Élet az élet hús nélkül?
2014. szeptember 11. írta: Perszonáltréner

Élet az élet hús nélkül?

Mikor arra kértem az ismerőseimet, hogy ajánljanak nekem cikk és blog témákat, az egyik leggyakoribb téma ajánlat a húsmentes táplálkozás volt. Erre nagyon felcsillant a szemem, mert már elég régóta tanulmányozom a témát. Jómagam a vegává (avagy később vegánná) megtérés folyamatában aktív húsevő vagyok. Viszont az egyik kedvencem a steak - véresen. Akkor hogy is van ez? Abból a világból jövök, ahol egy magára valamit is adó fitneszes nem indul el műanyag dobozokba porciózott, minimum 1 kg csirkehús nélkül, A natúr csirkemell mindennek az alfája és ómegája. Nekem is volt ilyen időszakom, napi négyszer csirkemell, rizs, csirkemell rizs. Na kb  innen datálódik az, hogy a csirkehúsra nem igazán bírok ránézni, legfeljebb akkor, ha felismerhetetlenségig be van fűszerezve, el van rejtve, be van panírozva (megjegyzem nem nagyon eszem semmit ami panírozott). Ha valaki nekem akkor azt mondja, hogy el fogok gondolkozni azon, hogy vega legyek, kiröhögöm. Az meg, hogy még esetleg vegán is...muhahahaha (a vegán nem csak húst nem eszik, de szigorúan semmit ami állati eredetű). Nade eljött ez a pont is. Van ennek egy társadalmi vetülete is, egészen egyszerűen nem tartom normálisnak, hogy a szupermarketek polcai roskadoznak a hústól, egy részüket el sem tudják adni, landol a kukában. Nem akarok demagóg lenni (de, mégis akarok), de a világon több milliárd embernek étel is alig jut, nem hogy hús. Ezzel szemben itt van a nyugati ember, aki elhízott, ettől pedig beteges. Ez persze több tényezős, de lássuk be, hogy lehet összefüggést találni a túlzott húsfogyasztás és a civilizációs betegségek között A fogazatunk nem véletlenül olyan amilyen, tehát húsevésre teremtettünk, viszont kaptunk eszet is, hogy ezt tartsuk megfelelő keretek között (a húsevést, nem az eszünket). Elnézve a nagyüzemi állattartás embertelenségét (állattalanságát?), nem úgy néz ki, hogy ez sikerül. Meddig tartható ez fent? Nem akarok se pro, se kontra érveket felhozni a húsmentes táplálkozás ellen, inkább csak segítséget nyújtani azoknak, akik hozzám hasonlóan fontolóra veszik ezt a lehetőséget is. Ha te is az a típus vagy,aki azt gondolja ( a legtöbb éttermeshez hasonlóan), hogy a vegaság egyenlő a rántott sajttal, akkor olvass tovább :).

A húsmentes táplálkozás egyik legalapvetőbb tétele, hogyan fogyasszunk megfelelő mennyiség fehérjét.Nagyvonalakban a fehérjék olyan makromolekulák, amik lényegében a testedet alkotják, a hajadtól kezdve, a szerveiden át, (naná) az izmokig. Ezért kell belőlük sok, és ezért fonnyadsz el igen hamar, ha nem fogyasztasz belőlük eleget (többek között ezért is lehetnek veszélyesek a léböjt kúrák,de erről majd máskor). Tehát vegának lenni nem csupán annyit kéne jelentsen, hogy nem eszel húst, hanem hogy tudatosan megtervezed mit fogsz enni, és ez nem búzafű rágcsálásban kéne kimerüljön.

Egy fehérje kialakításában 20 aminosav vesz részt, amiből kilenc esszenciális, azaz a szervezet nem tudja előállítani, ezeket táplálkozással kell bevinni. Bár sokáig úgy gondolták, hogy kizárólag a hús tartalmaz teljes fehérjét (azaz az összes esszenciális aminosavat), ez most megdőlni látszik, mert kiderült, hogy a növényi táplálékok is tartalmazhatják. A megfelelő gezemiciéket összepárosítva igen kiváló felszívódási rátával. Ez  jó hír, de hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

Testtömeg kilogrammonként kb. 1-2 gramm fehérjét kell bevinni a szervezetbe naponta, sportcéltól függően ( 2 gramm akkor szükséges, ha valaki kifejezetten izomtömeg növelésre adja a fejét).

Miből?

A tojás, túró gondolom mindenki számára egyértelműek, de mi van a növényekkel?

 

1. Quinoa

A quinoa (ejtsd kínvá) szuper kis növény, gabonaszerű (de NEM gabona). Rengeteg fehérjét tartalmaz (8 grammot egy adag), szénhidrát tartalma pedig alacsony, így a "CH freak" fitneszesek gyakran fogyasztják köretként, süti alapként. Rostban gazdag, sok benne a B-vitamin, E-vitamin, magnézium, cink, vas. Amúgy nagyon finom!

2. Kendermag

A hatása majdnem olyan mint a tudatmódosító, zöld rokonáé. Persze nem, de minden magára valamit is adó vega hasonló transzba esik a tudattól, hogy a kendermag tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, valamint omega-3 zsírsavat, amely a húsmentes táplálkozással szintén nehezen fedezhető esseznciális zsírsav. 10 gramm fehérjetartalommal adagonként. Bizony.

3. Szejtán

A szejtán egy tönkölybúzából készült húspótló (csökkentett keményítőtartalommal, így nem tartalmaz annyi szénhidrátot), fehérjetartalma viszont vetekszik a szójáéval, emellett a teljes B-vitamin családot tartalmazza,sok benne az E-vitamin, magnézium, réz, szelén, kálcium.21 gramm fehérje adagonként nem is rossz. De nem ám!

4. Bab+ Rizs (keverve, nem rázva)

Na ez a vega/vegán étkezés csimborasszója. Ugyanis. A bab kevés methionint, de sok lizint tartlmaz, míg a rizs sok metionint, de kevés lizint. A kettő együtt így hát tökéletes, teljes értékű protein forrás (a methionin és lizin aminosavak). A bab helyett persze a lencse, vagy csicseriborsó mehet. Ez így tökéletes edzés utáni étek!

5. Brokkoli, karfiol, tökmag, spárga, mogyoró,mandula. spenót

Ezt ki se fejtem, elég legyen annyi, hogy ezeket párosítva, majd elfogyasztva öröm, mámor és boldogság járja át a tested..

+1. Protein porok

Folyton a táplálék kiegészítőket reklámozom, most sem lesz másképp. Egy jó minőségű protein por nem csak finom, de nagyon megkönnyíti a fehérjebevitelt (aki semmilyen állati eredetű cuccot nem fogyaszt, az nyilván vigyázzon, hogy növényi eredetű (pl. szója, rizs) fehérjeport vegyen). A külön vas, illetve kalcium pótlás is sarkalatos pontja a húsmentes étkezésnek.

 

 

vega.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr806688977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása