmaid is dolgoznak, szóval szükséges lesz rendszeresen gyakorolnod azt is.

Egyébként 100 szabályos fekvőtámasz sem elérhetetlen rendszeres gyakorlás esetén, de még egyszer, a nagy számokhoz leghamarabb úgy érsz majd el, hogy próbálod gyorsan végrehajtani a gyakorlatot.

bela 2014.10.11. 14:37:50

@_Wasp_: hát, igen, tényleg nem kevés a 40 fekvőtámasz :-) és az idő haladtával az elvárások csak nőnek.

A fekvőtámaszt akkor szorosan magam mellett tartott kézzel fogom végezni, esetleg ha már az erőm vége felé járok, akkor szélesebb kéztartással, hogy több munka háruljon a mellizomkra. Esetleg "vészhelyzetben" - ahogy írtad - nem teljesen leengedni a testet. Bár azért úgy lenne a szép, ha az a 40 fekvőtámasz szép is.

@orvlat: Az Evil Russian's pushup regime azért nem gyenge elszántságot feltételez. Nem vagyok benne biztos, hogy a munkahelyen találok módot arra, hogy óránként fekvőtámaszokat nyomjak. Meglátjuk.

bela 2014.10.11. 15:12:34

Viszont Men's health magazin, akkor tegnap szintén ott találtam egy cikket, miszerint 3 dologra kell fókuszálni: erő, gyorsaság és állóképesség.

Erő: nehezített fekvőtámasz varációk végzése (pl. lábak zsámolyon, vagy a felfelé nyomásnál a kezek emelkedjenek el a talajtól)

Gyorsaság: 10-20 sec alatt minél többet megcsinálni

Állóképesség: 20 sec gyakorlatot + 40 sec pihenést tartalmazó köröket addig végezni, amíg a 20 sec alatt képes vagy 5 fekvőtámaszt megcsinálni. A cél: 10 kör, körönként 10 fekvőtámasszal.

Persze azt nem írták, hogy ezt mégis milyen sűrűn kellene csinálni? Pl. naponta, vagy hetente 5x, stb. Meg hogy akkor most a nehezített változatokra feküdjek rá, vagy az állóképességre...

Perszonáltréner 2014.10.13. 10:55:55

@bela:

Kedves Béla,

Először is köszönöm a bátorítást.
Másodszor pedig csatlakozom az előttem szólóhoz, 15-20 fekvőtámasz valóban nem rossz....sőt...

Javaslok egy fekvőtámasz bakot:

shop.builder.hu/egyeb-fitness-eszkozok/spartan-fekvotamasz-bak-par-p7942

Nem muszáj innen beszerezni, lehet kapni a Decathlonban, Hervisben is, csak illusztrtáltam :).
Ez nagyon hasznos eszköz, egyrészt a csuklódat is kíméli, másrészről kicsit negatívba tudok engedni.

A munkahelyen szerintem ne fekvőtámaszozz, mert ha nincs bemelegedve az izom, akkor könnyen szakadás lehet a vége. Sokszor látom, hogy edzőteremben fekvőtámasszal melegítenek fekvenyomás előtt...öreg hiba.

A kartartással valóban játszhatsz, bár ha teljesen a tested mellett tartod, akkor a tricepszedet fogod jobban használni (ami nem baj, sőt).
Variáld a lábmagasságot, 3 kartartási móddal (pl 50 cm, magasan van a lábad 10-10-10 fekvő különböző tartással, aztán még fentebb van a lábad...el lehet jutni odáig, hogy már majdnem kézen állásban vagy).

Időre is mehet.

A jó hír az, hogy egy park egyébként bőven elég ehhez, a fentebb említett bak, csak hab a tortán.
Egyébként nehezítheted úgy is, hogy pl egy 10-15 kilós kisgyerek ráül a hátadra (nem a derekadra!!), és úgy fekvőzöl.

A youtube-on rákereshetsz még arra, hogy diamond push up, vagy személyes kedvencem a spartan push up (két kar különböző poziban,és ezt váltogatod).

bela 2014.10.14. 13:11:16

OK, köszönöm a tippeket mindekinek. Jelentkezem majd év végén, hogy hány fekvőtámaszig sikerült eljutni a vizsgára.

Perszonáltréner 2014.10.14. 13:12:24

Mindenképp várom a beszámolót!

Sok sikert!

Bogi

bela 2014.12.17. 20:08:45

Ééés eljött az igazság pillanata, holnap lesz a vizsga. 30-ig sikerült ennyi idő alatt feltornázni a fekvőtámaszok számát. Meglátjuk holnap, mire lesz elég :-)

Az otthoni erősítéseim során a fekvőtámaszt sámlira tett lábakkal végzem. Az idén még ez kitart, aztán januártól átállok óvatos archer pushup-ra.

Perszonáltréner 2014.12.18. 09:24:25

@bela:

Írd meg az eredményt feltétlenül!!! :)
HAJRÁ!

bela 2014.12.22. 12:04:20

Sikerült a vizsga, de végül csak 30-at kellett egy huzamban lenyomni, az meg már ment. Utána volt még később egy kis fekvőtámasz szabályosság ellenőrzés. A gyerekek azért küzdöttek a fekvőtámaszokkal :-)

Ja, meg olyat is kellett, hogy leengeded magad fekvőtámaszban (de azért még tartod magad, tehát nem pihizel a padlón), aztán számolásra kinyomod, aztán vissza kiinduló helyzetbe, és tartod a következő számolásig. Na az is jó.

Viszont a nyárra(?) már biztosan 40 lesz következő fekvőtámasz porció, de szerintem addigra stabilan menni fog. Mindenkinek köszi a biztatást.
süti beállítások módosítása