Testi mese - avagy ehetünk- e este?
2014. december 02. írta: Perszonáltréner

Testi mese - avagy ehetünk- e este?

A diétázás hőskorában, amikor a Kiskegyedből kivágott hiperszuper fogyókúrás tippeket adogatták kézről-kézre a nők, bizony makacsul tartotta magát a "ne egyél este 6 után" szabály. Én magam is ragaszkodtam ehhez egy időben, már kamaszként is elszántan kutattam az elhízás ellenszere után (ami visszanézve akkori önmagamra, totálisan felesleges volt számomra, viszont pont ezekkel az őrült próbálkozásokkal tettem egy életre tönkre az amúgy tökéletes anyagcserémet). Volt víznap, gyümölcsnap, 0%-os joghurton élés napokig, extrém kalóriamegvonás. Mindezt úgy, hogy versenysportolóként napi 2-3 órát kőkeményen edzettem. Eltévelyedett kamasz éveim fogyókúrás szokásai persze makacsul tartották magukat, élükön az este 6 után nem evéssel. Ezt olyan tökélyre fejlesztettem, hogy már-már morális kérdést csináltam abból, hogy, hogy mi az a legkorábbi időpont, amikor még eszem, magamat hősnek érezve, ha ebéd (majd egy kemény edzés) után már nem ettem semmit másnap reggelig. Ennek az lett az eredménye, hogy miután már nem edzettem annyit (értsd: már csak napi 1-2 órát), és testképzavaraim elmúlásával enyhülésével elkezdtem normálisabban étkezni (már engedélyeztem magamnak még a banánt is néha), elkezdtem hízni. Szóval elég rendesen összezavartam az anyagcserémet, jó kis tartalékolós üzemmódra állítva, aminek mai napig iszom a levét. Azóta persze kikupálódtam úgy szakmailag, mint emberileg (muhahaha), és a konyhához kötődő összes szenvedélyem kordában tartásával igyekszem egyensúlyt teremteni a személyi edző és a gasztromágus énem között. 

Hogy miért nincs értelme éhezéssel csoffadt tetemmé fogyókúráznod maga, arról írtam már itt, illetve hormonális szempontból itt

 

Mi történik, ha este 6 után eszel?

Semmi. A szervezetednek édes mindegy, hogy mikor eszel, neki az nem mindegy, hogy mit, és mennyit. A "reggelizz úgy, mint egy király, majd vacsorázz úgy, mint egy koldus" elmélet nem igazán működik, főleg azoknál nem, akik rendszeresen sportolnak (ráadásul késő délután, vagy este). Ez csupán arra készteti az embert pszichésen, hogy reggel habzsoljon, tudván azt, hogy a nap vége felé már "viselkednie" kell. Az agy pedig arra áll át, hogy a reggeliből mindent eltartalékoljon (zsírként), mert ki tudja mikor kap enni legközelebb. A szervezetnek szükséges napi kalória mennyiséget nagyjából egyenlően érdemes elosztani a fő étkezések között (nem feltétlenül kell ötször enni egy nap, de háromszor minimum, hogy a folyamatos aminosav ellátottságot biztosítsuk). Sokan persze melldöngetve állítják, úgy fogytak le, hogy kihagyták este az étkezést. Ez azonban nem annak köszönhető, hogy a vacsorát hagyták ki, hanem hogy kihagytak egy étkezést, teljesítve ezzel a súlyvesztés egyik legfontosabb kritériumát,a napi kalória deficitet. A defiict ugye az a negatív kalória mérleg, amikor a bevitt érték kevesebb, mint az elhasznált érték. Ezzel persze nem azt akarom propagálni, hogy valaki hagyjon ki egy főétkezést, hiszen az nettó hülyeség, hanem inkább azt, hogy érje el az említett kalóriadeficitet, ez pedig bizony a vacsora megtartásával ugyanúgy sikerülhet (ha mindegyik étkezésből "lecsípünk" néhány kalóriát, valamint növeljük a fehérjebevitelt, de csökkentjük szénhidrátot). Ha a nap folyamán a meghatározott kalóriaértéken belül maradsz, a vacsorádat akár este kilenckor is megeheted, nem lesz eredménytelenebb a súlyvesztés. Sőt. Ahogy azt azt már több blogbejegyzésemben is megírtam az éjszaka folyamán rengeteg anabolikus (felépítő) folyamat zajlik, amihez nagyon sok esszenciális aminosav kell (fehérjékről itt). Ha nem fogyasztasz ezekből eleget, akkor a szervezet szépen a vázizomból fog aminosavakat rendelni, hogy a többi szerv megfelelő regenerációját le tudja zavarni, tehát ezzel lényegében izomtömeget veszítve...és mint tudjuk, minél kisebb izomtömeg, annál lassabb anyagcsere...Tehát ennek érdekében este is kell enni, hogy az éjszaka folyamán is maximum sebességen pöröghessen metabolizmusod.

Persze az esti evés nem jelenti azt, hogy a hétvégéről maradt rántott husit, két szelet kenyér közé téve megeszed a TV előtt, hanem azt, hogy olyasmit eszünk, amit szervezetünk téglaként be tud építeni. úgy tervezd meg a napközbeni kalóriabevitelt, hogy este még mindenképpen beleférjen az evés, főleg, ha még edzeni is voltál. Persze, hogy mi számít estének, ez attól is függ, hogy mikor fekszel le aludni. Ha éjfélkor mész aludni, akkor egy 7 órai vacsora után, még simán megéhezhetsz ugye...

Az esti étkezés összetétele nagyban függ attól, hogy mi a célod. Ha "csupán" egészséges életmódot folytatsz, súlyodat pedig csak megtartani/izomtömegedet fenntartani szeretnéd akkor egyszerűbb az ügy, mert simán eheted azt, amit amúgy ennél pl. ebédre. Ha a célod a fogyás zsírvesztés, akkor a napi kalóriabeviteled figyelése mellett érdemes az esti étkezést még magasabb fehérje, és még alacsonyabb szénhidrát tartalommal "felruházni". A túró, illetve a cottage cheese (ez is túró szerű, de nincs igazából magyar neve, ha jól tudom), rengeteg kazeint tartalmaz, ami a tejsavó fehérjével ellentétben lassú felszívódású fehérje ("gélt" képezve a bélben, folyamatosan bocsátja ki a szükséges aminosavakat, hosszú időn keresztül ellátva az izomzatot), így ideális éjszakára. Persze kazein tartalmú fehérjeporok is léteznek, ezeket puding szerűre is ki lehet keverni, ezzel akár desszert élményt adva az esti étkezésnek (najó, nem egy karamelltorta...de aki hetek óta nem látott "normális" ételt, az fogja értékelni).

Ha ennél azért kraftosabb vacsorára vágynál, a zsírszegény hús+zöldség kombó lehet a sláger. Zöldség alatt persze nem salátalevelet, vagy kígyóuborkát, értek, akik kicsit járatosak a konyhában, eresszék el a fantáziájukat a következő zöldségek elkészítésével kapcsolatban: karfiol (fűszeresen sütve, pürésítve light sajtkrémmel), brokkoli (mint a karfiolt), édesburgonya (pürésítve, vagy tepsiben hasábburgonyaként), csicsóka, répa, bab. Variálva  a fűszerezést, és az 'állagot", egészen változatos köretek készíthetők, és mértékkel, akár este is nyugodtan lehet fogyasztani. Persze mellette az edzés elengedhetetlen...

after6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr296948731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manarola (törölt) 2014.12.02. 23:04:11

Ez az anyagcsere tönkretétel teljesen valós. A sok barom netes butaságokkal teszi tönkre magát az ember. Majdnem drága tanulópénz lett belőle nálam is. Teljesen valós a cikk mondanivalója.

Frederick Zoller 2014.12.02. 23:18:41

Egy jó nachos tálat befalnék...!

vundergraf (törölt) 2014.12.03. 00:05:44

... valahogy kétlem, hogy
az este megevett fehérje még az éjjel sorra kerül a szervezetben.

A lebontás biztosan ilyen gyors ?!

lavór 2014.12.03. 07:13:52

Enni bármikor lehet. Zabálni nem kell.

Perszonáltréner 2014.12.03. 09:19:27

@vundergraf:

A fehérje lebontását nagyon sok minden befolyásolja, pl. a táplálék zsír-, vagy rosttartalma. Ezért érdemes minél tisztábban bevinni a fehérjét, hogy könnyen tudja a szervezet aminosavakra bontani (a fehérjék emésztése a gyomorban kezdődik), és minél hamarabb megvalósulhasson a transzport. Egy hamburgerből nehezebben fog a fehérje felszabadulni, mint mondjuk egy párolt csirkéből, tojásból, vagy ugye egy fehérjeporból (azon belül is a hidrolizátum tud a leghamarabb a véréramba jutni). Ezért nem mindegy az sem, hogy edzés után milyen formában fogyasztunk fehérjét, és annak mekkora a biológiai értéke. Ugyanez a helyzet az esti fehérje fogyasztással is...

Perszonáltréner 2014.12.03. 09:20:00

@Frederick Zoller:

Na azt én is!! Jó kis házi guacamoléval... :):)

Ronnie_27 2014.12.03. 09:55:08

A túlzott fehérjefogyasztás (pl. fehérjepor kilószámra) nem káros a vesére?
A light sajtkrémet kihagynám, köszi. Tudni se szeretném, mi van benne.

A kulcs a finomított szénhidrát bevitelének jelentős csökkentése.

Perszonáltréner 2014.12.03. 10:04:51

@Ronnie_27:

Nem, nem káros a fehérjepor, elvégre ugyanaz van benne, mint amit megeszel, csak koncentrált formában. Napi 1-2 adag bőven belefér, egyáltalán nem megterhelő a vesének (persze ha valakinek fenilketonuria, vagy egyéb, súlyos gasztro-enterális jellegű megbetegedése van, az egy más kérdés, de az meg igen nagyon ritka, és ők egy pohár tejjel is nehezen birkóznak meg) .
A finomított CH csökkentése valóban az egyik legfontosabb sarokpont, de attól még nem feltétlenül jut hozzá szervezeted fontos aminosavakhoz.
A sajtkrémmel kapcsolatban igazad van amúgy, én Philadelphia lihgt-ot szoktam használni, na az még azért elmegy...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.12.03. 10:52:08

GYOMORTÖFFENÉS

Gyomrod gyenge, szegény kölyök?
Lecsapnak rá szaftpörölyök!
Majonézes ürücupák
Bélben bolyhot kócol, pupák!
Darálthúsba abált fűszer?
Nem kell ide csodaműszer
Meglátni, hogy bélrendszered
Koleszterin-tusban fered.
Pörctömbök és disznóteper-
-tők hada a földre teper.
Zsírzuhanytócsamaradvány,
Melyben halsz, mint egykor Radvány
Erdejében Bárczi Benő!
Bár, ha fejed lágya benő
Addigra, és pacallevest
Sose eszel (tán csak kevest),
S nem zabálsz több tokaszalon-
-nát, s fenyőről zselés szalon-
-cukrot, s nem lesz többé nasi:
Gyógyulhat a gyötört hasi!
Megoldás a léböjt, meg a
Létmódváltás: Legyél vega!
(Léböjt?! Vega?! Nekem tú’sok!
Öljetek meg szaftos húsok!!!)

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/09/gyomortoffenes.html

Perszonáltréner 2014.12.03. 15:01:55

@Frady Endre:

Nehéz ez a fogyókúra
Ha már vers is szület róla
;);)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.12.03. 16:33:57

@Perszonáltréner:
Lányom mondta nekem: Fogyj!
Csak azt nem tudom, hogy hoggy?!
:)
süti beállítások módosítása