5 tévhit az edzésről és táplálkozásról
2014. október 09. írta: Perszonáltréner

5 tévhit az edzésről és táplálkozásról

wrong way.jpgÖsszegyűjtöttem azokat a leggyakoribb tévhiteket, amiket nap mint nap próbálok írtani az emberek fejéből. Sajnos amíg inkompetens újságíró lányok két rúzs teszt között az edzésről is írhatnak, addig elég nehéz dolgom lesz. Próbálok szembemenni a Cosmo vonallal, bízom abban, hogy nekem (és az anatómia egzakt tudományának) jobban hisznek majd az emberek :).

Igazából mindegyik pontról írtam már itt-ott hosszabb tanulmányokat, cikkeket, de nem árt az ismétlés, jó ezeket összegezve is látni. Ugye?! :)

 

1. Ami bio, az egészséges és nem hízlal

 

 Tisztázzuk a bio arra utal, hogy a termék összetevői kizárólag organikus gazdálkodásból, vegyszermentes készülnek. Ezt valaki vagy előnyként értékeli, vagy nem, de tény, hogy ettől mondjuk egy bio tábla csoki még ugyanúgy egészségtelen, cukros, zsíros édesség (akkor is ha bio nádcukorral készül), amitől szépen ki lehet kerekedni. Vonatkozik ez a szörpökre is. Hiába gondolja magát tudatosnak bio anyu, a szörp az szörp, cukros lónyál akkor is, ha egy hegyi faluban palackozza, egy bio öreg nénike kizárólag minden második holdtöltekor. Egyébként érdemes azt is jól az eszünkbe vésni, hogy attól, hogy valami egészséges, még hízlalhat, mértékkel szabad fogyasztani (pl. olajos magvak), és ha valami nem hízlal, attól az még lehet egészségtelen, vagy a szervezet számára teljesen felesleges élelmiszer(nek látszó valami), ilyen pl. a light üdítők, light tejipari joghurt hulladékok.

 

2. Ha edzettem bármit megehetek

 

Ez ugyanolyan ferdítés, mint az, hogy ha fogyni akarsz, akkor pusztán csak kevesebbet kell enni, de bármit lehet. Az edzéssel nem tudod "annulálni" a kalóriákat. Szép gondolat, hogy egy 500 kalóriás sütit semlegesítesz fél óra futással, de a szervezet sajnos nem így működik. Ugyanis az edzés tápanyagot kíván, megfelelő mikro- és makronutriens arányt. Kell megfelelő mennyiségű fehérje és szénhidrát,zsír, vitaminok, ásványianyagok. Ha eszel, de nem táplálkozol (fontos különbség!) akkor szervezeted éhezteted, akkor is, ha "papíron" egy fél gyorséttermet faltál be. Sportolásnál kritikus pont, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Az edzés az inger, a téglákról te kell gondoskodj. Ha szemetet viszel be a szervezetedbe, ne várd, hogy esztétikus formád legyen jutalmul. Ilyen az agyonéheztetett, plötyi, "skinny fat" jelenség, vagy a dagi, aki nem érti, hogy heti háromszor jár aerobicra, miért nem fogy. 

 

3. A nők feszesednek, a pasik izmot (tömeget) építenek

 Az izom megfelelő terhelés hatására hipertrófiával (növekedéssel) reagál. Ebből a szempontból nincs nemek közötti különbség. Edzés hatására megnő a növekedési hormon termelése. De mivel a férfiak szervezete lényegesen több tesztoszteront termel, ezért ők több izmot képesek "növeszteni" (ezért is teljesen kizárt, hogy egy nő túl izmos legyen, főleg nem heti 2 edzéstől), az izom növekedése azonban pontosan ugyanúgy megy végbe nők, és férfiak esetében is. A feszesítés és izomtömegnövelés  a végeredményt tekintve ugyanaz: izomhipertrófia. Tessék nagy súlyokat kézbe venni, nem a combtávolító gépen bohóckodni 2 kilóval.

 

4. Zsírégető edzés

Mindig ledöbbenek azon, hogy edzőtermek órarendjén mai napig létezik olyan, hogy zsírégető edzés (sőt, személyi edzők szolgáltatásai között is szerepel olyan, hogy zsírégetés. Biztosan én vagyok az alulképzett, de én senkiről nem tudok zsírt égetni, én kérek elnézést). Edzéssel csak "papíron" tudsz zsírt égetni. Ugyanis a szervezet arra van kitalálva, hogy gyorsan, és egyszerűen mobilizálható energiaraktárakhoz nyúljon sporttevékenység közben, pl a cukorhoz. Cukorból pedig a máj, és az izom is tárol bőségesen. Hiába a misztikus zsírégető pulzus célzóna, unalmas, több órás bohóckodás a taposógépen, ezzel csak egyet lehet elérni: miután a szervezet kifáradt, elhasználódott a cukor, szépen elkezdi bontani az izomszövetet. Zsírégetésre csak a megfelelő táplálkozással tudjuk rábírni a szervezetet. Negatív kalória egyensúllyal, de megfelelő mennyiségű protein bevitellel, hogy megelőzzük, hogy a testünk saját magát zabálja fel. A megfelelő intenzitású edzés (súlyzós, vagy intervall), az anyagcsere gyorsítása által éri el "zsírpucolást".

 

5. Ha túlsúlyos vagy, fogyókúrázni kell

Lerágott csont,de túlsúly esetén semmi értelme annak, hogy pár hetes csodadiétákba kezdj (lásd előző két pont). lemehet néhány kiló (az is valószínűleg abból a csekélyke izmodból, hogy aztán még lassabb legyen az anyagcseréd, és még pohosabb legyél), de amint visszaálltál az eredeti életmódodra, ugyanott fogsz tartani. Nincs mese, át kell programozni az agyadat, és a szervezeted. Ahogy a 2. pontban is kifejtettem, az nem elég, hogy csak kevesebbet eszel, a táplálék miőségén is változtatnod kell. Ha eddig kiflin, és felvágottan éltél, időbe telhet amíg megszokod, hogy pl. zabpehellyel kezd a napod, vagy hogy a vegyes köret helyett salátát kérj, de hidd el, tiszta étkezés (clean eating) szabályait nagyon könnyű megszokni. Főleg miután megtapasztalod, milyen a közérzeted, ha valóban táplálod a tested. Ahogyan a rossz szokások be tudnak rögzülni, úgy a jókat is pikk-pakk meg lehet szokni. Sőt egy idő után rájössz, hogy ezek az ételek sokkal finomabbak, csak az elkényeztetett ízlelőbimbók megszokták a rengeteg ízfokozt, sót, cukrot, ezekről le kell szoktatni az agyat.Lemondással jár igen, de valamit valamiért. Tessék elfelejteni a szétválasztó diétát (igen, tudom hogy Klotild is azzal fogyott a baba-mama klubból, de majd nézd meg 1 év múlva...), a káposztaleves kúrát, szőlő diétát, és egyéb marhaságokat. A fogyás kulcsa megfelelő izomtömeg, és megfelelő protein bevitel!!!

 

+1 NEM LÉTEZIK HATÉKONY ZSÍRÉGETŐ KÉSZÍTMÉNY

 Még egyszer: NEM LÉTEZIK

Nincs olyan tabletta, amit ha beviszel a szervezetedbe, akkor mint egy kés legyalulja rólad a zsírt . Még ha ezt is próbálják elhitetni veled a reklámok. Gondolj bele...ha lenne ilyen, akkor nem lenne kövér ember a Földön. A sztárok is küzdenek túlsúllyal, vért izzadnak, hogy formában maradjanak, pedig ők akár több millió dollárt is tudnának csodapirulára költeni...ha létezne ilyen....A kemény munkát ők sem ússzák meg!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr76770997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.10. 09:16:34

1. Fogod magad és a Stihl fűrészt, kimész az erdőbe, kivágsz 12 akácfát, leágazod, összerakod az ágakat, feldarabolod a törzset, felrakod a pótkocsira, hazamész és lerakod.

2. Egész nap pinceblokkot raksz a kőművesek keze alá.

Mindkét esetben egész nap zabálhatod a szalonnát kenyérrel, nem lesz tőle semmi bajod. Tapasztalatból mondom.

Aki az irodában mereszti a seggét, az lehet, hogy megél borsófőzeléken, kenyér és hús nélkül.

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2014.10.10. 09:18:15

Nagyon tetszik az írás, köszönöm.
Hihetetlen, hogy néhány, a köztudatba mélyen beleivódott tévhitet milyen nehéz (ha nem lehetetlen) kiirtani onnan.

poggY 2014.10.10. 09:45:54

Ebben az irasban annyi az iszonyatos baromsag, hogy eskuszom fizikai fajdalmat okozott elolvasni
ja nem is olvastam vegig basszus
"Hiába a misztikus zsírégető pulzus célzóna, unalmas, több órás bohóckodás a taposógépen, ezzel csak egyet lehet elérni: miután a szervezet kifáradt, elhasználódott a cukor, szépen elkezdi bontani az izomszövetet. "
Te gyoker, es ezt az emberek elolvassak es meg el is hiszik basszus. Legalabb venned a faradtsagot es pl anatomiai kerdesekben nem a bodybuilder.hurol tajekozodnal, istenem...

Autosave 2014.10.10. 09:56:01

@poggY:
Egyetértek.
Kb. 80%-a teljes tájékozatlanságra utal, magyarul fogalma nincs a poszternek miről ír, faszságokat.
Ja, és irtani szoktak, nem írtani...

Autosave 2014.10.10. 10:27:26

@heimdall:

"Pályafutásomat élsportolóként (szertorna, verseny aerobic) kezdtem, és már egészen kisgyerekként biztos voltam abban, hogy a sportban fogok dolgozni. Sokáig orvos akartam lenni, de a gimnázium évei alatt rájöttem, hogy túlságos mozgékony vagyok ahhoz, hogy olyan egyetemre menjek, ahol lényegesen többet kell a gluteus maximus-on ülni, mint amire én kalibrálva vagyok :).
Gimnázium után elvégeztem egy edzőképzését, így lettem testépítés és fitnesz, illetve személyi edző. Majd egyesíteni akartam a sportot a tudományokkal, ezért elvégeztem a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakát."
Nos, mivel én elvégeztem az orvosit anno a szerzővel ellentétben (és közben 15 kiló izmot is magamra tettem, natúrban; tehát nem csak seggen ülésről szól az egyetem, és a sportolás is az életem része...), ezért nem akarom a mai napomat ennek a szösszenetnek a cáfolatával tölteni. Ajánlom olvasgatni az élettan, biokémia, kórélettan, belgyógyászat és hasonló tankönyveket, ott megtalálod a válaszokat...

Perszonáltréner 2014.10.10. 10:29:05

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Az emberek nagy része ülőmunkát végez, nekik szól a poszt.

"Mindkét esetben egész nap zabálhatod a szalonnát kenyérrel, nem lesz tőle semmi bajod. Tapasztalatból mondom." - A szervezet nagyon sok mindent kibír, és funkcionál rendesen, ez nem azt jelenti, hogy használ neki az adott életmód. Ahogy leírtam a második pontban, nem elég enni, táplálkozni is kell. A szalonnában lehet hogy bőven van energia, de mi lesz a vitaminokkal, ásványianyagokkal, fehérjével? Meddig lehet kizsákmányolni a szervezetet?

Perszonáltréner 2014.10.10. 10:31:38

@Autosave:

Olvasgatom, hidd el... :)
Várom a szakmai vita lehetőségét...tényleg.
Amúgy amíg az orvosok egy nagy része elhízott, és abszolút nem preventív szemléletű, addig a diplomát lebegtetni még bőven kevés.

Perszonáltréner 2014.10.10. 10:32:57

@poggY:

Azt, hogy gyökér, kikérem magamnak. Nőként főleg.
Várom az egyes pontok cáfolatát, megfelelő ellenérvekkel, alátámasztásokkal.

Köszönöm

darkmirjam_light 2014.10.10. 10:33:01

Most már én is kéváncsi lettem, Eddig úgy tudtam, kalóriahiány esetén (ha már a vér, máj és izom raktárai kifogytak) a szervezet zsír és izomszövetet bont, hogy legyen mit a tűzre rakni. Az izombontást kompenzáljuk fehérjékkel. Fel tudna valaki világosítani anélkül, hogy gyökérnék, baromnak nevez és elküld a picsába.

heimdall 2014.10.10. 10:37:52

@Autosave: Tehát a leugatás megy, de amikor érveket kéne felsorakoztatni, akkor hirtelen mégsem. Értem.

Perszonáltréner 2014.10.10. 10:39:59

@Gy. Horváth Károly:

Nem állítom, hogy stilisztikailag nem beleköthető az írás, hajlamos vagyok elragadtatni magam, de vállalom.
Köszönöm az észrevételt. tényleg igyekszem majd jobban figyelni, hogy a mondandó ne tűnjön el egy-egy rosszul megválasztott fogalom mögé.

Perszonáltréner 2014.10.10. 10:42:02

@darkmirjam_light:

Ez egyrészről igaz, de egy bizonyos szintű kalóriahiány felett, és egy túl hosszú, vagy túl intenzív edzés során könnyebb az izomszövetnek nekiesni. Amúgy aminosav pótlással valóban ez is könnyen megakadályozható, illetve csökkenthető. Ezért írtam, hoyg nem mindegy, hogy mit eszik az ember, hogyan próbál zsírt pucolni.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.10.10. 10:43:10

Alapjában egyetértek azokkal amiket írtál, de a zsírégető edzéssel kapcsolatban szerintem nagyon mellé lőttél. Soha nem volt súlyproblémám, ezt mégis saját tapasztalatból állítom.
Nagyjából 2,5 - 3 évtizede futok és úszom rendszeresen, ennek köszönhetően 173 cm magasságomhoz 64-65 kg súly és inkább szálkás/izmos mintsem cingár alkat tartozik. (Bár egy body buildernek biztos más kép él a fejében az izmos testről :) ) Odafigyelek a táplálkozásra is, nem eszem húst, viszont sok zöldséget, gyümölcsöt és olajos magvakat, pár év óta cukrot sem és próbálom minimalizálni az elfogyasztott finomított lisztes kajákat is. Futásban hozzám a félmaratonig terjedő távok állnak közelebb, de tavaly neveztem és megcsináltam a maratont. Erre év eleje óta tudatosan és lelkiismeretesen készültem, ami az addigi futásaimhoz képest annyi változást jelentett a futó edzéseimben, hogy hétvégeken egyre hosszabb, de lassabb tempójú, alacsonyabb pulzus zónába tartozó futást csináltam. Rengeteg futással foglalkozó könyvet olvastam el, az ott leírtak teljesen összecsengenek a tapasztaltakkal, glikogénből (cukorból) nem lehet 1- 2 óránál többet futni, a szervezetet meg kell tanítani hogy használjon zsírt is az energia termeléséhez a glikogén hasznosítása mellé lehetőleg minél nagyobb arányban. Ennek következtében a testsúlyom 65-ről 62 kg-ra állt be tavaly, pedig szemmel érzékelhető zsírréteg addig sem volt rajtam. Tehát ezeknek a hosszú lassú futásos edzéseknek a bevezetésén kívül semmi más körülmény nem változott az életemben, táplálkozásom ugyanaz volt mint előtte, az izmosító edzéseknek felfogható úszást is szintúgy csináltam párhuzamban, ezért valószínűleg tartom, hogy az a 3 kg sem az izomból esett le, hanem sokkal inkább rejtett zsírtartalékaimból.
Nem tudom mi folyik azokon a meghírdetett zsírégető edzéseken, lehet, hogy nagy részük tényleg csak bohóckodás, de azoktól függetlenül létezik hatékony zsírégető edzés, tessék futni rendszeresen 2+ órákat kényelmes, nyugis tempóban lehetőleg pulzusmérővel és jól beállított egyénre szabott pulzus zónában.

darkmirjam_light 2014.10.10. 10:45:07

@Perszonáltréner: Nekem semmi gondom nem volt a lónyállal, bár legtöbbször alkeszktől hallom és minden nem alkoholtartalmú italra értik. A vízre nem, Tetszett a cikk egyébként.

darkmirjam_light 2014.10.10. 10:47:56

@Kilfish: Mennyi alatt lett meg a marathon?

fairlane 2014.10.10. 10:48:16

Szerintem túl van misztifikálva a dolog. Valahogy el kell adni a táplálék kiegészítő baromságokat meg a "profi" edzésterveket. Pedig egyszerű, mint a százas szög: negatív kalóriamérleg=fogyás és fordítva. Senki nem látott még elhízott lágerlakót.
Pusztán futással - abszolút nulláról félmaratonig jutottam - leadtam 25 kilót, anélkül, hogy az étkezésemre bármennyire ügyeltem volna (pizza, BKing és társai). Ja, és nem épültek le az izmaim! Sőt, meglepetésemre még a mellizmaim is megacélosodtak...

Perszonáltréner 2014.10.10. 10:54:06

@Kilfish:

Amiket írtál, igazak,és egyébként egybecsengenek azzal amit én mondtam, csak más oldalról közelítettük meg. A súlyod azért tankönyvi, mert figyelsz a megfelelő kalóriaegyensúlyra, így a szervezeted nem akar zsírt tárolni, és mivel sokat sportolsz, gyors az anyagcseréd, stimulálod az izomszöveteidet. Mivel maratoni távokat futsz (riszpekt!) a a te szervezeted már beállt a gazdaságosabb működsére, de ezt meg kellett tanulnia. Egy átlag embernél ez úgy néz ki, hogy Manyi elkezd fogyózni, nem eszik, majd aerobic órán tingli-tanglizik. A lehet hogy fog fogyni, de hogy lötyi lesz, az tuti.Edzésen nagyon nagyon kis arányú a zsír égetése. Egy intenzív edzésnek, a zsírégető edzéssel szemben az az előnye, hogy sokáig sokkal magasabb fordulatszámon fog pörögni az anyagcsere, míg egy "zsírégető" pulzuscélzóna hatása írtó hamar lecseng. Nem az edzésen elégetett kalóriák száma a feltétlenül meghatározó, hanem hogy utána meddig "pörögsz". És a szervezet az aktív izomszövet táplálásával fog "pörögni"...

2014.10.10. 10:55:13

@Perszonáltréner: Aki szalonnát eszik kenyérrel, az sem csak szalonnát eszik kenyérrel. A vitamin a többiben van. Arra akartam kilyukadni, hogy ha keményen lemozgod, akkor nyugodtan zabálhatsz is. Én például mindig azt eszem, amit éppen megkívánok és akkor amikor megkívánom és annyit amennyit megkívánok. Igen: van amikor éjfélkor állok neki a szalonnának. És mégsem voltam még sohasem 84 kilónál több (Tm: 184 cm), pedig én sem fizikai munkából élek. A titok annyi, hogy sokat mozgok, és nem.... nem a GYM-ben napi 1 órát, hanem annál sokkal többet.

darkmirjam_light 2014.10.10. 11:01:08

@Perszonáltréner: Köszönöm a választ.
Feleségem kitartóan edz, és úgy tűnik, minden erőfeszítése ellenére képtelen fogyni. Azt eszi amit én (zöldség, hal, fehérhús), hetetnte négyszer fut lassan 5-8 km-t (kb 1 éve). A siker mégis várat magára.
Két éve szoktunk le a dohányzásról előtte nem voltak súlyproblémái.
Minimális mennyiségű cukrot fogyasztunk, magas fehérjetartalmú ételeket eszünk. Nálam mindez beválik, jól futok, versenyszerűen, nála pedig nem. Annyire nem őrült mint én, nem fut le 80 km-t hetente, de amennyit igen annyinak szerintem elégnek kellene lennie, hogy eredménye is legyen az erőfeszítésnek. Közérzete jó, sokkal jobb mióta tudatosan étkezik, egészségesnek érzi magát.
Elképzelhető valamiféle anyagcsere probléma? Kihez fordulhat tanácsért?

Perszonáltréner 2014.10.10. 11:02:19

@fairlane:

Na akkor még egyszer a lényeg: a negatív a kalóriaegyensúly elég lehet ahhoz, hogy valaki ne hízzon meg, valóban. DE, pont erről szólt a cikk, hogy a szervezeted TÁPLÁLNI kell.
ÉS amúgy ez egyén függő, mert pl én kifejezetten hízékony vagyok, pedig ha valaki, akkor én egész nap mozgok, mégsem ehetek meg bármit (sajnos!!! :))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.10. 11:03:16

Aki női magazinból tanul edzeni/főzni/szexelni vagy akármit is az meg is érdemli.

Perszonáltréner 2014.10.10. 11:08:03

@darkmirjam_light:

Pont valakinek írtam az előbb, hogy én pl nagyon hízékony vagyok sportoló, és nagyon kell figyelnem arra, hogy mit eszem, mit mozgok. Az edzés alatt elégetett zsír annyira minimális, hogy nem arra kell kiélezni az edzést, hanem a gyors anyagcserére. Gyors anyagcsere pedig nem a moderált edzéstzől lesz, mert a regeneráció nagyon hamar lecseng. A kemény, gyúrós megprögető edzések statisztikailag, és papíron lehet hogy kevesebb zsírt égetnek, mint az úgymond "zsírégető" edzések, de a hatása jóval hosszabb távú. Egy jól felépített izomzat, egész nap (sőt éjszaka is) magas fordulatszámon pörög, megnő a kalóriaigény. Tehát a zsírégetés sosem közvetlen, hanem közvetett anatómiai folyamat....
Amúgy szívesen megválaszolom a felesége kérdéseit emailben :)

badogosmester 2014.10.10. 11:08:32

Kedves posztoló! Ne is foglalkozz az istenkomplexumos orvosokkal. Mindig istent játszanak és azt hiszik mindenhatóak. Javaslom számukra a statisztikák böngészését is az anatómia könyvek helyett, és akkor látnák mennyivel korábban halnak az átlagnál. Érdekes...

Perszonáltréner 2014.10.10. 11:08:40

@doggfather:

Ezen felnevettem, köszönöm :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.10.10. 11:12:18

@darkmirjam_light: 4:10 lett a vége. 30km-nél jött nálam is a fal, utolsó 1 óra kínszenvedés volt, valahogy nem teljes az összhang még köztem és ez a táv között, de pár éven belül talán újra nekimegyek:)

darkmirjam_light 2014.10.10. 11:14:41

@Perszonáltréner: Köszönöm a lehetőséget, megmondom neki. Javasoltam már én is, hogy ne a távot növelje, hanem a tempót, csakhát valahogy alkatilag (lelki) nem az a rohanós típus. Hiába mondom neki: "A fájdalom ideiglenes..." :) ahogy olyankor rámnéz... az nem a motiváltság nézése.

Perszonáltréner 2014.10.10. 11:17:35

@badogosmester:

Nem vagyok orvosellenes, sőt. De klienseim között is jópár orvos van, és felsírok azon, hogy sokszor miket kérdeznek, és sokszor fogalmuk sincs a saját testük működéséről...

Buszex 2014.10.10. 11:21:07

Hát jó sok baromságot sikerült ebbe a cikkbe összeirkálni.
500 kalória? Az nagyjából 1 darab cukorkristály energiatartalma.
Aki összekeveri a kalóriát (cal) a KILOkalóriával (kcal), az ne irkáljon étrend és edzés témakörben, mert már ebből kiderül, hogy fingja sincs az egészről.

"Cukorból pedig a máj, és az izom is tárol bőségesen."
Tárol ám a lófaszt!
Mellesleg a sejtek csakis cukrot képesek felhasználni, tehát a szervezet a zsírt is előbb cukorrá alakítja.

"A fogyás kulcsa megfelelő izomtömeg, és megfelelő protein bevitel!!!"
Megint csak lófaszt!
Ha kevesebb energiát eszel, mint amennyit a szervezeted fogyaszt, fogyni fogsz. Persze ez 1-2 nap alatt nem észlelhető, de így van.

Buszex 2014.10.10. 11:21:51

@Perszonáltréner:
Ezek alapján inkább azon kéne felsírnod, hogy mekkora baromságokat hordasz össze.

HellsAngel 2014.10.10. 11:26:55

Vegul is a cikk cime nagyon talalo, hogy 5 tevhit, csak ezeket ugye a szerzo nem megcafolja, hanem kitalalja es terjeszti ...

W. Teuton 2014.10.10. 11:33:41

Láttál már Auschwitz-ban dagadt embert? na ugye.

Ha nem eszel fogysz. Ha súlyokat emelsz nőni fogsz. Ha hülye vagy és szemetet zabálsz, ne csodálkozz, ha cibálod a súlyzót és nincs eredmény.
Ha futsz mint az agárkutya, vékony és szálkás leszel.

Nem olyan bonyolult ez. Csinálni kell! Ha figyelsz a testedre, úgyis szól mi neki a jó.

@darkmirjam_light: A válasz egyszerű: a feleséged hazudik. Neked akar megfelelni, nem pedig magának. Az úgy meg nem megy.

Shoyu 2014.10.10. 11:34:09

Mostanában napi szinten futok bele az ilyen posztokba, cikkekbe, mindig ugyanaz a műsor, az emberek buták, mert azt gondolják, hogy...., de majd én most megmondom, hogy egyáltalán nem így van. Ja és mindig a fogyásról, mozgásról van szó. Tudom kevesebbet kéne neteznem, meg leirítkozni arról a hülye body builder-es hírlevélről. Szerintem az a gond ezzel a poszttal, hogy olyan nagyképú lett. Az 1. pont amúgy hülyeség, én szoktam venni 100%-os bio szörpöt és lekvárt, tehát nincs benne semmilyen hozzáadott cukor, nem is édes, az igaz, csak gyümölcs van benne. Persze, hogy a bio szotyi ugyanúgy hízlal, mint a nem bio, az tényleg nagyon hülye, aki ilyeneket gondol, de nem hiszem, hogy sok ilyen van és nem is Cosmo-függő a dolog. 2-es ha edzettem, ha nem, bármit megehetek, de ha edzek akkor még jól is fogok kinézni. Bármikor bármit ehetek, nem híztam el még soha, ha nem edzek akkor löttyedt leszek és azt utálom, de hízni nem szoktam, szóval ez nagyban függ attól is, hogy ki milyen alkat. 3-as, szerintem kicsit szó szerint veszel mindent (bár nem tudom honnan), ahogyan te is írod, a nők nem fognak hatalmas izmokat magukra szedni, tk. ez van itt is megfogalmazva, nem kell a kákán is csomót keresni. Azért azt a nők is tudják, hogy a férfiakra se csak úgy magától ugrik fel az izom. Másrészt meg buták mindig vannak, lesznek is, neked ez csak jó, mert legalább mennek majd hozzád edzeni, én pl. mindig egyedül edzettem és igen hatásosan, sosem kérném személyi edző segítségét, örülj neki, hogy vannak olyanok, akik azt se tudják melyik gép mire való.

darkmirjam_light 2014.10.10. 11:35:41

@Buszex: "Ha kevesebb energiát eszel, mint amennyit a szervezeted fogyaszt, fogyni fogsz. Persze ez 1-2 nap alatt nem észlelhető, de így van."

Nem mindegy, hogy hogyan. Ahogy a posztban is megemlítették, lehet lötyisovénnyá is fogyni. Az éssze csinált fogyás nem fűnyíróelven csökkent (izmot, zsírt, csontot egyarát), hanem a zsírszövet csökkentését az zomtömeg növelésével, az izmok minőségének javításával éri el. Fél kiló fogyás edzés segítségével sokkal többet és mint a vállból, vádliból és combból leadni kettőt.

Szalacsi_Dezső 2014.10.10. 11:43:18

Végre egy jó cikk!
Riszpekt a szerzőnek.
Szegény Norbi el se olvassa, mert a kardjába dől.

zncs 2014.10.10. 11:45:19

Kedves Mindenki!

"Hiába a misztikus zsírégető pulzus célzóna, unalmas, több órás bohóckodás a taposógépen, ezzel csak egyet lehet elérni: miután a szervezet kifáradt, elhasználódott a cukor, szépen elkezdi bontani az izomszövetet."
Ez tényleg egy bődületes marhaság, nem értem, hogy egy szakmával foglalkozó "profi", hogy írhat le ilyet?! Nem csoda, hogy kiütötte a biztosítékot pár hozzászólónál.
Tessék utánaolvasni, főleg a cikk szerzőjének ajánlom! Maffetone módszer pl. Vagy itt ez az iromány:
edzesonline.hu/blog/13620/&item_id=8167&action=comment
Edzés a küszöbön című fejezet.
De számtalan cikk, tanulmány foglalkozik a témával.

Mérnork 2014.10.10. 11:45:46

"NEM LÉTEZIK HATÉKONY ZSÍRÉGETŐ KÉSZÍTMÉNY"
Ez most komoly? Maximum nem engedélyezettek és doppingnak minősülnek. (Már ahol vizsgálják, mint tudjuk a Mr O.-n is mindenki naturál, ezért nincs értelme doppingtesztnek ..;-))) )
Clenbuterol, T3-T4 pajzsmirigy hormon, növi, ha ezeket tömöd magadba, ahogy a profi badisok/modellek teszik, gyakorlatilag mindegy mit eszel, akkor is szálkásodni fogsz.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 11:47:42

@Perszonáltréner:
Neked személyi edzőként mindkét oldalról meg kellene tudnod közelítened, onnan is, ahonnan Kilfish. Sokaknál ugyanis pont az lenne a cél, hogy megtanítsák a szervezetüket a zsírégetésre, és ezáltal tudjanak fejlődni, ráadásul ezzel a módszerrel a szervezet éheztetése nélkül lehet fogyni, hiszen a kalóriadeficit nem a szénhidrát tartalékban jelenik meg közvetlenül.

Ha az izmosodás nem cél, csak a zsírszövet csökkentése, akkor messze a legjobb módszer az, amit ignorálsz és tévhitként állítasz be.

kéklevél 2014.10.10. 11:47:48

Kedves Buszex!
Lehet, hogy még nem tűnt fel, de köznyelvben kalóriaként hivatkozunk a kcal-ára, Valószínűleg azért, mert így egyszerűbb és rövidebb.
De beszéljünk akkor inkább kJoule-ról, mert ez az SI, és a kcal gonosz ámerikai mértékegység.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 11:48:54

@Perszonáltréner:
Egyébként meg nem más oldalról közelítetted meg, mert nem cseng össze azzal, amit Kilfish írt, konkrétan nem igaz, amiket írtál a 4-es pontban.

dukeekud 2014.10.10. 11:54:46

"Ez ugyanolyan ferdítés, mint az, hogy ha fogyni akarsz, akkor pusztán csak kevesebbet kell enni, de bármit lehet."

Azert ez lenyeget tekintve megis csak igaz. Egy versenyzonel, valoszinu szamit mit eszik, hogyan. De az atlag embereknel, ahol elsosorban az elhizas a gond, a mennyiseg fontosabb, mint az hogy mit eszik.
Mert azert lasuk be, az atlag ember, nem azert elhizott, mert rossz minosegu kajat eszik, hanem azert mert 3-5-szor annyit eszik mint amennyi normalis lenne.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 11:57:22

@Kilfish:
Gratula, én idén futottam először, és nekem 4:24 lett, nekem is 30 körül jött a fal. Igaz, én teljesen edzetlenül mentem (elmúlt években is általában, de előtte egy teljes hónap kimaradt), évekkel korábban edzettebben meg elfutottam, 45-ös első 10 km-el kezdve, és végül nem sikerült, most eleve úgy álltam hozzá, hogy csak sikerüljön, mindegy az idő. A jövőben azért 4 óra alá akarok kerülni, most úgy néz ki novembertől több időm lesz a futásra.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 11:59:55

@dukeekud:
Némi igazsága azért van a posztolónak, hiszen ha csak hirtelen harmadolná a kajáját az átlagember, az hiánybetegségekhez vezetne, na meg ha a fehérje bevitelt is harmadolná, akkor az izomzatából is sok lemenne (mondjuk átlagembernek nem biztos, hogy baj, ha némi izom is lemegy a zsír mellett). Szóval nem mindegy melyik részét hagyja el az eredeti adagnak.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 12:03:04

@Perszonáltréner:
2 óra futás az én tömegemmel olyan 1600 kalória, nyilván ennek csak töredéke zsír, de ki mondta, hogy csak a zsír a lényeg? Ez nem jelentéktelen a táplálkozáshoz képest.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 12:04:05

@Perszonáltréner:
"Tehát a zsírégetés sosem közvetlen, hanem közvetett anatómiai folyamat...."

De, aerob mozgásnál közvetlen folyamat, csak ehhez hatékonyabbá kell tenni a szervezetet.

szigig 2014.10.10. 12:06:54

@Perszonáltréner: Szia!
Az írással igazából sok gond nincs, az összes közhelyet felsorolja amit egy edző mondhat egy új ügyfélnek. A 4. pontnál kevered a számomra is nettó baromság súlyzós zsírégetést az igen is hasznos aerob, cardió vagy intervallum edzéssel.
Direkt zsírégető készítmények valóban nincsenek, csak olyanok amiket arra használnak (Clenbuterol, Sibutramin).
De ezek mellett még simán elmennék, mert nem egy "OKJ"-s edzőtől halottam hasonló sületlenséget, hanem az egyik hozzászólásodból látszik, hogy mintha egy saját kis világban élnél.
Hogy a legtöbb ember ülő munkát végez remélem nem gondoltad komolyan.

Üdv!

Widia 2014.10.10. 12:07:15

Egyébként itt olyanok fikázzák a posztolót, akik életükben nem fogytak még három kilónál többet? ;)
Javaslom azoknak, akik azt hiszik, hogy kalóriadeficit esetén (amit akár kardióval, akár étrenddel érünk el, vagy a kettő kombinációjával) a test okos, és kizárólag a zsírból fogy, és csak keveset az izomból, hogy mérjék meg a legelején a testzsír százalékukat, meg akkor, amikor már leadtak 15 kilót. Baromira meg fognak lepődni, hogy a zsír százalékos aránya alig fog változni.
Aki pedig az auswitz-i haláltáborokban éhenhalt százezrekre hivatkozik... hát úristen!

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 12:16:58

@Widia:
1. Egyáltalán nem tudhatod, hogy a kommentelők fogytak-e vagy nem. Az is lehet, hogy van akinek nem is kellett, mert eleve olyan életmódot él, amivel nem hízik el. Akkor ne szóljon semmit, mert hülyeségeket ír a posztoló?

2. Sehol senki nem állította, hogy kalóriadeficit esetén a test kizárólag zsírból fogy. Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy pl. a 4-es pont úgy ahogy van baromság.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 12:23:14

@szigig:
"Hogy a legtöbb ember ülő munkát végez remélem nem gondoltad komolyan."

Gondolom azokra gondolt, akiknek van pénzük személyi edzőre.

Viszont a cikk (különösen a 4-es pont) jó bizonyítéka annak, hogy nem biztos, hogy érdemes pénzt kiadni személyi edzőre, vagy ha igen, akkor jól meg kell válogatni, kit választunk...

megint 2014.10.10. 12:26:32

A legtöbb embernek elég lenne ha "tisztán" táplálkozna a hét öt napjában, még számolni sem kéne a kalóriákat, simán fogynának. Ezt a részt, "hiába a misztikus zsírégető pulzus célzóna", azért ne vegye senki komolyan, igenis létezik ilyen zóna, és megfelelő mennyiségű fehérjebevitel mellett működik is tökéletesen, és minimális izomtömeg veszteség mellett szépen olvad a zsír.

Widia 2014.10.10. 12:46:46

@diszkriminans: ezért kérdezem. Ki mennyit fogyott már?

a 4-es pontról pedig annyit, hogy a posztolónak teljesen igaza van. Nincs zsírégető edzés: cukorégető viszont van, és ezek tipikusan a kissúlyos-nagyszériás edzések. Akkor sem a zsír ég el, hanem a cukrot használja fel az izmokból a test, és ha túlmegy a határon, akkor magát az izmot.

Akkor kérdezem a következőt is: ide olyanok írogatnak, akik kardioedzésen kívül semmit nem próbáltak még? :)

A zsírégetésnek van egy nagyon sarkalatos pontja, az alacsony inzulinszint. Ez egyrészt egyéni alkati dolog is lehet, másrészt pedig táplálkozási.
Ha az inzulinszint nem alacsony, akkor nincs zsírból fogyás még kalóriadeficit esetén sem.

Perszonáltréner 2014.10.10. 12:50:35

@Widia:

KÖSZÖNÖM!!

Ez pedig az én hibám, hogy az inzulint kihagytam, mint tényezőt...pedig valóban az egyik legfontosabb hormon, hiszen az inzulin jelenléte a legfőbb gátja a zsírégetésnek (viszont barátja lehet az izomépítésnek)

Perszonáltréner 2014.10.10. 12:52:28

@szigig:

Azt nem állítottam, hogy a kardió nem hasznos. Azt mondtam, hogy zsírégetésre csak elméletben alkalmas, a gyakorlatban nem fog megvalósulni (kivételek lehetnek, de ahhoz nagyon nagyon sok minden kell stimmeljen éppen abban a pillanatban)

Perszonáltréner 2014.10.10. 12:55:37

@Mérnork:

MUHAHAHA.
Akkor szerinted létezik izmosító hormon is? Tehát elég ha vegyészkedünk egy picit, mellette ehetünk pizzát, gyúrni/edzeni tök felesleges. A zsírégető hormontól zsírmentesek leszünk, az anabolikus hormonoktól pedig izmosak: Hihihi.
Te tudod mi az a hormon, és hogyan működik??

megint 2014.10.10. 12:57:43

Nem vagyok szakértő, de 10 éve edzek, túl vagyok pár diétán. Az említett sok órás monoton mozgásnak nem sok köze van a kardióhoz, az pont, hogy nem ajánlatos akkor ha a legtöbb izmot szeretnéd megtartani diéta során, HIT alkalmasabb, aerob is, persze a táplálkozás számít a legtöbbet. Változatlan ismétlésszám, gyakorlatok mellett simán lehet tömegelni, és szálkásítani is, ez csak a táplálkozáson múlik. Szóval a másik hülyeség, hogy ha millió ismétlést csinál valaki akkor az szálkás lesz.

Perszonáltréner 2014.10.10. 12:58:31

@diszkriminans:

Így van, érdemes körültekintően eljárni ha az ember edzőt választ.
A 4. pont megvitatására, pedig várom a magyarázatot, hogy miért hülyeség. Nem linkelt cikkeket várok, hanem saját szavakat. Hmmm?Szóval?

Perszonáltréner 2014.10.10. 12:59:21

@megint:

Igen, a helyi zsírégetés mítoszát, a szálkásítást kihagytam.
Az egy következő poszt lesz :)

Buszex 2014.10.10. 13:15:56

@kéklevél:
A hülyébbek lehet, hogy kalóriaként beszélnek a kilokalóriáról.
De azok biztos méterként beszélnek a kilométerről és grammként a kilogrammról is.

@diszkriminans:
Mondjuk ekkor is közvetett, mert nem a zsír ég, hanem átalakul cukorrá, és a cukrot használják el a sejtek.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 13:18:00

@Widia: @Perszonáltréner:
Most miről írjak magyarázatot? Tény, hogy van zsírégető edzés, ha azt állítjátok, hogy nem, akkor vagy tévedtek, vagy hazudtok. Ha bizonyítékot akartok, ahogy Kilfish is írta, ott van a maratoni futás, ami nem lenne lehetséges, mivel a szénhidrát tartaléka még egy edzett embereknek is kevés ahhoz, hogy 42 km-t lefusson.

Widia, fordítva ülsz a lovon, nem arról van szó, hogy vonnám kétségbe a súlyzós edzések létjogosultságát, hanem arról, hogy a posztoló vonja kétségbe az aerob edzések zsírégető hatását.

Na meg a posztoló először ír egy cikket, amiben tagadja a létezését a zsírégető edzésnek, majd utána hivatkozik arra, Kilfishnek lehet, mert az ő szervezete már alkalmazkodott, de Gizike szervezete nem fog zsírt égetni. Holott pont az lenne a lényeg, hogy Gizike szervezete is hatékonyabbá váljon, és ne csak a szénhidrátból fogyasszon, hanem a zsírból is, és ha lehet, mindezt az edzés megkezdése után minél hamarabb tegye.

Egyébként láthatóan nem is értitek a zsírégető edzés működését. Nem arról van szó, hogy elfogyasztod a szénhidrát készletedet, majd utána a szervezet ahhoz nyúl, amihez tud, mert ez esetben valóban az izomzathoz fog elsősorban nyúlni, hanem arról, hogy nem fogyasztod el a szénhidrát készletedet, mert tartós lassú futás, úszás, kerékpározás, stb. esetén egy idő után a szervezet bizony a zsírkészlethez fog nyúlni, nem a szénhidrát tartalék helyett, hanem mellette.

Perszonáltréner 2014.10.10. 13:20:58

Hűűű, Azért az is egy tanulság számomra, hogy az embereknek alapvető szövegértési problémáik vannak.
Nem baj, ha nem ért valaki egyet, de ha lehülyeségezi amit írok, illene megindokolnia, hogy miért hülyeség.
A vitatott 4. ponttal kapcsolatban különösen várom az ellenérveket :):)

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 13:22:01

@Buszex:
Igen, olyan értelemben közvetett, hogy a zsír alakul át cukorrá, és az használódik fel, olyan értelemben viszont közvetlen, hogy edzés alatt és közvetlenül utána történik meg a folyamat. Perszonáltréner meg erre értette, hogy nem közvetlenül, mert súlyzós edzés esetén valóban nem közvetlenül történik meg.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 13:22:52

@Perszonáltréner:
Így van, akkor fogalmazd meg, hogy mit nem értettem meg?

Vagy akkor tisztázd, most akkor létezik zsírégető edzés, vagy nem létezik?

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 13:26:16

@Perszonáltréner:
Először is tisztázni kellene mit értesz kardió alatt. Mert általában nem azonos ez azzal, amit zsírégető edzésnek neveznek, mert utóbbi alacsonyabb pulzustartományt jelent.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 13:34:27

Egyébként majdnem ugyanezt a vitát lefolytatta egy orvostanhallgató ismerősöm 3 hallgató társával, akik közül az egyik egy Blikk cikket idézett, amely azt állította, hogy tévhit, hogy a futás fontos lenne a fogyókúra szempontjából, mert valójában a legfontosabb a táplálkozás, utána a súlyzós edzés, majd csak utána az aerob edzés. Vicces volt, mert miután elfogytak az érvek, az ismerősöm ellen azzal kezdtek "érvelni", hogy neki sosem kellett lefogynia, úgyhogy nem tud semmit. Valójában persze, hogy nem kellett, mivel egészen kisgyerek kora óta rendszeresen futott, ezért mindig sovány volt és az ma is, na de ő éppen amellett érvelt, hogy nem elhanyagolható a futás szerepe, szemben a Blikk cikk állításával.

Perszonáltréner 2014.10.10. 13:36:06

@diszkriminans:

Az a "mellette" nagyon iciripiciri arány...
Ezért írtam, hogy csak "papíron" létezik a zsírégetés edzés KÖZBEN.
A maratoni futók (bár bevalllom, nem futottam maratont), igen csak pótolják a szénhidrátot futás közben, pl gyorsan felszívódó cukrok formájában, de nekik nem is a zsírégetés a cél, hanem a megfelelő teljesítmény. Hosszútávúszók (10 km +) esetében is, egy bottal adagolják a gumicokrot, izotóniás italt, hogy fent tudják tartani a teljesítményt.

Az aerob edzés zsírégetésre időpocsékolás.
Lásssuk számokkal:
Tegyük fel, pulzusmérővel beállítom a célzónámat (vagy beállítja az óra, ha olyan típus). Edzek egy órát, elégetek 500 kalóriát. Zsírégető zónában voltam, tehát mondjuk 60 %- ment zsírból (az óra ezt ki szokta írni edzés végén), tehát 300 kalóriányi. Van a másik eset, egy órás edzés, zsírégető zóna felett, jól meghajtva. Elégetek mondjuk 800 kalóriát, de jujj, annak csak 40 %-a ment zsírból mert anaerob zónában voltam, ami 320 kcal. Nyilván ezek példa számok ,ezer féle variációban előfordulhat, de lényeg az, ha több kalóriát égetsz, hiába alacsonyabb a zsírégetés aránya (ha van...), kalóriában még így is lehet több. De az intenzív (vagy HIIT) edzések esetében még órákig magasabban pörög az anyagcsere (gyúrásnál az anabolikus folyamatok miatt), még egy alacsony, vagy közepes intenztitású edzésnél rohadt gyorsan lecseng. És akkor ott a widia által említett inzlulin, ami miatt egészen icipici lesz a zsírégetés aránya (edzés közben) nagy eséllyel akkor is, ha valaki mondjuk a ketózis állapotában van már...

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 13:36:30

@Perszonáltréner:
Egyébként ezzel a kommenteddel ugyanazt csinálod, mint ami miatt az első kommentelőket hurrogtad le, mikor azt írtad, hogy ha szerintük hülyeség, akkor érveljenek.

kéklevél 2014.10.10. 13:40:09

@Buszex: szerintem meg a hülyébbek akadnak fel az ilyenen.
Mint te is mondtad, a cal olyan kis egység, aminek egy táplálkozásról szóló témában semmi értelme nincsen. Amikor azt mondom, hogy 500 kalória volt az ebédem, nyilván senki nem fogja azt hinni, hogy csak egy cukorkristályt ettem. Bár lehet te félreértenéd. Más témában meg nem is használjuk ezeket a mértékegységeket, mert egyéb területeken J és kJ az elterjedt mértékegység.
El tudom képzelni, hogy a mikrobiológusoknál nem mindegy, h cal vagy kcal.

zZz 2014.10.10. 13:57:36

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Egész pontosan nem leszel kövér, ez igaz, hiszen rengeteget mozogsz.
Viszont kenyérből és szalonnából hogyan szerzed be a vitaminokat? Arról nem is beszélve, hogy ha már sportolsz, mozogsz, akkor tök jó lenne, ha gyorsan fejlődnél, ahhoz pedig fehérje kell, márpedig erre a kenyér+szalonna kombó nem éppen optimális.

lezsolt85 2014.10.10. 13:58:32

Szerintetek egy "átlagos" teljesítménytúránál, legyen mondjuk 40 km-es táv és 1500 m szintemelkedés, 4,5-5 km/h-s átlagsebességgel, mennyi a zsírégetés aránya?

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 14:21:48

@Perszonáltréner:
Akkor ismét mondom, tisztázzuk a kardiózás fogalmát. Az ugyanis nem azonos azzal, amit zsírégető tartománynak nevezünk, tudtommal, és úgy tűnik kicsit összemaszatolod a kettőt.

spinat 2014.10.10. 14:23:54

@Perszonáltréner: lehet, hogy az utóbbi húsz évben ez megváltozott, de én még úgy tanultam, hogy a bevitt cukor, zsír, fehérje, aminosav, miegyéb, elöször lebomlódik, aztán átalakulódik gyorsan szállítható égethetö és felhasználtaó molekulákká (cukor), aztán szükség szerint azt épít belöle a sejt, amire szksége van. tehát bevitt aminosavakkal nem fogod az izomleépítést megakadályozni. Amint fentebb is megy a vita, a sejt (itt izom), ha dolgozik, akkor elöször az ATP-t használja fel, amiböl éltalában nincs sok, aztán ATP-t kezd el gyártani abból, ami helyben elérhetö. Elöször persze cukorból, és aztán ami helyben van raktáron. A sejt, föleg az izomsejt, kevés zsírt raktároz, ebben igazad van. ugyhogy ha nagyon kell az anyag, nem fogja kivárni, amíg a zsírszövet raktáriból cukrot metabolizál a szervezet. Viszont edzés után pótol. Szervezet szinten viszont tényleg nem fehérjét kezd el leépíteni a szervezet, amíg van raktáron zsír. szóval mindenkinek igaza van, meg senkinek se. Csak nekem. holnap kikérdezem az anyagcsereútvonalakat kéletekkel.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.10.10. 14:29:59

@Perszonáltréner: Hosszú futásoknál természetesen szükség van közben is folyamatos energiapótlásra és erre magasan a legalkalmasabbak a cukrozott gélek, izo italok, stb., mivel ezeket tudja a szervezet a leggyorsabban hasznosítani mozgás közben. Viszont a lényeg ott van amit én is írtam és diszkriminans is kiemelt, hogy a zsírból energia szerzés nem a glikogén felhasználás helyett van, hanem MELLETTE. Pontos adatokat nem tudok, lehet, hogy tévedek is valamennyit, de úgy tudom, hogy a legjobb állóképességű futók is csak max. 40-50% körül fedezik mozgás közben zsírból az energia igényüket és a többi megy cukorból, de azért én ezt nem nevezném iciripiciri aránynak. És működik ez náluk annak ellenére, hogy ránézésre semmi súlyfelesleg nem látszik rajtuk, ugyanis még a legkarcsúbb sportolók szervezetében is sokkal több tartalék van zsírból mint amennyi glikogénből.
A fent leírt példámhoz még hozzátartozik, hogy mielőtt maratonra készültem rövidebbeket (5-10k), de jóval magasabb pulzus zónás futásokat csináltam és akkor még 65 kg voltam, 62 kg-ra csak akkor mentem le, amikor elkezdtem alacsonyabb zónában futni. Ez szerintem elég jól mutatja, hogy a felpörgetett edzéseknél hatékonyabb a hosszantartó de alacsonyabb pulzus zónás edzés ha zsírcsökkentést akarunk elérni. Abban természetesen egyetértek, hogy legalább ilyen fontos, ha nem sokkal fontosabb a helyes táplálkozás.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.10.10. 14:32:55

@diszkriminans: amíg írtam megelőztél, kb. ugyanazt írtuk le :)

dezso 2014.10.10. 14:35:53

@Buszex: nem tudtam, hogy a glikogent lofasznak is hivjak ujabban. Vagy azzal micsinal a maj meg az izomzat?

Autosave 2014.10.10. 14:43:35

@Perszonáltréner:

"És akkor ott a widia által említett inzlulin, ami miatt egészen icipici lesz a zsírégetés aránya (edzés közben) nagy eséllyel akkor is, ha valaki mondjuk a ketózis állapotában van már..."

Meséld már el, légy szíves, milyen az a ketózisos edzésállapot.
Te érted is, amit leírsz, vagy csak egymás mellé teszel szavakat, amiket valahol olvastál?

Borenbukk 2014.10.10. 14:57:04

@dukeekud: Ez sem feltetlenul igaz. Az embereknel nem csak a mennyiseggel van gond, hanem az osszetetellel. Tul sok, tul konnyen feldolgozhato szenhidratot eszunk. Ezeket olyan gyorsan bontja cukorra a szervezet, hogy hacsak nem kemeny edzes kozben ebedel az emlitett atlegember, akkor a folosleg nagyon gyorsan megy zsirba, az etkezesek kozott meg kb. ehezni fog. Az extra szemetseg, hogy ekkor meg nem a zsirnak all neki a szervezet, hanem az amugy nem nagyon hasznalt izmoknak.

kensi 2014.10.10. 15:05:34

@Perszonáltréner: Csak így tovább! Szerintem is nagyon jó, amit írtál. :)

A kommentekhez röviden:
A 4-es pont valószínűleg a fogyni kívánóknak szól, akik általában nem hosszútávfutással és hasonlókkal kezdenek... Ha meg elérnek odáig, akkor már nem a fogyás a cél.

Amennyire én tudom, a maraton futók, triatlonosok, stb... nemcsak a szénhidrátot pótolják a versenyek közben.

Semmi olyan tanácsot nem olvastam itt, hogy bárkinek hanyagolnia kellene az aerob mozgásformákat...

Az orvosi egyetemen az egészséges táplálkozásról elég kevés szó esik, az sem feltétlenül a megfelelő módon.
Tényleg az az egyik legfontosabb, hogy mit és milyen arányban viszünk be, csak nem mindegy, hogy ki mit mond a helyes arányokról.

megint 2014.10.10. 15:11:01

Aerob és a Kardiót tényleg ne mossuk össze, nem ugyanaz a kettő, persze mindkettővel lehet fogyni, csak nem mindegy, hogy mennyi izom marad a végére. Ez nyilván annak fontos igazán aki a nehezen megszerzett pár kiló izom nagy részét nem szeretné elveszíteni két hónap alatt.
diszkriminans, a vitáról annyit, hogy a kaja a legfontosabb, az nélkül nem megy, a másik kettő fontossága attól függ, hogy mi a cél.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 15:22:42

@megint:
A kardió részhalmaza az aerobnak.

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 15:29:07

@kensi:
"A 4-es pont valószínűleg a fogyni kívánóknak szól, akik általában nem hosszútávfutással és hasonlókkal kezdenek... Ha meg elérnek odáig, akkor már nem a fogyás a cél."

Hanem diétával elsősorban, de miért ne lehetne emellett aerob edzést végezni? Nem feltétlenül futást, ha túl nagy a túlsúly és ártana az ízületeknek.

"Amennyire én tudom, a maraton futók, triatlonosok, stb... nemcsak a szénhidrátot pótolják a versenyek közben."

Hanem a sót is. A fehérjét nem igazán, mert túl rövid az időtáv, egy hetes ultrafutáson már lehet jelentősége persze.

"Semmi olyan tanácsot nem olvastam itt, hogy bárkinek hanyagolnia kellene az aerob mozgásformákat..."

Nem, csak azt írta, hogy nincs zsírégető mozgás. Pedig van.

"Az orvosi egyetemen az egészséges táplálkozásról elég kevés szó esik, az sem feltétlenül a megfelelő módon. "

Ááá, ők csak molekuláris szintig tanulják, bezzeg a bodybuilder.hu-n okosodott emberek...

kensi 2014.10.10. 15:54:39

@diszkriminans:
A posztoló sehol nem írta, hogy nem ajánlja az aerob mozgásformákat és én sem írtam ilyet. Egyébként szerintem mindenkinek meg kell találnia azt a mozgásformát, ami személy szerint neki a leghatásosabb és szereti is csinálni.

Ismerek triatlonost, ő verseny közben is eszik fehérjét...

Orvosi egyetemen a táplálkozás folyamatait megtanítják. Arról is van szó, hogy milyen tápanyagokból nagyjából mennyi kell. De attól egy orvos még nem biztos, hogy gyakorlatban igazán hasznos tanácsot tud adni pl fogyni vágyóknak, ha nem néz utána jobban.

2014.10.10. 16:14:20

@zZz: Olvass feljebb mit válaszoltam ugyanerre, ne fárassz feleslegesen!

diszkriminans (törölt) 2014.10.10. 16:20:38

@kensi:
"A posztoló sehol nem írta, hogy nem ajánlja az aerob mozgásformákat és én sem írtam ilyet."

Ahogy nem is adtam ilyet a szájába. De azt hiszem ezt az előző kommentemben itt tisztáztam:

"Nem, csak azt írta, hogy nincs zsírégető mozgás. Pedig van."

Ami az orvosokat illeti, ez valóban így van, csak óriási különbség van aközött, ha ők utánanéznek, meg ha mi laikusok utánanézünk. Én nem mondanám meg nekik a tutit az alapján, hogy valamit olvastam, sőt az alapján sem, ha valamit tapasztaltam magamon, mert ennél a dolog mélységeiben sokkal bonyolultabb lehet.

-Wisdom- 2014.10.10. 17:04:54

Singer, azzal egyetértek, hogy nagyon nem mindegy, ki mit dolgozik. Én felszolgálok, eszem is rendesen, megnézném ki tudna több órát futkosni, nehéz tálcákat, tányérokat cipelni, miután megevett egy kis adag salátát...és mily fura, nem hízok...nyilván nem lehet akkor sem folyton degeszre tömni magunkat, de nem kell méricskélni meg görcsölni azon, h mit egyek és mit ne..

Autosave 2014.10.10. 20:25:35

@Widia:
Először nézd át ezt a rövid, felületes összefoglalót.
sotepedia.hu/aok/targyak/biokemia_molekularis_es_sejtbiologia/eloadasok/szenhidrat_anyagcsere

"a 4-es pontról pedig annyit, hogy a posztolónak teljesen igaza van. Nincs zsírégető edzés: cukorégető viszont van, és ezek tipikusan a kissúlyos-nagyszériás edzések. Akkor sem a zsír ég el, hanem a cukrot használja fel az izmokból a test, és ha túlmegy a határon, akkor magát az izmot."
- Ez teljes hülyeség. pld. hosszú éhezésnél fog beindulni a glükózképzés közvetlenül az izomból, majd amikor már szinte semmi nem maradt, a zsírból ketontestek képződnek az agy és az alap életfunkciók fenntartásához. Edzés alatt soha nem fog az izomból/aminosavból glükóz képződni. A szervezet nem fog maga ellen dolgozni...

"A zsírégetésnek van egy nagyon sarkalatos pontja, az alacsony inzulinszint. Ez egyrészt egyéni alkati dolog is lehet, másrészt pedig táplálkozási. Ha az inzulinszint nem alacsony, akkor nincs zsírból fogyás még kalóriadeficit esetén sem."
- De. Magas inzulinszint mellett is lehet fogyni, ld. II.tip. diabetes egyik tünete. Erre a fejezetre küldj valami referenciát, kérlek.

Tréner:
"És akkor ott a widia által említett inzlulin, ami miatt egészen icipici lesz a zsírégetés aránya (edzés közben) nagy eséllyel akkor is, ha valaki mondjuk a ketózis állapotában van már..."
- Miből is képződnek a ketonok? Zsírból. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy megfelelő idejű és intenzitású edzés alatt zsírt bont le a szervezet. Saját magadat cáfolod, de ez biztosan nem zavar. Vedd elő újra azokat a könyveket.

kun andras 2014.10.10. 21:18:38

Zsírégető szer nincs, de vannak hatékony szerek, amik segítenek a fogyásban. Ezek többsége azonban vagy káros az egészségre, vagy doppinglistás (mint az efedrin), vagy mindkettő.

Autosave 2014.10.10. 21:23:02

@kun andras:
Vagy az amfetamin, ami legális depresszió ellenes szer volt pár évtizeddel ezelőtt.

poggY 2014.10.10. 22:50:44

Elkezdtem egy írni egy hosszú posztot arról, miért gyökér a poszterina( és nem, nem azért mert ostoba, hanem mert még másokra is rátukmálja)
De elolvasva a kommenteket rájöttem, hogy én vagyok a hülye, itt mindenki kivan szolgálva
Most megyek futok egyet, 1 óra után pedig leülök egy fa alá sírni, hogy mennyi izmot vesztettem és semennyi zsírt sem égettem.

is 2014.10.11. 00:10:23

azért nem kevesen, nem kis gyártók, nem kis tudományos csapattal írják bizony azt, hogy ha alacsonyabb intenzitással tartósan edzel, akkor a cukor után nem az izom, hanem a zsír következik, mert az időbe belefér a bontása. amikor nem fér bele, mert annyira intenzív, akkor tényleg az izom a második lépcső. minden ilyen zsírégetőnél elmondják, hogy az első fél órában, 40 percben csak cukor fog égetődni, ha ott leálltál, egy csepp zsír se bomlik.

egyelőre a lehülyézéssel nem vagyok a fentiektől eltántorítva. a többi pont rendben.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2014.10.11. 00:17:46

@Autosave: Kár, hogy az egyetemen éppen vitatkozni és kommunikálni nem tanítottak meg, doktorúr. A Science-be vagy a Lancetbe is így írnál? Nincs kedvem cáfolni, úgyhogy találjátok ki - a faszfej a SOTÉról.

Autosave 2014.10.11. 00:38:41

@Parmezanidész:
Nem vagyok 'doktorúr', és én a SZOTE-n végeztem.

Fishi 2014.10.11. 00:38:59

"Ha fogyni akarunk, zsírt akarunk veszteni, nem testsúlyt, tehát a testzsír százalékunk csökkenése a lényeg, nem a testsúlyunké!"

Ez miért nem kerül sose szóba ilyen megmondós blogposztokban, kedves Perszonáltréner?

"Hogyan veszíthetünk mégis zsírt? Elõször is, olyan táplálékokat fogyasszunk amelyeket testünk fel tud használni és nem alakít zsírrá. A közhiedelemmel ellentétben „hízlaló” ételek nincsenek sõt olyan étel sincs, amitõl fogyni lehet. Olyan étel van, amit testünk hasznosan fel tud használni, ezért nem raktároz zsírba. Ez nem az étel színétõl, alakjától, csomagolásától vagy ízétõl függ, hanem az alapanyagától. Ha az étel nem feldolgozott hanem természetes, természetben elõforduló alapanyagokból van, magas a tápértéke, komplex szénhidrát, fehérje és telítetlen zsír tartalma akkor testünk fel fogja használni. Ha testünk telítve van megfelelõ tápanyagokkal, nem lesz szüksége arra, hogy vészraktárt tartson fent és nem fog zsírt tárolni, ha felesleget nem viszünk be."

www.testmester.net/print/forum/taplalkozas/a_fogyas_illszalkasitas_elmelete

Miért olyan nehéz felfogni, hogy a 4-es pont egy orbitális csúsztatás, hiszen:
"Az intenzitástól függően változik, hogy mekkora arányban használunk zsírt vagy szénhidrátokat az ATP előállításához - a maximum intenzitás kb 65%-ánál a zsírraktárak 40-60% közötti arányban járulnak hozzá az energiaigényhez. Az intenzitás növekedésével ez az arány csökken."

Ha valaki egészségügyi okokból nem végezhet magas intenzitású edzést, az az írásod hatására lemondana a testmozgásról, mondván minek, Perszonáltréner megírta, hogy nincs zsírégetés. És ez persze baromi nagy hiba lenne, épp ezért nem kéne ezt a baromságot erőltetned.

Az teljesen más kérdéskör, hogy hogyan lehet _leghatékonyabban_ zsírt égetni, ettől még valótlant állítasz a 4-es pontban.

Fishi 2014.10.11. 00:46:20

is 2014.10.11. 00:10:23:

Bocsánat, tényleg, az idő faktort lehagytam, fontos, hogy a zsírégetés beindulásához idő kell (kb. fél óra), de ettől még mindig valótlan a 4-es pont, mert aszerint _soha_ nem történik zsírégetés.

balazskint 2014.10.11. 07:27:31

@Perszonáltréner:

"Azt viszont fenntartom, hogy kardiózás közben, nagyon nagyon kicsi lesz a zsírégetés aránya, egészen egyszerűen nem jut odáig a szervezet."

Ezt rosszul tudod. Lehet abszolut kezdőknél így van, de a szervezet egy idő után megtanulja hogy egyszerre égessen zsírt és cukrot. Nekem egy marathon kb 4000 Cal, és le tudom futni szenvedés nélkül úgy hogy csak 4-500 Cal-t eszek közben, úgyhogy ha csak 2500-at tárolok az izmaimban akkor tuti legalább 1000 nem cukorból volt. Van egy barátom aki speciális diéta őrült, Ő egy 43 km-es 1700m szintemelkedéses túrát tolt le éhgyomorra és csak vízzel.

amit még megtehetsz 2014.10.11. 08:50:07

Nem olvastam el minden hozzászólást, de megkérdőjelezném a súlyzós edzés mindenhatóságát.
Valaki írta, hogy a felesége nem fejlődik (fogy?), lehet h olyan a géneket örökölt h nem képes rá vagy csak alig. Valaki nagyon jól reagál az edzésekre (futás, súlyzózás) vki meg alig, vagy sokkal több melóval.
Na és akkor mi van a H.I.T edzéssel, illetve a N.E.A.T "edzésse"l? nézzétek, sztem baromi érdekes
www.disclose.tv/action/viewvideo/128481/BBC_Horizon_2012__The_Truth_About_Exercise/

diszkriminans (törölt) 2014.10.11. 08:52:28

@is:
Én hozzátenném, hogy az a 40 perc később kevesebb lehet.

orvlat 2014.10.11. 09:21:32

Ha a fő célod, hogy jól nézz ki meztelenül, a legjobb, amit tehetsz: magasság cm-100=ennyi legyen a súlyod kg-ban. Ehhez mérten 1 ismétléses maxaid: fekvenyomás 1.2x saját testsúly, guggolás 1.5xtestsúly, felhúzás 2xtestsúly. Legyél képes 8-10 húzódzkodásra, nyomjál fej fölé 16-32-es kettlebell-lel(testsúlytól függően). 0 edzésmúlttal kb 2 év alatt elérhető számok. Az emberek 99%-nál garantáltan jobban fogsz kinézni.

A Tyne folyó déli partja 2014.10.11. 14:01:25

@dukeekud: erről nekem az jut az eszembe, hogy ismertem valakit, aki egész életében fogyókúrázott, és csak diétás kaját evett. de abból háromszor annyit, mint én a nem diétásból..nem csoda, hogy neki voltak súlyproblémái.
ja, még valami. múltkor egy barátnőmmel, a férjével és a három gyerekével elmentünk egy pizzériába. nagyobb gyerek két és fél éves, neki rendeltünk úgynevezett gyerekadagot. mikor kihozták, mi felnőttek összenéztünk, hogy ez a gyerekadag??? merthogy akkora volt, amit én, felnőttként egy étkezésre eszek meg...aztán csodálkoznak, hogy miért van annyi elhízott.

kensi 2014.10.11. 14:43:56

@Autosave:
Szerintem a 2-es típusú cukorbetegséget ne keverd bele. Inzulinrezisztencia, sejtek éheznek, stb...

diszkriminans (törölt) 2014.10.11. 15:09:21

@A Tyne folyó déli partja:
Én meg többször kevesellem az éttermi adagot, mint hogy sokallanám, mégsem vagyok elhízva. Nyilván az én magasságomnak megfelelő normál testtömeg miatt is van, egy kisebb embernek kisebb a megfelelő adag.

Ja, és épp most voltam futni, rögzítettem egy Androidos appal. Nem szoktam ezt számon tartani, de 1622 kcal-t írt ki, úgy hogy ismeri a testtömegemet hozzá (és anno egy edzőtáborban volt ennyi vagy több edzés, igaz általában két részletben). Egy alacsony, vékony embernek kb. ennyit javasolnak napi bevitelre, még jó hogy egy étteremben sokszor akkora kell nekem, mint neki.

A Tyne folyó déli partja 2014.10.11. 22:01:58

@diszkriminans: na de és mást nem lehet szerinte, csak futni? speciel én életemben nem futottam, mindig is utáltam, mégse voltam sose elhízva:) pedig egyáltalán nem eszem olyan hú, de remekül, a pláne szénhidrát a gyengém. (egész konkrétan, kenyér, krumpli, csoki...egyik se kimondottan diétás kaja).

Biga néni 2014.10.12. 08:11:27

@Fishi: megtennéd, hogy kifejted ezt bővebben? Mármint, hogyan fogyhat az, aki eü okból nem végezhet nagy intenzitású edzéseket. Konkrétan, ízületek miatt kis intenzitásút se. Az hogyan tudna pár kilót fogyni? Tudnátok vmi jó módszert írni?

kensi 2014.10.12. 11:04:27

@Biga néni:
Egyrészt oda kell figyelni a táplálkozásra: mennyiség + arányok. És ez alatt nem azt értem, hogy éheztesse magát bárki is.
Ízületi problémák esetén a vízi torna a legjobb kezdésnek, mert az nem olyan megterhelő. (Akár a Reumatológus fel tudja írni)
Egyébként az ízületi és egyéb mozgásszervi betegségeknek is a rendszeres mozgás az egyik "gyógyszere". Nyilván az elején kevesebb is elég, aztán egyre könnyebben fog menni.

Biga néni 2014.10.12. 12:34:28

Kérdés, hogy pl. egy 20-30 perces úszással mennyire lehet zsírt égetni. A 4. pont kapcsán engem ugyanis már sikerült eléggé összezavarnotok:)

diszkriminans (törölt) 2014.10.12. 17:38:40

@A Tyne folyó déli partja:
De, tök mindegy milyen mozgás, csak mozgás legyen.

kensi 2014.10.12. 19:16:28

@Biga néni:
A lényeg az, hogy életmódváltással, rendszeres mozgással az izomszövet/zsírszövet arány fog változni, ami segít a fokozatos fogyásban. De ez lassabb folyamat. Az ember terhelhetősége egyre javul, egyre többet fog tudni mozogni is.

Perszonáltréner 2014.10.13. 10:14:16

@Shoyu:

1. Nem azt mondtam, hoyg ami bio, abban midnenképp van cukor. Azt mondtam, hogy attól, hogy valami bio, még nem automatikusan egészségesebb.
2. Legtöbb ember nem ehet meg bármit, csak azt gondolja (kivételek vannak, amit persze irigylek is rendesen, mert én nem ilyen vagyok sajnos), csakhogy egyrészről az elhízás az valaminek a tünete, tehát ha valaki nem elhízott, egyáltalán nem biztos, hogy egészséges, tápanyagra egy normál súlyú embernek is ugyanúgy szüksége van (vitaminok, rostok, stb). A mások nagy tanulság az elmúlt 11 évemből amit edzőként töltöttem, hogy nagyon sokan hiszik azt, hogy értenek az edzéshez, tudják mit hogyan kell csinálni, csak azért, mert néhányszor már voltak teremben.
Ha úgy érzed, hogy neked nem lehet újat mondani, akkor tényleg felesleges tematikus blogokat olvasni. Azokhoz próbáltam szólni, akik nyitottak az újra, és nem csak az ezerszer szajkózott, ám tudományosan teljesen alaptalan mesékben hisznek.

Perszonáltréner 2014.10.13. 10:17:43

@Biga néni:

Nem az a lényeg, hogy zsírt égess, hanem hogy kalóriát. Minél többet.Olyan mozgásformát válassz, amit szeretsz, és élvezel. Ha az úszás az, akkor azt!
Ha napi 20 perced van edzésre, akkor főleg az a legfontosabb, hogy arra koncentrálj, hogy a minél több kalóriát égess, mert megfelelő táplálkozással sarkalld a tested zsírégetésre, a nap 24 órájában...

Perszonáltréner 2014.10.13. 10:26:24

@Autosave:

Ha értenél a témához, pontosan tudnád miről beszélek.

Ezt arra az esetre értettem, ha valaki a aki ketogén diétát követi (vagy ciklikus ketogén diétát), tehát nagyon extrém módon lenyomja a CH bevitelt, tehát egy idő után megnő a vérben a ketonkoncentráció (ez nem azonos a ketoacidózissal), így a zsírból égetett kalória edzés közben extrém magas lesz, ám ez is csak edzett egyének esetében fog megvalósulni.

Szerintem érdemes lenne 2010 után íródott tanulmányokat, kutatásokat is olvasni....

Köszöntem figyelmed.

Perszonáltréner 2014.10.13. 10:30:06

@balazskint:

Megint ismétlem magam, papíron ez így van. Viszont a hormonális faktortól is függ, hogy mennyit fog tudni használni a szervezet, és mondjuk egy cukrozott müzliszelet elfogyasztása már annyira megnöveli az inzulinszintet, hogy nem fogsz tudni zsírt generálni.
Ha az edzést a mikrociklusnak, akkor mindenképp csak az ott elégetett kalóriamennyiség fog számítani, hiszen ha százalékosan alacsonyabb is a zsírégetés, egy magasabb kalóriaégetésnél, ez megtérül, nem beszélve az utóégetésről (EPOC)

Perszonáltréner 2014.10.13. 10:39:27

A kommentekből leszűrtem a következtetést, a 4. pontnak egy önállüó blogbejegyzést kell szenteljek, mert látom sokaknak nem világos a sztori. Nem állítom azt, hogy mindent tudok, folyamatosan fejlődöm én is. De egy biztos, a hátam mögött álló 11 év tapasztalattal, illetve a tudomány állásának napi szintű követésével igyekszem naprakész lenni.
Ennek ellenére is lesz olyan, aki nem ért velem egyet, és ez így is van jól, hiszen a Földről is sokáig azt hitték, hogy lapos, illetve még tudós körökben is találsz egy elmélet követői mellett ugyanannyi ellenzőt. A hozzászólások továbbra is érdekelnek, engem is arra sarkallnak, hogy minél pontosabban, érthetőbben fogalmazzak (bár így is akad, aki imád belekötni), bár számomra emberileg elfogadhatatlan a másikat ismeretlenül lehülyézni, legyökerezni. Nem moderálom ki, mert szerencsére nem engem minősít. A pozitív visszajelzéseket pedig külön köszönöm. Valamint azokét is, akik bár nem értettek egyet, de vették a fáradtságot, és saját álláspontjukat cikkekkel támasztották alá, és normális stílusban értelmesen tudtak vitatkozni.

diszkriminans (törölt) 2014.10.13. 14:21:49

@Perszonáltréner:
Csak akkor "térül meg", ha az edzésre szánt idő nagyon szűk, mert egyébként az intenzív mozgásból, különösen ha az anaerob zónában történik, sokkal kevesebbet lehet tartósan végezni, mint zsírégető edzésből. Ja, és sokkal szigorúbb diétát kíván az általad preferált út, mint ami szerinted nem létezik.

balazskint 2014.10.13. 15:42:23

@Perszonáltréner:

Pont azt akartam írni amit @diszkriminans. Konkrétan számokkal:

Futásnál az elhasznált energia a lefutott távolsággal arányos. Nekem a 4:30-as tempó elég nehéz, úgyhogy max 10km-t tudok így futni (enyhe jóindulattal) és akkor utána egy hétig rá se nézek a futócipőmre. Egy hónapja viszont kipróbáltam és viszonylag kényelmesen lekocogtam 3:59 alatt egy marathont (5:40-es tempó) és így kb négyszer annyi energiát égettem. Mivel alacsonyabb tempónál magasabb a zsírfelhszánálási százalék (legalábbis szerintem), így több mint négyszer annyi zsír ment le a marathonnal.

A Tyne folyó déli partja 2014.10.13. 20:38:02

@diszkriminans: én tudom, de ő mondta a futást, nem? de amúgy, azért szerintem sem tökmindegy, nagyon nem ugyanazt használom a pilatesnél, mint a biciklikizésnél, és nem ugyanazt a súlyzózásnál. legalábbis, másképp, máshogy, más arányban.

mellesleg, nekem még ezen kívül az a bajom, hogy mindig csak két téma van: vagy, hogy fogyni akar az ember (ez az alapfeltételezés), vagy hogy testépítőként akar kinézni. mintha más cél nem is lehetne. vagy egyáltalán, azért sportolsz, mert csak.
én tegnap voltam egy 50 kilométeres bicajtúrán, szoktam ennél jóval többet is menni, 100-130 kilométereket, egész napost túrákat, és pont leszarom, hogy mennyi zsírt égetek, meg mittudomén, azért megyek, mert élvezem, kész. egy ideig jártam evezni is, azzal se volt semmi kifejezett célom, érdekelt, elmentem a kezdő tanfolyamra, élveztem, hogy a vízen vagyok, gyönyörű környezetben, suhanunk a csónakkal...megvolt a ritmusa.

diszkriminans (törölt) 2014.10.14. 08:40:16

@A Tyne folyó déli partja:
Igen, minden sportág más izomzatot mozgat meg, azonban konkrétan a zsírégetés nem az izomcsoporttól függ, hanem az intenzitástól és az időtartamtól. Lehet zsírégető tartományban futni, úszni, kerékpározni, ezek a legtriviálisabbak, de még egy rakás más mozgásformában is lehetséges.

A mozgást, legyen bármilyen formájáról is szó, én is élvezetből csinálom, csak ugye itt nem erről az aspektusról volt szó, azért jeleztem a posztolónak, hogy a 4-es pontja hülyeség. Egyébként többek között ezért sem futnék futópadon, sőt pályán sem...

Perszonáltréner 2014.10.14. 08:55:39

@diszkriminans:

Pontosan így van, a zsírégetés nem mozgásformától függ, és abban is egyet kell, hogy értsek, mindenki mozogjon azt, amit a legjobban szeret.
Viszont. A zsírégetés az egy sokkal bonyolultabb folyamat, és nem lehet elválasztani a táplálkozástól. Nem az edzésen elégetett zsír számít, hanem az utána bekövetkező regeneráló, illetve anabolikus folyamatok intenzitása, hossza (ahogy fentebb említettem EPOC!!). Ha mondjuk edzés előtt eszel egy kis csokit, vagy mézes banánt, attól lesz energiád edzeni, de a megnövekedett inzulinszint miatt azok az enzimreakciók, amik a zsírégetéshez szükségesek, totál leállnak. KAlóriát viszont égetsz továbbra is természetesen, amit aztán a szervezet visszapótol...mondjuk zsírból...de rövidebb távon nagyrészt glikogénből fogja.
De nem ismétlem magam századjára is, csak jelezném, hogy attól mert te másképp tudod, vagy másképp gondolod, amit én leírtam, az nem hülyeség. Amúgy guglizd be, hogy myth of fat burning zone,vagy akár magyarul is.
ZSírvesztésre a súlyzós edzés is tökéletesen alkalmas, bármennyire is tűnik ez rebellis gondolatnak. 30 % edzés, 70 % táplálkozás (igen, vannak szerencsés alkatok akit bármit megehetnek,de nem ez a nagy átlag)

És én nem favorizáltam egyetlen módszert sem, hiszen ez klienstől is függ, hogy mit alkalmazok. Ha van egy 150 kilós vendégem, nyilván nem fogok nála HIIT módszert alkalmazni, akkor sem, ha tudom,hoyg nagyobb a kalóriafelhasználás. De amikor huszonéves egészséges csajok tinglitangliznak, remélve a zsírégetést, na annak semmi értelmi...

Perszonáltréner 2014.10.14. 09:01:04

@A Tyne folyó déli partja:

Azért van mindig ez a két téma, mert ez a legjellemzőbb "probléma". Hogyan fogyhatunk, vagy hogyan építhetünk izmot. Akinek a mozgás "csak" örömzene, ahhoz nem kellenek okos tanácsok, maximum hogy hol szebb a táj a bicózáshoz. ÉS ez így is van jól, mert nem az határozza meg az ember értékét, vagy egészségét,hogy mennyire szálkás, vagy feszes. Van viszont, akinek örömet okoz, hogy mondjuk magához képest jobban néz ki, és ilyen szempontból is akar fejlődni. NA nekik szólnak az ilyen cikkek.

Hozzám is általában egy egzakt problémával fordulnak az emberek, amit jobb is, ha nem saját kútfőből próbálnak megoldani... (pl bármiylen szívprobléma, cukorbetegség, gerincproblémák stb)

bela 2014.10.14. 13:31:26

A zsírvesztés, izomépítés, ill. izommegtartás ügyben kérdeznék egyet. Igyekeztem a neten található forrásokból tájékozódni, és 2 ütköző álláspontot találtam:

#1: egyél az edzés előtt (relatíve) nem sokkal, hogy legyen energia az intenzív edzéshez

#2: ne egyél előtte, mert akkor a szervezet rá van kényszerítve, hogy a zsírraktárból fedezze az edzéshez szükséges energiát. Plusz előnyként hozzák fel, hogy a kvázi kiéhezett állapotban termelődő növekedési hormon éppenhogy segíti az izomépítést és a zsírtól való megszabadulást.

3-féle edzést végzek minden héten:

- 2 nap küzdősport (2 órás hajtós edzések)
- 3 nap saját testsúlyos erősítés, mint pl. guggolás, fekvőtámasz, húzódzkodás, stb.
- 2 nap futás (~ 5km/alkalom)

Az utóbbi időben arra kaptam rá (amolyam intermittent fasting módra), hogy nyomok egy fehérjedús reggelit 9 körül, utána már csak iszok, és meló után jön az edzés, majd azután egy szintén fehérjedús (50-60g fehérje) vacsora.

40 éves vagyok, 100 kg (és hát fogalmazzunk úgy finoman, hogy nem mind izom). A célom az, hogy a zsírból veszítsek, izomból semmiképpen, sőt, erősebb szeretnék lenni, hogy pl. a fekvőtámaszokból is több menjen.

A véleményetek érdekel, hogy van-e benne ráció, vagy totál hülyeség, amit/ahogy csinálom?

diszkriminans (törölt) 2014.10.14. 15:38:07

@Perszonáltréner:
Nem én mondom, hogy az nem működik, amit te leírsz (intenzív edzés + megfelelő diéta), hanem te bizonygatod, hogy a zsírégető edzés elhanyagolható zsírveszteséggel jár. Pedig hosszútávon nem elhanyagolható, emellett kevésbé szigorú diéta mellett is folytatható, hiszen nem kell hozzá jelentős szénhidrát deficit, hiszen nem az az edzés + diéta lényege, hogy éheztetéssel eléred, hogy a zsírtartalékhoz nyúljon a szervezet, hanem az, hogy a szénhidrát mellett zsírt is felhasználjon a szervezet az edzés alatt és közvetlenül utána.

"És én nem favorizáltam egyetlen módszert sem, hiszen ez klienstől is függ, hogy mit alkalmazok. Ha van egy 150 kilós vendégem, nyilván nem fogok nála HIIT módszert alkalmazni, akkor sem, ha tudom,hoyg nagyobb a kalóriafelhasználás. De amikor huszonéves egészséges csajok tinglitangliznak, remélve a zsírégetést, na annak semmi értelmi..."

Nem az, hogy tinglitanglizzanak, de a huszonéves csajoknak sem árt meg, ha mondjuk LSD (long slow distance) futást/kerékpározást IS folytatnak, mert bármennyire is nem hatékony szerinted. És nem csak a zsírégetés, hanem az érrendszer miatt is fontos, ugyanis azt nem idős korban kellene elkezdeni "karbantartani"...

kensi 2014.10.14. 18:51:28

Az a legnagyobb baj, hogy itt egyesek kiforgatják, amit a posztoló ír, és olyan jelentéstartalommal töltik meg, ami nincs is benne...

És egy kérdés: nem lehet, hogy az okozza a legnagyobb problémát, hogy -nagyon leegyszerűsítve dolgot- a rendszeres mozgással, növekvő izomtömeggel felfokozott anyagcsere miatti zsírraktár elhasználódást nevezik sokan zsírégetésnek?

A Tyne folyó déli partja 2014.10.14. 23:40:20

@diszkriminans: na, erről nekem most az jutott az eszembe, hogy pl a barátnőm kizárólag súlyzózik, testépít (fogynia nem kell, nem is hízik, vékony alkat). Merthogy azzal lesz formás. Na jó, de és a többi nem számít? Kitartás, állóképesség, hajlékonyság, stb? Sokra menne a súlyzózással mondjuk egy maratonon...

Perszonáltréner 2014.10.15. 07:06:31

@A Tyne folyó déli partja:

És miért kéne maratont fusson? És ki mondta, hogy az állóképesség nem számít?
Ez nagyon ember függő, hogy kinek mi a fontos a sportbon. és szeretek izmos, szálkás lenni, valaki meg szereti lefutni a maratont. De egyik sem feltétele sem az egészségnek, sem az életben maradásnak. A Gellérthegyen lakom, bevásárolok a Vásárcsarnokban, majd azokat hazaviszem gyalog a hegy tetejére, tempós sétával. Megvan a megfelelő funkcionális erőm és állóképességem a hétköznapokhoz?Megvan. Élsportoló voltam,de már nem hajt a versenyszellem, én csak nem akarok plötyi lenni sem most, sem nyanya koromban, ehhez pedig sokat kell gyúrni. Kinek mi a heppje.
Kensi-nek van igaza, olyan dolgokat akartok számba adni, amiket nem is montdam. Sehol nem vitattam a kardioedzés (aerob, vagy anaerob zónában - mindegy most) fontosságát. de pl egy nagy izmokra végzett triszett (guggolás-fekvenyomás- evezés) annyira meg tudja dobni a plzusod, hogy a tüdőd kiköpöd...csak egy példa

Perszonáltréner 2014.10.15. 07:08:13

@diszkriminans:

Lezárom a vitát, én sem megyek egy séf oldalára vitatkozni hogy hány óráig szuvidolja a Bressie csirkét, csak azért mert én máshogy tudom/máshogy szoktam (pedig szeretek főzni, és jól is megy....)

A kedvedért:

squatmore.blog.hu/2014/10/14/a_zsiregeto_zona_mitosza

Perszonáltréner 2014.10.15. 07:14:02

@bela:

A mozgás rendben, ezzel nincs baj. Az edzéshez kell a megfelelő szénhidrát, valamint jó sok ( edzés után gyorsan felszívódó) tiszta fehérje is. tegyük fel, hogy a fehérje a tégla, a szénhidrát a munkásember. Ha nincs munkás, hiába van ott a tégla, nem lesz aki építse a házat (izmok). Hiába van munkás, ha nincs amit beépítsen. A fehérje szinten tartja az inzulinszintedet, és úgy pótolja az izomsejteknek a tápanyagot, hogy közben nem tudsz elzsírosodni. Ehhez azonban tiszta fehérje kell. Pl a sonkás tojásos szendvicsben is sok a fehérje, de mellette van benne zsír, és nem kevés szénhidrát, amit nem tud jól használni. A natúr csirkemell, a natúr tonhal konzerv, sovány túró, ezek tiszta fehérjék. Edzés után azonban egy jó kis whey protein-be beruháznék, mert az tud a leggyorsabban felszívódni, feltölt.

diszkriminans (törölt) 2014.10.15. 08:43:03

@Perszonáltréner:
Inkább az a szégyen, hogy személyi edzőként alapvető tényekkel nem vagy tisztában, de most elolvasom az új cikked, hátha tévedtem.

A Tyne folyó déli partja 2014.10.15. 23:36:57

@Perszonáltréner: miért, száz kilókat emelgetni mi értelme? Ugyanez, mikor nekem azt mondták, hogy minek bicajozom 100 kilométereket, mert az felesleges, nem ég a zsír, blabla. mert csak....
amúgy nem azt mondtam, hogy te mondtad, a barátnőmről beszéltem. S hogy mindig csak egy részről beszélünk, legyél kigyúrt, kész. Én meg mindent akarok, állóképességet, hajlékonyságot, rugalmasságot is.

Krisztian Sermaul 2014.10.17. 01:40:31

Itt kérem a kommentelők között nagyon nagy a sötétség. Szegény posztoló alapvetően jókat írt, pont azt amit egy átlag embernek tudni kell(ene) az edzésről. Erre a kommentelők belekötnek. Teszik ezt úgy hogy halvány fogalmuk nincs a szervezetük biokémiájáról, sosem tanulták és még csak elfogadni sem tudják a tanult ember állításait.
Komolyan mondom, én nem értem mi megy ott, én már nem dolgozok magyarországon szerencsére, de ez mióta divat, hogy tanult szakember állításait megkérdőjelezitek ?!! Én megtehetném, mert én is szakember vagyok (próbálná csak meg egy kliensem megkérdőjelezni az állításaim, kereshetne más edzőt....) de a kommentelők csak próbálkoznak. Hát nem sikerült. Annyi baromságot leírtatok itt, hogy nem is reagálok rá egyenként....
Azt kéne megérteni, hogy az átlag ember számára azt figyelni, hogy mennyi zsírt éget edzés alatt, kb. olyan mintha azt néznéd hogy nő az izom miközben edzed. Az edzés célja SOHA nem lehet közvetlenül a zsírégetés !
Láttatok már izmos hosszútávfutót ?
Én nem. És zsírosat ?
Nézz szét bármelyik amatőr futóversenyen....!
Vannak kivételek, a versenysport más. A személyi edzés nem versenysport! Én is csinálok személyi edzést és versenyfelkészítést is. Teljesen más a kettő !
Igen, van Alfa-kardió, vannak módszerek amiket a versenysportban használunk. Ne keverjétek ide.
A poszt tartalma szakmai szempontból helytálló. Az a szégyen ha leálltok vitatkozni vele....
Bármelyik állításotokat megcáfolom, lehet próbálkozni ;-)

Perszonáltréner 2014.10.17. 09:32:18

@Krisztian Sermaul:

Bevallom őszintén, engem is felkészületlenül írt, ez a rengeteg...hogyan is fogalmazzak...furcsa....kommemt.
Elkövettem azt a hibát, hogy leálltam vitatkozni, de belátom, felesleges volt. Nincs olyan posztom, amibe ne tudnának belekötni.... :)

RobÚr 2014.11.14. 13:06:15

Hali!
A futómesterek azt felejtik el, hogy ők nem izmosak.
Nézzetek meg egy rövidtávfutót, és egy hosszútávfutót.
Melyiken van több izom?
A rövidtávfutó zsíros? Nem hinném... Mégsem fut órákat lassan, hogy lemenjen róla a zsír. Cserébe olyan izomzata van, ami a testépítőket is megszégyeníti.
Aki amatőr hosszútávfutó, az valószínűleg nem zsíros, viszont valószínűleg nem is izmos. Inkább szálkás, szikár.
süti beállítások módosítása