A diétázás hőskorában, amikor a Kiskegyedből kivágott hiperszuper fogyókúrás tippeket adogatták kézről-kézre a nők, bizony makacsul tartotta magát a "ne egyél este 6 után" szabály. Én magam is ragaszkodtam ehhez egy időben, már kamaszként is elszántan kutattam az elhízás ellenszere után (ami visszanézve akkori önmagamra, totálisan felesleges volt számomra, viszont pont ezekkel az őrült próbálkozásokkal tettem egy életre tönkre az amúgy tökéletes anyagcserémet). Volt víznap, gyümölcsnap, 0%-os joghurton élés napokig, extrém kalóriamegvonás. Mindezt úgy, hogy versenysportolóként napi 2-3 órát kőkeményen edzettem. Eltévelyedett kamasz éveim fogyókúrás szokásai persze makacsul tartották magukat, élükön az este 6 után nem evéssel. Ezt olyan tökélyre fejlesztettem, hogy már-már morális kérdést csináltam abból, hogy, hogy mi az a legkorábbi időpont, amikor még eszem, magamat hősnek érezve, ha ebéd (majd egy kemény edzés) után már nem ettem semmit másnap reggelig. Ennek az lett az eredménye, hogy miután már nem edzettem annyit (értsd: már csak napi 1-2 órát), és testképzavaraim elmúlásával enyhülésével elkezdtem normálisabban étkezni (már engedélyeztem magamnak még a banánt is néha), elkezdtem hízni. Szóval elég rendesen összezavartam az anyagcserémet, jó kis tartalékolós üzemmódra állítva, aminek mai napig iszom a levét. Azóta persze kikupálódtam úgy szakmailag, mint emberileg (muhahaha), és a konyhához kötődő összes szenvedélyem kordában tartásával igyekszem egyensúlyt teremteni a személyi edző és a gasztromágus énem között.
Hogy miért nincs értelme éhezéssel csoffadt tetemmé fogyókúráznod maga, arról írtam már itt, illetve hormonális szempontból itt.
Mi történik, ha este 6 után eszel?
Semmi. A szervezetednek édes mindegy, hogy mikor eszel, neki az nem mindegy, hogy mit, és mennyit. A "reggelizz úgy, mint egy király, majd vacsorázz úgy, mint egy koldus" elmélet nem igazán működik, főleg azoknál nem, akik rendszeresen sportolnak (ráadásul késő délután, vagy este). Ez csupán arra készteti az embert pszichésen, hogy reggel habzsoljon, tudván azt, hogy a nap vége felé már "viselkednie" kell. Az agy pedig arra áll át, hogy a reggeliből mindent eltartalékoljon (zsírként), mert ki tudja mikor kap enni legközelebb. A szervezetnek szükséges napi kalória mennyiséget nagyjából egyenlően érdemes elosztani a fő étkezések között (nem feltétlenül kell ötször enni egy nap, de háromszor minimum, hogy a folyamatos aminosav ellátottságot biztosítsuk). Sokan persze melldöngetve állítják, úgy fogytak le, hogy kihagyták este az étkezést. Ez azonban nem annak köszönhető, hogy a vacsorát hagyták ki, hanem hogy kihagytak egy étkezést, teljesítve ezzel a súlyvesztés egyik legfontosabb kritériumát,a napi kalória deficitet. A defiict ugye az a negatív kalória mérleg, amikor a bevitt érték kevesebb, mint az elhasznált érték. Ezzel persze nem azt akarom propagálni, hogy valaki hagyjon ki egy főétkezést, hiszen az nettó hülyeség, hanem inkább azt, hogy érje el az említett kalóriadeficitet, ez pedig bizony a vacsora megtartásával ugyanúgy sikerülhet (ha mindegyik étkezésből "lecsípünk" néhány kalóriát, valamint növeljük a fehérjebevitelt, de csökkentjük szénhidrátot). Ha a nap folyamán a meghatározott kalóriaértéken belül maradsz, a vacsorádat akár este kilenckor is megeheted, nem lesz eredménytelenebb a súlyvesztés. Sőt. Ahogy azt azt már több blogbejegyzésemben is megírtam az éjszaka folyamán rengeteg anabolikus (felépítő) folyamat zajlik, amihez nagyon sok esszenciális aminosav kell (fehérjékről itt). Ha nem fogyasztasz ezekből eleget, akkor a szervezet szépen a vázizomból fog aminosavakat rendelni, hogy a többi szerv megfelelő regenerációját le tudja zavarni, tehát ezzel lényegében izomtömeget veszítve...és mint tudjuk, minél kisebb izomtömeg, annál lassabb anyagcsere...Tehát ennek érdekében este is kell enni, hogy az éjszaka folyamán is maximum sebességen pöröghessen metabolizmusod.
Persze az esti evés nem jelenti azt, hogy a hétvégéről maradt rántott husit, két szelet kenyér közé téve megeszed a TV előtt, hanem azt, hogy olyasmit eszünk, amit szervezetünk téglaként be tud építeni. úgy tervezd meg a napközbeni kalóriabevitelt, hogy este még mindenképpen beleférjen az evés, főleg, ha még edzeni is voltál. Persze, hogy mi számít estének, ez attól is függ, hogy mikor fekszel le aludni. Ha éjfélkor mész aludni, akkor egy 7 órai vacsora után, még simán megéhezhetsz ugye...
Az esti étkezés összetétele nagyban függ attól, hogy mi a célod. Ha "csupán" egészséges életmódot folytatsz, súlyodat pedig csak megtartani/izomtömegedet fenntartani szeretnéd akkor egyszerűbb az ügy, mert simán eheted azt, amit amúgy ennél pl. ebédre. Ha a célod a fogyás zsírvesztés, akkor a napi kalóriabeviteled figyelése mellett érdemes az esti étkezést még magasabb fehérje, és még alacsonyabb szénhidrát tartalommal "felruházni". A túró, illetve a cottage cheese (ez is túró szerű, de nincs igazából magyar neve, ha jól tudom), rengeteg kazeint tartalmaz, ami a tejsavó fehérjével ellentétben lassú felszívódású fehérje ("gélt" képezve a bélben, folyamatosan bocsátja ki a szükséges aminosavakat, hosszú időn keresztül ellátva az izomzatot), így ideális éjszakára. Persze kazein tartalmú fehérjeporok is léteznek, ezeket puding szerűre is ki lehet keverni, ezzel akár desszert élményt adva az esti étkezésnek (najó, nem egy karamelltorta...de aki hetek óta nem látott "normális" ételt, az fogja értékelni).
Ha ennél azért kraftosabb vacsorára vágynál, a zsírszegény hús+zöldség kombó lehet a sláger. Zöldség alatt persze nem salátalevelet, vagy kígyóuborkát, értek, akik kicsit járatosak a konyhában, eresszék el a fantáziájukat a következő zöldségek elkészítésével kapcsolatban: karfiol (fűszeresen sütve, pürésítve light sajtkrémmel), brokkoli (mint a karfiolt), édesburgonya (pürésítve, vagy tepsiben hasábburgonyaként), csicsóka, répa, bab. Variálva a fűszerezést, és az 'állagot", egészen változatos köretek készíthetők, és mértékkel, akár este is nyugodtan lehet fogyasztani. Persze mellette az edzés elengedhetetlen...