Zsírégető ételek, amelyek nem léteznek
2015. január 30. írta: Perszonáltréner

Zsírégető ételek, amelyek nem léteznek

Nagyon rég nem írtam semmit a blogba, pedig azt terveztem, hogy a karácsonyi időszakot telenyomom mindenféle lelkiismeret furdalást keltő bejegyzéssel, de annyira beszippantott az ünnepi készülődés, hogy esélyem sem volt. 

De azért nyitott szemmel jártam, kerestem a témákat, jegyzeteltem. Mivel nem telik el nap, hogy ne olvasnék valami oltári nagy baromságot a neten, így azt tisztán érzem, hogy misszióm még nem ért véget. Tegnap tripla impulzus ért ez ügyben. Találtam egy cikket egy nívós (?) női portálon, melyben az ananász zsírégető hatásáról (tiszta kilencvenes évek Kiskegyed színvonala) értekezett a szerző hosszasan, majd egy blogba botlottam, amit egy lány ír a fogyása történetéről, és hát hajmeresztő ötletei vannak (örülök neki, hogy belevágott, örülök neki, hogy mennek le a kilók, csak könyörgöm, ne terjessze a téveszméit, és módszereit ha nem ért hozzá), a harmadik, és egyben legmegdöbbentőbb az volt, amikor egy jó ismerősöm kezdett grapefruit diétába, és lelkesen osztotta meg tapasztalatait, a grapefruit zsírégető hatását dicsérve. És akkor eszembe ötlött, hogy ideje egy-két táplálkozással kapcsolatos dolgot ismét helyre tenni. Az "5 legjobb zsírégető gyümölcs", a "10 legjobb zsírégető leves" cikk-cunami mellett megírom a saját álláspontomat is a témában, csak lesz végre valaki, aki elfogadja, hogy ha a változásról (jelen esetben a fogyásról) van szó, soha nincs könnyebb út.

 

 Maga a "zsírégetés" szó úgy villanyozza fel a fogyni vágyókat, mint Győzikét a zebra minta. A szervezetünk egy trükkös entitás, nincs az az edzésterv, étel, vagy tabletta, ami mintegy hámozó késként hántja le rólunk a zsírréteget. A szervezetben felhalmozódott zsírrétegnek több szerepe van, többek között részt vesz a szervezet mechanikai védelmében, fontos hormon tároló szövet, illetve ami a mi esetünkben most lényeges, tápanyagraktárként funkcionál. A zsírsejtek száma meghatározott, viszont méretük nő, vagy csökken, ami ugye hízás, vagy fogyás...

Ahhoz hogy a szervezet hozzá tudjon nyúlni, igencsak ösztönözni kell rá (zsírégetésről bővebben itt ), amit kalóriadeficittel tudunk elérni. Azt, hogy a kalóriadeficit hogyan valósul meg, vagy milyen arányban, az meg egy másik kérdés. Lehet pusztán kalóriabevitel csökkentésével, illetve extra kalória égetéssel, azaz mozgással. Nyilván a kettő kombinációja a leghatásosabb. És ezzel a mondatommal kinyírtam a dollármilliárdos forgalmat bonyolító fogyókúra ipart, hiszen elárultam a A TITKOT. Felfedtem a fogyás kulcsát! Mostantól lekerülnek a polcokról a zsírégető krémek, a teleshoppos "napi két perc" edzőgépek, a zsírégető teák, káposzta kapszulák, kaktusz nyelvspray-k. SE! Mert hiába mondtam el ezt százszor, az emberek még mindig megveszik a csodatablettákat, még mindig hisznek a neten keringő kéthetes diétákban, és még mindig nem kezdtek el szimplán kevesebbet (minőségibbet) enni, és többet mozogni. Ha azt mondanám, hogy nyeljenek le napi egy csótányt, és fogyni fognak, hamarabb tennék meg, mint hogy felemeljék a valagukat, és elmenjenek sétálni (a kifogásokról itt ). De megint elkanyarodtam.

Szóval az a felvetés, miszerint bizonyos ételek fogják magukat, és elkezdik lehámozni rólunk a zsírt, merő hülyeség kérem! A szervezet a zsírraktárakhoz -ahogy már említettem- csak akkor nyúl hozzá, ha azt energiaként felhasználhatja. Azt is egy nagyon bonyolult úton, de semmiképp sem közvetlenül, csak közvetett módon (még glükózzá is át kell alakítsa ahhoz, hogy a sejtek mitokondriumában energiaként eléghessen). Nonszensz lenne azt gondolni, hogy az ananász, csili, vagy grapefruit mint mosogatószer a zsírt az edényről, úgy szedi le a zsírt a fenekünkről/hasunkról. Anyám borogass!!

Vannak ételek amik elősegíthetik a fogyást?

Vannak. De ahogy említettem, csak közvetett módon. Ugye a fogyás alaptétele a negatív kalória egyensúly. Azonban ha a negatív kalória egyensúly nagyon extrém módon valósul meg, akkor a szervezet nem a zsírraktárakhoz fog nyúlni, mint vésztartalék, hanem az izmokhoz, hiszen a létfenntartáshoz szabad aminosavakra van szüksége, azt pedig az izomból tudja kinyerni. ezért nagyon fontos, hogy a fogyókúrától ne (csak) a kilók számának csökkenését, hanem elsősorban a zsírszövet csökkentését várjuk .Ehhez azonban tápanyag kell a szervezetnek, így tudjuk "terelgetni" afelé, hogy zsírsavakat szabadítson fel. Ezek olyan ételek, amiknek közös jellemzője az, hogy alacsonyan tartja az inzulinszintet (hormonokról itt ). Ha az inzuliszint magas, akkor a szervezet nem tud zsírsavakat felszabadítani, mert az agy szépen megtiltja (elég unortodox). A helyes táplálkozás elősegíti azt, hogy javuljon az inzulin érzékenység, tehát kevesebb inzulin kell a megfelelő működéshez, ergo jobban hozzáfér a zsírraktárakhoz.

Az alacsony inzulin kibocsátás feltétele az alacsony glikémiás indexű ételek (a glikémiás index azt jelenti, hogy egy százas skálán az adott étel mennyire dobja meg az vércukorszintedet. A glükóz, tehát szőlőcukor a 100) fogyasztása. Tehát ne tartalmazzon finomított szénhidrátot (pl. liszt, cukor, Nutella), viszont minél magasabb legyen a vitamin, ásványi anyag, rost,  illetve fehérje tartalma. Ezzel lehet megakadályozni, hogy a szervezet vészjeleket küldjön az agyba, hogy hahóóó éhezés van, függesszük fel a zsírsav felszabadítást, mert később még jól jöhetnek. Tehát a mennyiségi csökkentés nem elég, a bevitt tápláléknak minőséginek kell lennie, ilyenformán persze hogy nagy szerepe van az egyes ételeknek zsírégetés szempontjából. A klienseimnek is szoktam szajkózni, hogy fehérje, fehérje, fehérje (fehérjékről itt ) fogyasztás! Ha sok tiszta (azaz nem rétesbe csomagolt) fehérjét fogyasztasz, azzal adod a legnagyobb lendületet a zsírégetéshez. Egyrészt azért mert emésztésükhöz rengeteg extra energia szükséges, másrészről stabilan tartják a vércukor szintet, harmadrészt pedig segítenek megőrizni a sovány izomtömeget, márpedig az izom a mi zsírégető kemencénk, ami nyugalmi állapotban is rengeteg kalóriát éget el. Egy másik fontos aspektusa a "zsírégető" étkezésnek, az esszenciális zsírsavak fogyasztása. Zsírt enni a fogyás érdekében?! Bizony! Persze nem mindegy, hogy milyet. Esszenciális zsírsavaknak azokat a zsírokat nevezzük, amiket a szervezet nem tud előállítani magától, hanem külön kell bevinni a szervezetbe (pl. Omega-3, és omega-6 ). Ha ezeket biztosítjuk (pl. olajos magvak, halolaj, avokádó, tojás), szintén lecsökkentjük annak az esélyét, hogy vészhelyzet álljon elő a szervezetben, és mivel megkapja a megfelelő esszenciális zsírsavakat, sokkal könnyebb "szívvel" engedi el a testen raktározódó zsírsejteket. Az esszenciális zsírsavak fogyasztásának van még egy csomó előnye, de az majd külön poszt lesz.

Egyes fűszereknek is zsírégető hatást tulajdonítanak, azonban ez pont ugyanannyira nem így működik, mint mondjuk az ananász esetében. Ha fűszeres ételt fogyasztunk, maximum annyi történik, hogy a testhőmérsékletünk megemelkedik, ezáltal valamivel több kalóriát égetünk el az emésztésük során, de itt is érvényes az előbbi mosogatószeres hasonlat. Egyébként a thermogén zsírégető tabletták is ezen elvek mentén lettek kitalálva, bármennyire is próbálják sugallni a reklámokban, hogy kegyelmet nem ismerve, egyenesen a zsírsejtet pusztítja az adott hatóanyag.

Tehát nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy eredményeket csak úgy tudsz elérni, ha az ételre, mint tápanyagra gondolsz. Nem az a fontos, hogy minél kevesebbet egyél, hanem hogy minél táplálóbbat. Az üres kalóriák nem táplálnak, a szervezeted továbbra is (tápanyag)éhes lesz, így még több evésre "ítélve" téged. Ha tudod, hogy mi a jó a szervezetednek, és ragaszkodsz ahhoz, hogy csak ilyenekkel tápláld magad, akkor a kilengések "csalások" száma is csökkenni fog, hiszen minden szükséges tápanyagot megkap a szervezeted. A kinézeted 70 %-ban az étkezéseden múlik, az edzés az "csak" (zsírszegény) hab a tortán, de irtó fontosch!

 

paprika.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://squatmore.blog.hu/api/trackback/id/tr647124549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babótitti 2015.01.31. 13:24:43

A glikémiás index nem az inzulinszintről, hanem a vércukor-szintről szól: azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszer a szőlőcukorhoz (GI=100) képest mennyivel dobja meg fogyasztás után a vércukorszintet. Az inzulin index fejezi ki a adott élelmiszer fogyasztását követő inzulin-termelődés mértékét. A kettő (glikémiás index és inzulin index) nem teljesen korrelál. ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf
inzulinrezisztencia.5mp.eu/web.php?a=inzulinrezisztencia&o=4HvlcUgo4U
drtihanyi.hu/cikk/a-glikemias-index-tundoklese-es-bukasa

larsie 2015.01.31. 13:29:42

Szia!

Nagyon jó cikk. Én is, mint sokan mások, mindenfélével próbálkoztam korábban (pl. szétválasztós diéta, zöldkávékapszula), de a legutóbbi alkalommal már úgy voltam vele, hogy valami olyan módszert kell választanom, ami nekem is megfelel( tehát nem fogom feladni idő előtt), és már az elején meg tud győzni, arról, hogy hatásos. A kalóriaszámolás lett a megoldás, az egyszerűsége levett a lábamról, mert tényleg mindössze arról van szó, hogy ha kevesebb kalóriát viszek be a szervezetembe mint amit elégetek, akkor fogyni fogok. Már ez a mindenféle hókusz-pókuszoktól mentes egyszerűség meggyőzött, de bevallom annak is volt szerepe a választásban, hogy (bár nem vagyok különösebben édesszájú) "szükség" esetén bármelyik nap bevihetek pl. egy snickerst, vagy túró rudit, ha a napi kalóriaszámba belefér, nincs erre vonatkozóan megkötés. Egy hónapja kezdtem, és néhány alkalomtól eltekintve nem jelentett különösebb nehézséget, hogy hozzászokjak az étrendem minőségi és mennyiségi változásaihoz. A kitűzött napi kalóriaszámot mindössze egy nap léptem túl (péntek=bulinap=fröccsök), ellenben több olyan nap is volt, amikor még maradt is "felhasználatlan" kalória, mert egyszerűen nem voltam annyira éhes, hogy kitöltsem a napi limitet. Így az elmúlt hónapban 5 kilót adtam le, de messze nincs még vége :)

A lényeg, hogy a fogyáshoz nincsenek csodaszerek (talán a szerelmi bánat :) ), hanem a megfelelő diéta (és az összes közül messze a legtöbb előnnyel a kalóriaszámolós rendelkezik) kiválasztása után már az elszánás és akaraterő függvénye a siker.

etenim 2015.01.31. 18:48:07

A címmel tökéletesen igazad van, de írásodban sok (ön)ellentmondás is van.
Ez, hogy "negatív kalória egyensúly" teljesen értelmetlen. Ha valahol hiány (negatív) van, ott nem lehet egyensúly. Az egyensúly a kiegyenlítés. Se több, se kevesebb.
Te is bele esetél a mostani divatos hibába, hogy keressünk valami tápanyagot, amit rossznak kiáltunk ki és az a hibás, nem pedig a zabálás és a hülye életmód. 30 évig a zsír volt a baj, most pedig a szénhidrát. Együnk fehérjét, fehérjét, fehérjét! Táppal etetett, növekedési hormonnal kezelt állatokat! Közben elfelejteted amit a cikk elején írtál, hogy az energiabevitel a lényeg.
7-es biológia tananyag, hogy testünk az energiát csak zsír formájában képes tárolni. Teljesen mindegy, hogy pl. 2000 kalóriát hús, zsír, vagy tészta formájában viszünk, ha csak 1000-et használunk el - hízni fogunk.
Ükapáink kenyéren, szalonnán és zöldségeken éltek, húst csak ünnepnapokon - a jómódúak hétvégén - láttak. Emellett a kalóriadús étkezés mellett viszont napi 12-14 óra fizikai munkát végeztek.
Maradjunk annyiban, hogy vigyünk be - együnk - kevesebb energiát (akár sütit is), mint amit elhasználunk, és fogyni fogunk.

Perszonáltréner 2015.01.31. 19:00:38

@etenim:

A 10 millió fitnesz edző országa...

Semmi önellentmondás nem volt benne, és nem kiáltottam ki egyetlen makronutrienst sem ellenségnek.Azt írtam, hogy a szénhidrát nem mindegy, hogy MILYEN szénhidrát. Lehet hogy fogyni pusztán negatív kalória egyensúllyal (amely egy létező táplálkozástudományi fogalom egyébként, bár örülök, hogy van akkora önbizalmad, hogy egy szakember blogjában kérdőjelezed meg a használt fogalmak helyességét, illetve a tartalmat), de nem minden, hogy miből fogyunk. És a bevitt A testünk az energiát glikogén formájában tárolja, akkor alakítja zsírrá, ha már nem tudja felhasználni...A hetedikes tananyagon túl vagyok, szerintem neked is túl kéne lépni rajta, a tudomány halad.
Ükapáink életmódját teljesen értelmetlen párhuzamba hozni a ma emberével aki autóban/irodában ül, és a legjobb esetben is csak néhány alkalommal jut el sportolni. Igen, vannak olyan akik bármennyit ehetnek mégsem híznak, de az a szerencsés kisebbség...

Perszonáltréner 2015.01.31. 19:02:15

@babótitti:

ööööö mert én mit írtam??

etenim 2015.01.31. 19:21:46

@Perszonáltréner: Ez csak egy másik szakember véleménye.
Egy kifejezés pedig attól hogy szakmai, még lehet logikátlan és emiatt értelmetlen.

bela 2015.01.31. 19:44:35

@etenim: Én azt olvastam a szénhidrátokról, azon túl, hogy vannak jobbak, és vannak rosszabbak, hogy nagyon nem mindegy, hogy mikor viszed be.

Ha nap közben viszed be, és te is 8 óra nonsztop ülőmunkát végzel, akkor az - nemtől függően - a comb+fenék vagy sörhas vidéken rakódik le.

Na de egészen más a helyzet egy hajtós edzés után, mert hogy akkor a szervezet nem a zsírraktárt akarja gyarapítani, hanem a kimerült izmokat újratölteni.

Augustin 2015.01.31. 20:59:07

"Ükapáink életmódját teljesen értelmetlen párhuzamba hozni a ma emberével aki autóban/irodában ül, és a legjobb esetben is csak néhány alkalommal jut el sportolni."

Valahol igazad van, de nekem még volt olyan kollégiumi szobatársam, akinek a vidéki szülei hétvégi látogatáskor hozták a bödön zsírt meg a szalonnát. Namost képzeljünk el egy értelmiségi nőt, aki úgy étkezik, mint a földműves ősei. Azért nem hülyeség, amit etenim írt, mert a kajálási szokásokat sokan viszik tovább.

" Igen, vannak olyan akik bármennyit ehetnek mégsem híznak, de az a szerencsés kisebbség... "

Ha tényleg van ilyen, én őszintén írigylem, én ilyet még nem láttam. Egy kolléganőm szeretett dicsekedni azzal, hogy ő soha az életben nem diétázott, mégis karcsú, aztán elővette az öt centiszer tízcentis uzsidobozát megpakolva kis kockákravágott zöldségekkel... Vannak, akik egyszerűen olyan kevés kajához szoktak hozzá, hogy azt hiszik, szerencsés a genetikájuk vagy mi.

Mindenesetre az írásod lényegi mondandóját én is így tapasztaltam. Sport, plusz ésszel evés és nem hízok. Ennyi.

Arra viszont roppant kíváncsi vagyok, hogy azt a hetven százalékot hogy számolták ki. Ezt írtad: "A kinézeted 70 %-ban az étkezéseden múlik, az edzés az "csak" (zsírszegény) hab a tortán, de irtó fontosch!"
Ezt tíz éve hallgatom minden lefogyni akaró kolléganőmtől...

DANI 2015.02.01. 11:29:20

Gratulálok a cikkhez! Nagyon megörültem neki, mert mi a feleségemmel (aki orvos) 20 éve egy olyan cégnél dolgozunk, amelynek a komoly táplálkozástudományi szakemberei (többek között) egy "testsúly kontroll" programot dolgoztak ki, és ez hasonló gondolatokra épül. Küldöm a honlapunk erre vonatkozó részét. Sajnos tény, hogy könnyebb lenne megetetni a fogyni vágyókkal naponta egy csótányt, mint a józan eszükre apellálni. (Már a 30-as években reklámoztak olyan "fogyasztószappant", amivel a kövér testrészt kellett mosni. Természetesen az elégedett vevők tapasztalatairól szóló leveleivel megtámogatva.) És akkor még nem beszéltünk a táplálékokkal is gyógyítható betegségekről, és a táplálék kiegészítőként eladott hatástalan varázsszerekről. A tudomány az értelmes embereket szólítja meg, a sarlatánok a csodavárókat, - és ők sokkal többen vannak. De a mi dolgunk, hogy küzdjünk tovább. Még egyszer gratulálok, és szívesen megismerkednék a blog szerzőjével, vagy más érdeklődővel. Elérhetőségünk a honlapunkon.
www.gnldclub.hu/sab/fogyokura

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2015.02.01. 23:44:19

Nem tudom, miről írsz, mert olvashatatlanul szar a helyesírásod. Kb. a 3. mondat után adtam fel.

Végezd el előbb az általános iskolát, csak aztán kezdj el írni.

Perszonáltréner 2015.02.02. 09:45:11

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

Gondolom sem a munkahelyeden (ha van), sem a családodban (ha van) nem kíváncsiak a véleményedre, ezért találni kellett egy helyet, ahol elmondhatod. Remélem segíthettem.

Szép napot!

Perszonáltréner 2015.02.02. 09:54:54

@Augustin:

A 70/30-as szabályról nem tudnám megmondani, hogy ki találta ki először, és pontosan mire alapozta, de az elmúlt 12 éves edzői pályafutásom alatt tapasztaltak (ez kb 300 emberrel való dokumentált közös munkát jelent), mind-mind ezt támasztják alá.

Sok írásban leírtam már (ebben is), hogy a kalóriadeficit nem minden, ami a fogyást illeti, hiszen a megfelelő esszenciális aminosav bevitel legalább ilyen fontos, hiszen azt nem tudja a szervezet a levegőből beszippantani...ha nincs elég aminosav, a szervezet elkezdi bontani az izomszövetet...ha elkezdi bontani az izomszövetet, lassú lesz az anyagcsere, ha lassú az anyagcsere, kevesebb táplálék mellett is lehet hízni (vagy jobbik esetben csak a fogyás áll meg).

Nekem rengeteg kliensem van, aki azért jön, mert képtelen hízni, bármennyit is eszik, sőt nővérem is ilyen.

Perszonáltréner 2015.02.02. 10:14:53

@etenim:

Megkérdezhetem miylen területen dolgozol? Csak mert ezt a "dédapáink szalonnát ettek,és de bezzeg...' klisét jellemzően laikusok hozzák fel, vagy 1980-ban végzett testnevelő tanárok. Sok bejegyzésben megírtam már (ebben is említettem érintőlegesen), hogy igen, a kalóriadeficittel fogyni lehet. Csak baromira nem mindegy, hogy az izomszövetedet kezdi el bontani a szervezeted némi szabad esszenciális aminosav reményében, vagy a zsírszövetedhez nyúl hozzá. A fogyás esztétikai eredménye sem másodlagos (nem beszélve a csökkenő izomszövet anyagcsere lassító hatásáról). A makronutriensek típusa elég komolyan befolyásolja, hogy milyen módon fogja felhasználni a szervezet a bevitt kalóriákat(pl. sarkítva, ha egy nap 1500 kcal kalóriaértékű kenyeret eszel meg, lehet nem hízol, de nem fog tudni a szervezeted esszenciális aminosavat szerezni, így az izmaidtól fogja lopkodni...). Csökkent kalóriabevitel mellett ezért kell különösen odafigyelni, a táplálék összetételére, hiszen kevesebb táplálék értelemszerűen kevesebb tápanyagot fog tartalmazni, az pedig hiánybetegségekhez vezet.
Btw a negatív/pozitív egyensúlyt rengeteg egyéb tudományágban használják (pl. biokémiában negatív vagy pozitív nitrogén egyensúly).
süti beállítások módosítása