Nagyon rég nem írtam semmit a blogba, pedig azt terveztem, hogy a karácsonyi időszakot telenyomom mindenféle lelkiismeret furdalást keltő bejegyzéssel, de annyira beszippantott az ünnepi készülődés, hogy esélyem sem volt.
De azért nyitott szemmel jártam, kerestem a témákat, jegyzeteltem. Mivel nem telik el nap, hogy ne olvasnék valami oltári nagy baromságot a neten, így azt tisztán érzem, hogy misszióm még nem ért véget. Tegnap tripla impulzus ért ez ügyben. Találtam egy cikket egy nívós (?) női portálon, melyben az ananász zsírégető hatásáról (tiszta kilencvenes évek Kiskegyed színvonala) értekezett a szerző hosszasan, majd egy blogba botlottam, amit egy lány ír a fogyása történetéről, és hát hajmeresztő ötletei vannak (örülök neki, hogy belevágott, örülök neki, hogy mennek le a kilók, csak könyörgöm, ne terjessze a téveszméit, és módszereit ha nem ért hozzá), a harmadik, és egyben legmegdöbbentőbb az volt, amikor egy jó ismerősöm kezdett grapefruit diétába, és lelkesen osztotta meg tapasztalatait, a grapefruit zsírégető hatását dicsérve. És akkor eszembe ötlött, hogy ideje egy-két táplálkozással kapcsolatos dolgot ismét helyre tenni. Az "5 legjobb zsírégető gyümölcs", a "10 legjobb zsírégető leves" cikk-cunami mellett megírom a saját álláspontomat is a témában, csak lesz végre valaki, aki elfogadja, hogy ha a változásról (jelen esetben a fogyásról) van szó, soha nincs könnyebb út.
Maga a "zsírégetés" szó úgy villanyozza fel a fogyni vágyókat, mint Győzikét a zebra minta. A szervezetünk egy trükkös entitás, nincs az az edzésterv, étel, vagy tabletta, ami mintegy hámozó késként hántja le rólunk a zsírréteget. A szervezetben felhalmozódott zsírrétegnek több szerepe van, többek között részt vesz a szervezet mechanikai védelmében, fontos hormon tároló szövet, illetve ami a mi esetünkben most lényeges, tápanyagraktárként funkcionál. A zsírsejtek száma meghatározott, viszont méretük nő, vagy csökken, ami ugye hízás, vagy fogyás...
Ahhoz hogy a szervezet hozzá tudjon nyúlni, igencsak ösztönözni kell rá (zsírégetésről bővebben itt ), amit kalóriadeficittel tudunk elérni. Azt, hogy a kalóriadeficit hogyan valósul meg, vagy milyen arányban, az meg egy másik kérdés. Lehet pusztán kalóriabevitel csökkentésével, illetve extra kalória égetéssel, azaz mozgással. Nyilván a kettő kombinációja a leghatásosabb. És ezzel a mondatommal kinyírtam a dollármilliárdos forgalmat bonyolító fogyókúra ipart, hiszen elárultam a A TITKOT. Felfedtem a fogyás kulcsát! Mostantól lekerülnek a polcokról a zsírégető krémek, a teleshoppos "napi két perc" edzőgépek, a zsírégető teák, káposzta kapszulák, kaktusz nyelvspray-k. SE! Mert hiába mondtam el ezt százszor, az emberek még mindig megveszik a csodatablettákat, még mindig hisznek a neten keringő kéthetes diétákban, és még mindig nem kezdtek el szimplán kevesebbet (minőségibbet) enni, és többet mozogni. Ha azt mondanám, hogy nyeljenek le napi egy csótányt, és fogyni fognak, hamarabb tennék meg, mint hogy felemeljék a valagukat, és elmenjenek sétálni (a kifogásokról itt ). De megint elkanyarodtam.
Szóval az a felvetés, miszerint bizonyos ételek fogják magukat, és elkezdik lehámozni rólunk a zsírt, merő hülyeség kérem! A szervezet a zsírraktárakhoz -ahogy már említettem- csak akkor nyúl hozzá, ha azt energiaként felhasználhatja. Azt is egy nagyon bonyolult úton, de semmiképp sem közvetlenül, csak közvetett módon (még glükózzá is át kell alakítsa ahhoz, hogy a sejtek mitokondriumában energiaként eléghessen). Nonszensz lenne azt gondolni, hogy az ananász, csili, vagy grapefruit mint mosogatószer a zsírt az edényről, úgy szedi le a zsírt a fenekünkről/hasunkról. Anyám borogass!!
Vannak ételek amik elősegíthetik a fogyást?
Vannak. De ahogy említettem, csak közvetett módon. Ugye a fogyás alaptétele a negatív kalória egyensúly. Azonban ha a negatív kalória egyensúly nagyon extrém módon valósul meg, akkor a szervezet nem a zsírraktárakhoz fog nyúlni, mint vésztartalék, hanem az izmokhoz, hiszen a létfenntartáshoz szabad aminosavakra van szüksége, azt pedig az izomból tudja kinyerni. ezért nagyon fontos, hogy a fogyókúrától ne (csak) a kilók számának csökkenését, hanem elsősorban a zsírszövet csökkentését várjuk .Ehhez azonban tápanyag kell a szervezetnek, így tudjuk "terelgetni" afelé, hogy zsírsavakat szabadítson fel. Ezek olyan ételek, amiknek közös jellemzője az, hogy alacsonyan tartja az inzulinszintet (hormonokról itt ). Ha az inzuliszint magas, akkor a szervezet nem tud zsírsavakat felszabadítani, mert az agy szépen megtiltja (elég unortodox). A helyes táplálkozás elősegíti azt, hogy javuljon az inzulin érzékenység, tehát kevesebb inzulin kell a megfelelő működéshez, ergo jobban hozzáfér a zsírraktárakhoz.
Az alacsony inzulin kibocsátás feltétele az alacsony glikémiás indexű ételek (a glikémiás index azt jelenti, hogy egy százas skálán az adott étel mennyire dobja meg az vércukorszintedet. A glükóz, tehát szőlőcukor a 100) fogyasztása. Tehát ne tartalmazzon finomított szénhidrátot (pl. liszt, cukor, Nutella), viszont minél magasabb legyen a vitamin, ásványi anyag, rost, illetve fehérje tartalma. Ezzel lehet megakadályozni, hogy a szervezet vészjeleket küldjön az agyba, hogy hahóóó éhezés van, függesszük fel a zsírsav felszabadítást, mert később még jól jöhetnek. Tehát a mennyiségi csökkentés nem elég, a bevitt tápláléknak minőséginek kell lennie, ilyenformán persze hogy nagy szerepe van az egyes ételeknek zsírégetés szempontjából. A klienseimnek is szoktam szajkózni, hogy fehérje, fehérje, fehérje (fehérjékről itt ) fogyasztás! Ha sok tiszta (azaz nem rétesbe csomagolt) fehérjét fogyasztasz, azzal adod a legnagyobb lendületet a zsírégetéshez. Egyrészt azért mert emésztésükhöz rengeteg extra energia szükséges, másrészről stabilan tartják a vércukor szintet, harmadrészt pedig segítenek megőrizni a sovány izomtömeget, márpedig az izom a mi zsírégető kemencénk, ami nyugalmi állapotban is rengeteg kalóriát éget el. Egy másik fontos aspektusa a "zsírégető" étkezésnek, az esszenciális zsírsavak fogyasztása. Zsírt enni a fogyás érdekében?! Bizony! Persze nem mindegy, hogy milyet. Esszenciális zsírsavaknak azokat a zsírokat nevezzük, amiket a szervezet nem tud előállítani magától, hanem külön kell bevinni a szervezetbe (pl. Omega-3, és omega-6 ). Ha ezeket biztosítjuk (pl. olajos magvak, halolaj, avokádó, tojás), szintén lecsökkentjük annak az esélyét, hogy vészhelyzet álljon elő a szervezetben, és mivel megkapja a megfelelő esszenciális zsírsavakat, sokkal könnyebb "szívvel" engedi el a testen raktározódó zsírsejteket. Az esszenciális zsírsavak fogyasztásának van még egy csomó előnye, de az majd külön poszt lesz.
Egyes fűszereknek is zsírégető hatást tulajdonítanak, azonban ez pont ugyanannyira nem így működik, mint mondjuk az ananász esetében. Ha fűszeres ételt fogyasztunk, maximum annyi történik, hogy a testhőmérsékletünk megemelkedik, ezáltal valamivel több kalóriát égetünk el az emésztésük során, de itt is érvényes az előbbi mosogatószeres hasonlat. Egyébként a thermogén zsírégető tabletták is ezen elvek mentén lettek kitalálva, bármennyire is próbálják sugallni a reklámokban, hogy kegyelmet nem ismerve, egyenesen a zsírsejtet pusztítja az adott hatóanyag.
Tehát nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy eredményeket csak úgy tudsz elérni, ha az ételre, mint tápanyagra gondolsz. Nem az a fontos, hogy minél kevesebbet egyél, hanem hogy minél táplálóbbat. Az üres kalóriák nem táplálnak, a szervezeted továbbra is (tápanyag)éhes lesz, így még több evésre "ítélve" téged. Ha tudod, hogy mi a jó a szervezetednek, és ragaszkodsz ahhoz, hogy csak ilyenekkel tápláld magad, akkor a kilengések "csalások" száma is csökkenni fog, hiszen minden szükséges tápanyagot megkap a szervezeted. A kinézeted 70 %-ban az étkezéseden múlik, az edzés az "csak" (zsírszegény) hab a tortán, de irtó fontosch!