Az 5 legfontosabb táplálékkiegészítő, ha rendszeresen sportolsz
2014. október 20. írta: Perszonáltréner

Az 5 legfontosabb táplálékkiegészítő, ha rendszeresen sportolsz

 

Igazából a világ összes pénzét el lehetne költeni táplálékkiegészítőkre. Akár a bioboltokról, akár a klasszikus "gyúrós" boltokról beszélünk, még szakemberként is nehéz követni az újabb és újabb csodaszereket. Ha az eladót kérdezzük, akkor nyilván azt fogja mondani, hogy Á-tól Zs-ig minden kell, különben meg sem éred a holnapot. De mi az ami valóban szükséges?

Szögezzük le, hogy mindennek az alapja a megfelelő táplálkozás. Szedhetsz te akármit, ha szemetet eszel össze-vissza, hiába tolod be a vitaminokat, vagy csillámporos algatablettát, ezzel maximum a lelkiismeretedet nyugtatod meg. A szervezetednek elsősorban a táplálékból kell felvennie a neki szükséges tápanyagokat. Persze ha valakinek egyoldalú a táplálkozása, akkor még indokoltabb, hogy kiegészítse azt, de mindenképpen az a cél, hogy először az étrendünk legyen rendben. Utána jöhet a többi: a KIEGÉSZÍTŐK

Persze az old school pincesportoló jön majd azzal, hogy ő soha sem szedett semmit, gyorskaján él, mégis egészséges, csupa izom, a nagyapja is szalonnát kolbásszal evett, meg dohányzott is, mégis 150 éves koráig élt. Persze, van ilyen, de ez a populáció 0,01 %-a. Másrészről meg vannak olyan "vasemberek", akik valóban száraz kiflicsücskön és diszkont párizsin élve is képesek maximális teljesítményt nyújtani, soha nem betegek, és testalkatuk egy görög félistené. Ők azonban a szabályt erősítő kivétel. Egyébként meg ezeket a táplálékkiegészítőket lehet befektetésnek is tekinteni egészségünk érdekében. Hiszen egy fiatal szervezet egészen könnyen szuperkompenzálja a negatív hatásokat, de az évek során ezek összegyűlnek, és 40 éves kor felett kezdődnek a gondok. Elhasználódott izületek, pettyhüdt izomzat, pettyhüdt bőr, romló látás, általános kimerültség, majd azt vesszük észre, hogy legalább 3 különböző gyógyszerrel kezdjük a reggeleket, és orvosról orvosra járunk. Nem azt mondom, hogy táplálékkiegészítőkkel ez biztosan elkerülhető, de hogy az esélye jelentősen csökkenni fog, az biztos.

De mi is az az 5 legfontosabb táplálékkiegészítő, amit érdemes (lenne) szedned.

1. Multivitamin

Egy nagy dóziusú (szigorúan olyan, amit nem reklámoznak agyon, illetve nem Terike, a szomszéd MLM ügynök próbálja rád sózni csilliókért) multivitamin az alap. Érdemes kifejezetten olyat választani, amit sportolóknak fejlesztettek ki, mert ezek a vitaminokon, ásványi anyagokon kívül nyomelemeket is nagyobb dózisban tartalmaznak (cink, jód, króm, molibidén, mangán, vas stb. ). A kedvenc termékeim, egyébként a kifejezetten a "testépítő" boltokban lelhetőek fel, megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák ami sejtszájnak (muhahaha) ingere. Ja és bárki bármit mond, a vitaminokat nem lehet túladagolni (ésszerű keretekről beszélek persze...). Hallottál már olyanról, hogy valaki vitamintól lett beteg?És olyanról, aki annak hiányától? Naugye...

2. Fehérjepor

Ez az egyik legvitatottabb táplálékkiegészítő. Egyrészről az emberek fejében ez egy misztikus, por állagú koksz, amit gyúrósok tolnak, és ettől baromi izmosak lesznek. Namármost a fehérjepor az nem más, mint koncentrált élelmiszer. Se több, se kevesebb. Egy gyártó sem fog titokban, irtó drágán előállítható növekedés hormont pakolni a kedvedért a pár ezer forintos porodba.Ugyanaz van benne, mint amit a tányérodra raksz mondjuk hús,tej, vagy túró formájában, csak koncentrált formában. Tehát ahhoz, hogy nagy dózisban, magas biológiai értékű tej-, vagy tojásfehérjéhez juss, nem kell egy egész farmot kifosztanod, hanem célszerűbb a fehérjebeviteled egy részét por formájában biztosítani, így elkerülve az extra kalóriabevitelt. Instant izom viszont nincs. Sem olyan por, de még olyan koksz sincs, amitől nőnek az izmaid. A megfelelő hormonális egyensúlyt, és tápanyag többletet megadják, de edzeni továbbra is neked kell. A fehérjeporok további előnyei, hogy stabilan tartják a vércukorszintet, és költséghatékonyan lehet velük növelni a napi fehérje bevitelt (hogy ez miért nagyon fontos, arról lesz külön poszt). Mivel a fejed búbjától, az utolsó lábújj köz szöszig sejtedig lényegében minden aminosavból épül fel, nagyon fontos az extra pótlás. Az alap, egy edzés utáni (amikor nyitva van az arany anabolikus kapu) gyorsan felszívódó fehérje izolátum / hidrolizátum (ahogy említettem, ez megér egy részletes posztot)...

3. Omega 3 és 6 zsírsav

 Léteznek a szervezet számára olyan nélkülözhetetlen zsírsavak, amelyek nem csak a hormonháztartás alapját képezik, de biokémiai folyamatok tömegéhez szükségesek. Az egészséges életmód egyik alappillére az alacsony zsírbevitel, ám így törvényszerűen olyan zsírsavak is "likvidálásra" kerülnek étrendünkből, amik esszenciálisak lennének, tehát a szervezet nem képes előállítani őket. Egyik lehetséges beviteli forrása a hal lehetne, de mivel a magyar nem egy halevő nemzet sajnos, így tabletta formájában "illik" pótolni. Az omega-6 zsírsavakat viszonylag könnyű pótolni, például mindenféle növényi olajból, az omega-3  viszont már összetettebb, és kevesebb élelmiszerben található meg. Megfelelő arányú omega-3 és omega-6 bevitellel megelőzhetőek a szívbetegségek, gyorsítják a terhelés utáni regenerálódást (vázizomban, illetve szívizomban is), nagyon jó hatással vannak az izületek, és egyéb kötőszövetek egészségére, segítik az izomnövekedéshez szükséges hormonális egyensúly kialakulását. 

4. C-vitamin

A másik neve aszkorbinsav. Vízben oldódó vitamin, tehát a szervezet nem tudja a zsírszövetben tárolni, így fontos a folyamatos pótlása.  Az intenzív edzés egy jelentős stresszfaktor a szervezet számára (ez a stresszfaktor persze hasznos, hiszen ettől fejlődünk), a C-vitamin pedig kitűnően alkalmas ennek ellensúlyozására. Javítja az immunsejtek működését, segít a fertőzések leküzdésében, kiváló antioxidáns, elengedhetetlen a kollagén szintézishez, valamint segíti a vas felszívódását. A felszívódása táplálékból a legoptimálisabb, és az általánosan javasolt 60 mg-ot így nem is nehéz bevinni, azonban ez a mennyiség éppen arra elegendő, hogy ne legyünk skorbutosak...Én Linus Pauling Nobel-díjas kémikus álláspontját képviselem, aki szerint napi 2000 mg (!!) szükséges a felnőtt szervezet számára. Szóval hajrá C-vitamin tabletta!

5. Izületvédők

Nem csak az évek múlása tehet arról, ha valakinek már nem úgy működnek az izületei ahogy kellene, hanem az extrém igénybevétel, az az a rendszeres sporttevékenység is. Az izületek, és porcok állandó kopásnak vannak kitéve, és bár a megfelelő edzéstechnikával sokat tehetünk a problémák megelőzéséért, van amikor az már nem elég. Az izületvédő készítmények nem csak a megelőzésre alkalmasak, hanem sokszor a probléma kezelésére is. A glükozamin, kondroitin, valamint kollagén tartalmú tablettákat (vagy folyadékot) kúraszerűen érdemes szedni, minimum 3 hónapig, mivel az izületeknek és porcoknak elég szegényes a vérellátásuk, ezért a felszívódás is lassabb, hosszadalmasabb.

 

A sor persze itt nem ér véget, sporttevékenységtől, valamint edzéscéltól függően egyéb kiegészítésre is szükség lehet (pl magnézium, vas, kalcium stb.), ez egy "alapcsomag".

Lehet élni táplálékkiegészítők nélkül egészségesen?Lehet. Lehet fejlődni? Lehet. Azonban, ha van módunk és lehetőségünk hogy a saját szervezetünket kicsit jobban megtámogassuk, vagy hogy az edzésbe belefeccolt munka hamarabb megtérüljön, akkor miért ne?! 

 vitamins.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr966798183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bela 2014.10.20. 22:59:22

Írhatnál 2-3 olyan multivitamint, amit sportolóknak fejlesztettek ki.

Perszonáltréner 2014.10.21. 07:32:32

@bela:

Scitec Mega Daily One
Biotech USA Vitabolic
Olimp Nutrition Vita-Min Sport

zsoci 2014.10.21. 21:45:57

Azért ez így nagyon torz! Például a C vitamin lelassítja a sérülések gyógyulását. A multivitamin pedig gyakran káros, mert mindet tartalmaz, és nem azt amire amúgy szükség van. Egy egészségesen táplálkozó embernek, mégha sportol is nincs szüksége plusz vitaminokra, ez igaz a fehérjére is.
Ezek helyet inkább változatosan és jól kell táplálkozni.

tomtom 2014.10.21. 22:32:09

@zsoci:

Kedves zsoci!
Kérdezz meg bárkit aki komolyan sportolt, meg fog cáfolni. Volt válogatott atlétaként mondom, hogy a vitaminok és a fehérje készítmények szakszerű használata elengedhetetlen a komoly fizikai igénybevételeknél. Úgy is mondhatnám, hogy ez már sportorvosi közhely. Az alap persze a megfelelő táplálkozás, ezzel egyetértek.

zsoci 2014.10.21. 22:38:57

@tomtom: Egy élsprotoló, vagy egy ultrafutó esetében ezzel egyetértek, de egy hétköznapi sportoló embernek felesleges szerintem. A vitaminokkal nincs alapból bajom, csak a multi vitaminokkal, mert nem hiszem, hogy létezik olyan összeállíás, ami mindekinek jó. Amúgy van olyan körülöttem aki komolxan sportül, sőt edző is az baráti kőrben, tehát vannak elképzeléseim a dologról.

bela 2014.10.21. 23:08:20

"Például a C vitamin lelassítja a sérülések gyógyulását."

Na nehogy már egy sportolónak le kelljen redukálnia ezt az alapvető vitamint. Én pont az ellenkezőjét hallottam, ti. a C-vitamin gyorsítja pl. a sebek gyógyulását, meg az immunrendszer elég nagy kakában van nélküle. Influenza szezon rulez...

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.10.22. 00:06:30

6. Öttusázóknak lövészet elött: laza feles!

gizmo26 2014.10.22. 01:04:09

A sakkozóknak milyen fehérjét kell tolniuk?

luis5 2014.10.22. 06:58:52

Ennyi tudóst! A C vitamin a prolin es gidroxyprolin nevu aminosav szintezisenek kofaktora. Ez a 2 a kollagen legfontosabb osszetevoje. Kollagén meg mindenhol van a kotoszovwtekben: erek falában (skorbut ismerős?) ituletek , porc, csont stb.. Szoval mindennap kell!!!! Mwet vizben oldodo reven kiurul!

luis5 2014.10.22. 06:59:35

Jav: Hidroxyprolin

Fluoro 2014.10.22. 08:24:04

A C vitamin hogy gátolná a sebek gyógyulását? Inkább elősegíti!

báró Csekonics 2014.10.22. 08:25:11

@gizmo26: ugyanazt, mint a darts-ozóknak és a biliárdozóknak :-)

Fluoro 2014.10.22. 08:27:53

Tényleg jó cikk, köszi! Én eddig az első 4 ponttal értettem egyet, de pár hónapja érzem, hogy az 5. is szükséges! Írnál megfizethető árú, bevált ízületvédőre is példát?

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.22. 09:14:27

A fehérjepor hobbi szinten felesleges, bőven elég ha normál táplálkozásból megvan a megfelelő fehérjebevitel.

kellys 2014.10.22. 10:32:11

@zsoci: "tehát vannak elképzeléseim a dologról"

nem, nincsen.

Perszonáltréner 2014.10.22. 11:02:15

@zsoci:

Belinkelnél egy tanulmányt a C vitaminnal kapcsolatban?Tényleg érdekel, te mit olvastál mostanában erről.
Ahogy írtam, a kollagén szintézist is segíti, ez pedig ellentmond annak amit írtál. Ez egy 2012-es tanulmány ( van egy friss is, de azt nem tudom hova szórtam el), de érdemes elolvasni:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22105792

A forgalomban kapható multivitaminok, pedig soha nem lesznek ártalmasak. Ha valamire nincs szüksége a szervezetednek, vagy eltárolja (zsírban oldódó), vagy kipisiled. Nagyon extrém bevitelnél lehet számolni mellékhatásokkal, de ezzel elég hosszú pályafutásom alatt nem találkoztam. Viszont mind volt élsportolóként, mind edzőként, mind pedig jelenlegi hobbi (rekreációs) sportolóként bátran állíthatom, van különbség akkor, ha nem szedek semmit, és igen.

Perszonáltréner 2014.10.22. 11:06:34

@Fluoro:

Például ő:

shop.builder.hu/izuletvedo-keszitmenyek/scitec-nutrition-joint-x-100-kap-p2931#facts

(nem szponzorál a Scitec -sajnos- nem azért ajánlom, csak ehhez könnyű hozzájutni, és jó áron van :))

nyugatnepe.blogter.hu 2014.10.22. 11:34:58

mi a véleményed a creatinokról? egy kezdő konditermes 18 éves talán egy éve edző ismerősöm azt nyomatja önmagában, sztem hibás döntës, főleg h vékony csontozatú

zsoci 2014.10.22. 12:11:11

@Perszonáltréner:
C vitamin, és multivitaminok tekintetében: Runners World magazin 2014/2 16. oldal. Idézet: " A C vitamin és a hasonló anioxidánsok nagy adagokban gátolják az izomregenerálódást..."
Ez a szeélyes tapasztalat is, mert a ortopéd szakorvos kifejezetten letiltotta a fiamat a vitaminikról a térdsérülésének gyógyulása miatt. És miután ezt elfogadta a régóta nem javuló sérülése elkezdett gyógyulni.

Multivitaminokról meg annyit, hogy volt az ismereségi kőrben akinke a feje fájt tőle, volt akinek a gyomra nem bírta.

Én semit sem szedek, és soha még vérkép hiányt nem mutatott, semmiből.
Mindenki azt szed amit akar, szerintem ezek csak feleslegesen terhelik a szevezetet. A zsírban oldódók pedig valóban elraktározódnak, de azokból nagyon is lehet túladagolni. Erre még a középiskolai tankönyvben is van utalás. Ez főleg a K, B vitaminokra igaz.

Perszonáltréner 2014.10.22. 12:25:47

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás:

Ahogy írtam, valóban fedezhető normál táplálkozással a fehérje bevitel egy hobbisportolónál. Viszont számos olyan előnnyel járhat mégis az extra pótlás, amin érdemes elgondolkodni. Pl. edzés után egy fehérje hidrolizátum felszívódása a legoptimálisabb, és ha valaki nem "csak" egészségügyi megfontolásból jár, hanem szeretne némi izomtömeget is növelni, akkor az említett edzés utáni nyitott anabolikus kaput vétek lenne kihagyni. Egyébként a vércukorszint optimalizálásnál is nagy segítség.
A napi rohanásban is könnyebb reggel bekeverni a proteint, és napközben csak elővenni, ha kicsit megéheztem, vagy nassolnék. De igen, valóban lehet létezni nélküle.

efi 2014.10.22. 13:29:57

Perszonáltréner
Írhatnál arról is - ha már megemlítetted - , hogy mit kell szedni a romló látás ellen és utána jelentkezhetsz is az orvosi Nobel-díjra.
A 40 fölötti szemlencse rugalmasság csökkenés (öregszeműség) mindenkit érint és senki és semmi nem fogja megállítani (pluszos dipotria). Ahogy a rövidlátást sem fogod sem megelőzni, sem gyógyítani semmivel (mínuszos dioptria), mármint semmivel, ami szájon át bevehető, ha csak nem veszel be egy lézeres szemműtő eszközt.
Tudom viszont javasolni a napi 16 óra monitornézést, ez hosszútávon 1-2 dpt rövidlátást eredményez, ami sikeresen kiegyenlíti az öregszeműség pluszos dpt-áit :)

Perszonáltréner 2014.10.22. 13:54:37

@nyugatnepe.blogter.hu:

Egy 18 éves srácnak annyira ideálisak a hormonális paraméterei az izomnövekedéshez, hogy kívülről rásegíteni maximum fehérjével kell, de ha van étvágy rendesen, akkor lehet hogy még az sem. A kreatinnak megvan a helye, ideje, és szerepe, de ezt érdemes akkor bevetni, amikor annyira már nem buzognak a hormonok, és a fejlődés is stagnál. Bár akkor is inkább csak az edzésvolument növelném első körben.

Ez egy jó cikk egyébként erről(Bár Scitec szponzotált, de a biológiai része rendben van, jókat ír):

shop.builder.hu/mi-is-a-kreatin-a261

bela 2014.10.22. 14:04:59

Mi a helyzet az L-karnitinnel?

Perszonáltréner 2014.10.22. 14:05:49

@efi:

Látod, milyen szerencse, hogy nem szemorvosi blogot vezetek, vagy nem vagyok optikus?! :):):):)

Azt azért sejtem, hogy a látás romlása nagyon nagy százalékban az általad leírt tényezőkön múlik, bár arról is sokat olvastam, hogy a megfelelő lutein bevitel fontos a makula egészségének szempontjából, de nem tudom, hogy van e valaki aki azért maradt sasszemű, mert sok luteint fogyasztott. Majd megnézem mit írnak a brit tudósok erről.

efi 2014.10.22. 15:04:23

@Perszonáltréner:
A lutein csak a sárgafolt "karbantartásában" segít, ha úgy tetszik azért, hogy ne legyen a helyzet még rosszabb. A szem optikai elváltozásaiba nem tud sajna beleszólni.
süti beállítások módosítása